Főoldal

CSAK ŐK TUDNAK TISZTA SZÍVVEL JÁTSZANI


TISZTA SZEMEK, TELI SZÍVEK, NEM VESZÍTENEK! Most, hogy tisztáztuk a legfontosabb dolgot, muszáj néhány szót szólnom erről az egészen elképesztő évadról, mely során Taylor Edző másodjára jutatta 3 itt töltött évéből el az államiig a csapatot. Noha az már nagyobb csoda lett volna, ha ezúttal is képes lett volna a győzelemre. Vagy mégsem? Mert azaz igazság, hogy létezik olyan sorozat, amelyik képes percről percre újabb csodákat művelni, akkor azt úgy hívják, hogy FRIDAY NIGHT LIGHTS - TISZTA SZÍVVEL FOCI.

Ez a csodák sorozata. Ezt bizonyítja tévés pályafutása is. Az első évados teljes berendelés még okés, aztán jött az NBC kegyelme, majd a DirectTV nagy lelküsége. Ezen apró hozzávalók nélkül nem láthattuk volna, Jason Street hihetetlen embert próbáló éveit, Tim Riggins megváltozását, Matt Saracen nagy próbatételeit, vagy egész egyszerűen nem éreznénk barátunknak a Taylor házaspárt. Az évek során ők is sokat változtak, de egy valaminek mindig megmaradtak: EMBERINEK.

És ez a kulcsszó ennek a nagyszerű sorozatnak a megértéséhez. Annyira emberi, közvetlen és hiteles alakításokkal találkozunk a kisképernyőn, hogy öröm nézni őket. Minden egyes percük élvezet, süllyedjenek a figurák akármilyen mélyre is. Mi
ndig reményt ad. A Dilloni párducok három évét felölelő történet nem a fociról szól. Talán legkevésbé szól arról. Ez a barátság, a kitartás és annak a sorozata, hogy bármire képesek lehetünk, ha igazán akarjuk. És akarjuk. Valahányszor úgy érzem, hogy nincs sorozat, amit bármit is adhatna, amire vágyok, csak megnézek egy Péntek esti fények epizódot, és máris megváltozik az életem.

Nagyon kevés olyan sorozat van, ami ennyire teljes képet mutat mindenről. A legtöbb sorozat csak egyszerűen elfeledkezne Streetről és Smashről. Ezzel szemben az FNL 8 egész részen át mesél a két egykori sztárról. Az első 4 részben a lesérült Brian "Smash" Williams próbál meg visszatérni, Eric Taylor edző irányítása alatt. Az edző betartja amit ígér, eljutattja Smasht egy főiskolai csapatba, ahol ahogy az évad végén halljuk nem kis dolgokat művel. És ott van Jason Street, az első részben lesérült irányító sztorija, akiről a második évad végén kiderült, hogy apa lesz, most meg megforgatja a pénzét egy házfelújításba és New York-ba költözik, ahol ügynök lesz belőle. Valami egészen hihetetlen, hiszen teljesen kilátástalan alapállapotból kezdték. És mindkettőből lett valaki. Csak úgy, mint a többiekből.

Ott van az egykori bombázó Tyra Collette, akit Mrs. Taylor bátorít, hogy merjen változtatni az életén. Aztán ott van Tim Riggins, aki egyszerűen egy élő jelenség. Iszik, bulizik és csajozik, és még részegen is a legjobb tud lenni a pályán. A srác, akinél fogadni mertem volna, hogy nem megy egyetemre, most oda fog járni. A kis Matt Saracenben csak kevesen hittek, de mégis megnyerték vele az államit 2006-ban, és 2008-ban is ő volt az egyik legkiemelkedőbb alakja az államinak. Szintén egyetemre fog menni, ám ő már művészettel fog foglalkozni. Pontosabban csak tenné, ha nem kötődne ennyire a Nagyijához. És szerencsénkre az ő szerelme Jules-szal felöleli szinte az egész FNL-t.

Ott van legjobb barátja, Landry Clark, aki halálosan bele van zúgva Tyraba, és mint egy pincsi figyeli minden egyes szavát. Mégis igaz érzelmek alakulnak ki köztük. Aztán Ericnek és Taminek megszületett Gracy Bell nevű lányuk, míg az első szülött, Julie Taylor elvesztette a szüzességét Matt-tel. Billy Riggins élete is jelentősen megváltozott az utolsó évadban, és még Buddy Garritynek is sikerült kicsesznie az egykori pompomlány lányával, mikor elvesztette minden pénzüket.

Nem tudnám senkinek sem odaadni az évad legjobb szálát. Mindegyik szál más és más dolgok miatt volt különleges. Minden egyes perce ennek a sorozatnak másért különleges. Talán a színészek játékának nagyon magas színvonala, talán a forgatókönyv vázlatként való használata, vagy talán az operatőri munka és a zene teszik oly különlegessé ezt az 50 részt. Én úgy vagyok vele, hogy mindezek együttese alkotja a Friday Night Lights szívét.

Joggal tartom a XXI. század legjobb sorozatának. Joggal tartom korunk drámájnak. És még több joggal tartom az univerzum valaha volt legjobb sorozatának. Ez tipikusan az a drámasorozat, amit látnod kell, mielőtt meghalsz. Enélkül nem is éltél igazán. Azt hiheted, hogy nincs rá szükséged, de hidd el, ha beszippant, nem fogsz tudni nélküle élni. A negyedik évadot új alapokra helyezik, és nyílván nem ok nélkül kérnek belőle még további két évadot sem. Tehát még nagyobb dolgok várnak ránk, még izgalmas epizódok, hiszen Taylor edzőnek a semmiből kell felépítenie a várat, méghozzá minél előbb. Kiváncsian várjuk. Egy biztos, nélkülünk nem fog eltelni egyetlen Friday Night Lights perc sem.


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék