Hangsegítséggel szolgálók, beszélgetés Sostarics Ágnessel

Abban a megtiszteltetésben lehet most részünk, hogy egy szinkronrendező is beavat bennünket szakmája rejtelmeibe, aki mellesleg nem más, mint Ujréti László színművész felesége. Ismerjük meg őt is közelebbről!

Hirdetések

Hangsegítséggel szolgálók, beszélgetés Sostarics Ágnessel

 

– Kérem, pár mondatban meséljen magáról, családjáról, a mindennapokról.

 

– Nagyon boldog családban élek. Férjem színművész, egy Budapesthez közeli kisvárosban élünk, kertes családi házban. Lányom, aki egyetemet végzett, szinkronizál, magyar szöveget ír és gyártásvezetést is végez. Két unokámat, a 7 éves Bencét és az 5 és fél éves Mátét nevelik férjével. Fiam szintén a szinkron szakmában dolgozik, hangmérnökként.

 

– Mivel tölti szívesen szabadidejét?

 

– Szabadidőmben az unokákkal foglalkozom legszívesebben, vagy pedig egy számomra érdekes könyvet olvasok. Sokszor találkozom a barátnőmmel – aki már 50 éve jóban – rosszban együtt van velem – egy finom kávéra, vagy teára, egy jó kis tereferére.

 

– Hogyan született az elhatározás, Ön szinkronrendező lesz?

 

– A filmes szakmában már 18 éves korom óta dolgozom. Mozi-üzemvezetőként kezdtem – Híradó mozi, Tisza mozi, Ugocsa Filmszínház – majd a Pannónia Filmstúdióban folytattam, ahol gyártásvezető lettem. Ezt a szakmát 17 évig folytattam az említett helyen.

 Azután a Magyar Hirdetőben, ahol szinkronfilmekkel foglalkoztunk főgyártásvezető lettem. Itt már reklámfilmek hangi rendezésével is foglalkoztam.

Ezután saját vállalkozást alapítottunk férjemmel Ujréti László színművésszel együtt. Nagyon sok, jelenleg is a szakmában dolgozó szakembernek adtam munkát az elkövetkezendő 20 évben. Mivel szakmai tapasztalatom folyamatosan növekedett, így vettem a bátorságot arra, hogy először hangalámondásokat, majd nagy szinkronfilmeket is rendezzek.

 Mindeközben dolgozni mentem a HBO-Spektrum Televízióba, ahol napi szinten gyakorolhattam a szakmát.

 A szinkronrendezés nagyon izgalmas feladat. A hangalámondásokból, állandóan új információt szerez az ember, tehát egy életen át lehet tanulni és okulni.

 

– Szinkronizálást követően van lehetősége az egész filmet végignézni?

 

– A szinkronfilmek varázsa abban áll, hogy minden egyes filmet meg tudunk nézni, ma már nagyon könnyen utána tudunk járni a szereplők és a film eredeti alkotóinak életútjának.

Minden egyes filmet meg szoktam tekinteni eredeti nyelven, majd megnézem a magyar szöveggel együtt is, a számítógépen. Ezalatt kialakul az elképzelésem a lehetséges szereposztásról, melyeket jegyzetelek, majd továbbítok a film gyártásvezetőjéhez. A szereplőválasztás annak függvénye, hogy a megjelenített figura karakterét – szubjektív megítélésem szerint – melyik magyar színművész tudná játékban és hangban  visszatükrözni.

A szereposztásban, sajnos a színművészek elfoglaltsága nagyban szerepet játszik, mert előfordul, hogy egyeztetés után a gyártásvezető azt mondja, hogy XY nem ér rá, akkor nem csak az ő, de mondjuk a vele együtt játszó férfi vagy női szereplőt is le kell váltanom, mert ők ketten tudtak volna egy olyan harmóniát alkotni, amely híven visszaadta volna az eredeti film hangulatát.

 

– A szinkronrendezőnek pontosan mi a feladata?  

 

– A szinkronrendező feladata a magyar hangok kiválasztása, a forgatáson a színészek instruálása, hogy az eredeti alkotásnak megfelelően jelenítse meg a figurát, melyet szinkronizálnia kell. Egy film forgatása a mai viszonyok között, 10-12 órát is igénybe vehet. Így tehát az adott időn belül koncentráltan kell végig vezetni a forgatás menetét.

 

– Gyerekekkel szokott dolgozni? Sokat kell őket fegyelmezni?

 

– Gyermekszereplőkkel is dolgozom. Mindegyik okos, fegyelmezett és tehetséges. Kedvencem Berecz Uwe.

 

– Hogyan történik az esetleges hibák korrigálása? 

 

– A filmek, felvétel után vágóhoz kerülnek, majd a hangmérnök a nemzetközi hanggal összekeveri a felvett anyagot. A kevert anyag visszajut a rendezőhöz és amennyiben bármilyen hibát, problémát találunk benne, úgy gyorsan ki lehet javítani, be lehet hívni a színművészeket pótfelvételre. A néző elé, már csak tökéletes alkotások kerülhetnek.

 

– Melyik az a film, melynek rendezése valamiért közel áll Önhöz?

 

– Sok film áll közel hozzám: JÓBARÁTOK SOROZAT 2-10. ÉVAD/   JAMIE A PUCÉR SZAKÁCS ÉS ENNEK KÜLÖNBÖZŐ FOLYTATÁSAI,    PERLASCA,    KATYN,    HALÁL A PARADICSOMBAN/ANGOL FILMSOROZAT/,

MILE HIGH/REPÜLJ ACSÚCSRA, ANGOL SOROZAT,    ULTIMO SOROZAT -OLASZ,    PILÓTAFELESÉGEK IZRAELI SOROZAT,    A NAPKIRÁLYNŐ,    LÜLÜ  RAJZFILMSOROZAT,    VIII. HENRIK 1-2.                 MYSTERY WOMEN SOROZAT,    FURA SULI BÁBSOROZAT,    MC BRIDE SOROZAT    NCIS NEW YORK-I HELYSZÍNELŐK 1-5. ÉVAD    és még sorolhatnám.

 

– Jövőbeli terveiről megtudhatunk valamit?

 

– A közeljövőben konkrét terveim nincsenek, olyan filmeket rendezek, amelyekkel megtisztelnek a Filmstúdiók, és minél több időt szeretnék tölteni a családommal és az unokáimmal szeretetben.

Hirdetések

 

Sok ismerettel gazdagodhattunk, nagyon köszönjük az érdekes beszélgetést!

 

Árvay Mária

 

Next Post

Jótékonysági gálakoncert a József Attila Színházban

pén ápr 22 , 2016
<p>Április 30-án este ismét a nezéz sorsú színészekért lépnek színpadra a művész világ legjobbjai a SZIDOSZ szervezésében.</p>