Főoldal

Rólunk szól - Szinkron családi hangulatban

Manapság már nem készítenek olyan sorozatokat, mint a Rólunk szól. Azzal tűnik ki a tömegből, hogy emberi, nézői érzelmileg rezonálnak vele és minden egyes epizódjával képes meglepni. Sosem hagy érzelemmentesen és bizony az sem árt, ha közel van a papírzsebkendő, ugyanis a sírás garantált.
A Rólunk szól legnagyobb erőssége a felépítésében rejlik. Ahogy ugrál a szereplői között, ahogy képes elbújni a részletekben és elveszik egy-egy probléma feltérkezésében, abban nincs párja. Hiába sok szereplős, mégis minden szálát alaposan kidolgozzák. Nézőként izgalmas figyelemmel követni, hogy érnek össze a karakterek történetei. Rengeteg mindent zsúfolnak be 40 percbe, mely közönségét is a hatalmába keríti. Sokan az új Vásott szülőknek tartják, és bár érzelmileg megközelíti annak a szintjét, összességében mégis jócskán elmarad tőle. A Rólunk szól olyan, mint maga az élet. Emberi történeteket mesélnek el, minden drámai, és megrázó elemük ellenére is hihetetlenül természetesnek ható módon, miközben végtelenül idillikus. Talán ez a legnagyobb különbség a két produkció között. A Parenthood sokkal hétköznapibbnak érződött, míg a Rólunk szól nem annyira természetes, ellenben zseniálisan megtervezett.

A Viasat3 jóvoltából lehetőségem nyílt egy ködös pénteken ellátogatni a Balog Mix stúdióba, ahol a sorozat szinkron felvételei zajlottak. Egy családi sorozathoz megálmodni se lehetett volna ennél családiasabb hangulatot, melyet ez a kis pesti lakás teremtett meg a produkció felvételéhez. Mindenki otthonosan mozgott a tágas terekben, és ahogy beléptek a stúdió falai közé azonnal átszellemültek a karaktereikké. Fantasztikus színészek váltották egymást a mikrofon előtt, akik apait-anyait beleadva alakították figuráikat, legyen szó akár egy nyúl faroknyi megszólalásról vagy egy nagyobb szerepről. Minden a magyar változaton dolgozó szakemberből olyan érzéseket váltott ki a sorozat, mint belőlünk, nézőkből. Alakításaikat tovább csiszolta, hogy könnyen tudnak azonosulni a Rólunk szól-ban látható figurák problémáival.

Balog Mihály, a széria szinkronrendezője az első pillanattól fogva nagy rajongója lett a sorozatnak. "Egészen érdekes emberi helyzeteket, lelki rezdüléseket csinálnak meg benne ragyogóan. Bármelyik hétköznapi átlag ember ráismerhet, hogy nekem is ez a problémám." Számára ettől válik a produkció igazán különlegessé. Közel áll hozzá a produkció, mely szereposztásáról elárulta, hogy színészi képességek alapján osztott szerepet. Kedvenc figurája a túlsúlyos Kate, akit a legemberibb figurának tart a sorozatban, ám az eddigi legmeghatóbb jelenete mégis a színész Kevin-hez köthető.


Érkezésemkor Németh Kriszta készülödött a mikrofon elé állni, aki a Nagy Hármas Randalljének feleségét szólaltatta meg. Megkönnyíti a munkáját, hogy bizonyos élethelyzetek ismerősek az ő számára is, így saját tapasztalataiból is tud meríteni a figura hiteles megformálásához. Viszont annak is nagyon örül, hogy az ő élete nem olyan kaotikus, mint a Beth-é. - "Néha visszaköszönnek azok a dolgok, amik a saját életemben is, be-benézegetnek. És ez mindig egy nagyon jó és szerencsés helyzet, mert akkor van egy nagyon komoly alapja, hogy miből dolgozhatok." - Számára sokban hasonlít a Rólunk szól a Vásott szülőkhöz, mely produkción az elmúlt években dolgozott és mely nagyon közel állt a szívéhez. Megtudtam tőle, hogy akadtak olyan epizódok a Vásott szülők felvételekor, melyeket annyira átérzett, hogy a szinkronrendező még egy csomag papírzsebkendőt is bekészített a számára. Azt is elárulta, hogy az árnyalt szerepeket kedveli igazán, melyekbe egy kis színt csempészhet, mint tette ezt A férjem védelmében I. verziójában.
 
Őt Mezei Kitty és Mészáros Máté váltották a mikrofon előtt. A Kate-t és Toby-t megszólaltató színészek együtt álltak a mikrofon elé - ami manapság ritkán fordul elő-, és tették mindezt épp egy olyan epizódban, melyben Toby nem parádézott, hanem hibázott. "Szerintem most hülye volt ez a férfi. Lehet hogy azért, mert én is meccsnéző vagyok, de azt gondolom, hogy érzéketlen volt." - Máté maga is NFL rajongó, így teljes mértékben megértette Kate hozzáállását, amit ő maga is oszt a hétköznapokban. Sőt, amikor szóba került hogyan ejtik a Pittsburgh Steelers nevét, ő azonnal rávágta a helyes kiejtést. Noha nincs kedvenc csapata, mégis nagyon izgatott volt az XLI. Superbowl miatt, melyen a New England Patriots játszott az Atlanta Falcons csapatával.


Mindketten egyetértettek abban, hogy nem csak az ő figuráik problémáival tud könnyen azonosulni a néző, hanem a számukra szimpatikus személy nehézségei is ismerősen hathatnak. Ők ebben látják a széria sikerének a titkát. Mészáros Máténak ez az első ennyire emberi sorozata - ahol ráadásul az egyik legkedveltebb fickót szólaltatja meg-, de még a sokat szinkronizáló Mezei Kitty-hez is közelebb áll, mint a legtöbb szerepe. "Nagyon betalált az első alkalommal. A mondatokat néztem és le is akartam fotózni, hogy ez nekem szól, ez nekem szól, ez rólam szól." - kezdett bele Mezei Kitty, akinél a mérték ugyan más, de hasonló problémákkal küzd jelenleg. Az egyik epizód végén a rég óta várt fordulat sokkolta a közönséget, mely Kitty-t is megérintette - "Borzasztó lehet, látszik is rajta. Nyilván ez is az ő történetének a része. Az egész családjával való kapcsolatáról rengeteget elárul." - Kitty a Viasat3 csatornahangjaként is találkozott a produkcióval, ahol először kicsit vidámabban mondta fel a promót, mint amilyen a sorozat maga, de kollégái felvilágosították, hogy ez nem olyan szórakoztató, mint amilyennek ő gondolta Kate szerepét követően. Éppen ezért nagyon izgatott volt a premier miatt, hogy ő is megnézhesse egyben az egészet, és minden rejtélyes elem a helyére kerüljön.

Utánuk Zámbori Soma rohant be a stúdióba, aki nagyon gyorsan, rutinból letolta Jack figuráját, aki könnyedén a sorozat legkedveltebb alakja. Kifelé menet még azt elárulta, hogy szereti a szerepét, és bár kicsit másképp, mint a Kaliforniai álmot, mégis nagyon különlegesnek tartja ezt a produkciót. Mivel ő is többgyerekes apa, így igyekszik minél többet belecsempészni a figurájába a saját tapasztalataiból.


A délután folyamán érkezett Laurinyecz Réka is, aki Jack és Rebecca egyetlen fekete bőrű barátjának kölcsönözte a hangját. Réka elképesztő profizmussal mondta fel azt a pár tekercset, amiben figurája megjelent. Elkötelezettség és lelkesedés érződött a hangján, ami csak még szimpatikusabbá tette a figuráját. Réka még viszonylag friss hangnak számít, csupán pár éve szinkronizál és nem régiben kezdték el felfedezni a rendezők. Nagy vágya, hogy egy nap majd egy Disney hercegnőnek kölcsönözhesse a hangját, ám egyelőre be kell érnie egy boszorkánnyal A sötétség kora című CW produkcióban."Ő egy teljesen átlagos lány, abból a szempontból nem, hogy felvállalja a gyengeségeit, és ez teszi őt különlegessé." - A nap végső szakaszában érkezett Pálmai Anna, akin a fáradtság jelei voltak felfedezhetőek, mégis hitelesen, teljes átadással szólaltatta meg a figuráját. Sikerült félre tennie a szinkronon kívüli érzéseit, és amikor kellett vidám volt, amikor kellett nagyon romantikus hangulatot varázsolt Rebecca jeleneteibe. Anna élvezi a figuráját, és nagyon tetszik neki, hogy egy ennyire hétköznapi sorozatban szinkronizálhat.
 

Rendkívül izgalmas napot tölthettem el a Balog Mix stúdióban, ahol a színészek legjobb formájukat nyújtva igyekeznek azon, hogy karaktereik legalább annyira kedvelhetőek legyenek, mint amilyenek a tengerentúli tálalásban. A minőségre aligha lehet panaszunk, minden színész élete egyik legjobb formáját nyújtja. Balog Mihálynál jobban pedig lehetetlen lenne összefoglalni azt mitől olyan különleges a Rólunk szól. "Ez a sorozat a pozitív emberi tulajdonságok felerősítésén dolgozik. A mostani világra nem ez jellemző, ezért tartom rendkívül érdekesnek."

 

Interjúk HÉTFŐtől a BNV-ben!Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék