Végvári Tamás emlékére

Mert ő igazán nagy színész….

Hirdetések

A fiatal, kezdő szinkronrendező kapott egy izgalmas feladatot.  Hollywoodi sztárokról készült film hangalámondását kellett elkészítenie. A megrendelő kifejezett kérése volt, hogy ahol csak lehet a sztárhoz tartozó magyarhang szólaljon majd meg. Az egyik szereplő Al Pacino volt, aki összesen negyven másodpercig beszélt a képernyőn.

A kezdő szinkronrendező kétségbeesett:
– Negyven másodpercért nem lehet kihívni Végvári Tamást, mert ez nem tisztességes vele szemben – gondolta. Azonban Al Pacino-t sem lehet más valakinek adni, mert a két művész zsenialitása és tehetsége mára már egybeforrt több millió magyar néző előtt.
A gyártásvezető rákérdezett, hogy mi lesz a döntése?
A szinkronrendező gyötrődött, majd kitalálta, hogy kap még Végvári két másik megszólalót, és így már össze lehet hozni annyi percet, amiért már fel lehet őt hívni. Így is tett.

A művész a kitűzött időpont előtt pontosan tizenöt perccel megjelent a műterem ajtajában. Csendben és illedelmesen beköszönt, és megkérdezte, hogy ide kellett-e jönnie. A kezdő szinkronrendező legszívesebb mély meghajlással – ami egy királynak jár – köszöntötte volna, de sikerült tisztelettel bemutatkoznia neki. Megkérte a művészt, hogy várjon néhány percet, mert még vannak a mikrofon előtt. Végvári Tamás csendben várakozott, majd kollégája távozása után beült a mikrofon elé.

Hirdetések

Az első megszólaló az USA egyik elnöke G.W.Bush volt. Végvári – saját hangján – hiba nélkül elmondta a neki szánt szöveget. Majd Francis Ford Coppola következett, amelyet szintén elsőre prezentált a művész.

A harmadik feladatnál megtörtént a csoda: A képernyőn megjelent Al Pacino, a mikrofon előtt pedig megszólalt Al Pacino. Nem Végvári Tamás, hanem az amerikai sztár. A kezdő rendező megborzongott. Ez hogyan lehet? A mellette ülő gyakorlott hangmérnök csak annyit mondott:  Mert ő igazán nagy színész….

Ismét elment egy igazán nagy színész, aki nemcsak a Magyar Szinkron-ban, de a Magyar Film és a Magyar Színjátszás világában is komoly űrt hagy maga után.

Végvári Tamás hamvasztás utáni búcsúztatása 2010. május 31-én 14.30-kor a Szent Anna templomban volt.

5 thoughts on “Végvári Tamás emlékére

  1. Hello! I just would like to give a huge thumbs up for the great info you have here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

     
  2. Hello there, I found your blog by means of Google whilst searching for a related topic, your site came up, it seems to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

     

Comments are closed.

Next Post

Kristóf Tibor

hét máj 17 , 2010
<p><strong><span style="text-decoration: underline;"><img class="himage" src="/pics/szinkron/hu/40456.jpg" border="0" width="100" height="150" align="left" style="border-width: 0px; padding: 0px;" />Született:</span></strong> 1942. február 20-án<br /><br /><strong><span style="text-decoration: underline;">Meghalt:</span></strong> 2009. szeptember 2-án.  <br /><br /></p>