Főoldal

Az utolsó ház balra

Wes Cravennek volt egykoron egy olyan filmje, amely alapjára ezt csinálták. Állítólag. Minden tiszteletem, de szerintem Wes Craven ennél kismilliószortam jobb még másnaposan, rókázás közben is. Ez a film szinte sehol sem volt jó, nem működött az eleje, nem működött a vége, de még a közepén is egy sokkoló jelenetet kell "csúcspontnak" kineveznünk. Nem mintha azzal baj lenne, de ez olyan, mint a szex. Ha túlkorán érünk el a csúcsra, akkor az egész barkácsolós kör szar.


Az utolsó ház balra
(The Last House on the Left, 110', 2009)

Aznap este, hogy megérkeznek az elhagyatott helyen fekvő tóparti házba, Marit és barátait elrabolja egy szökött rab és a bandája. Az ezt követő borzalmak után a rémült és sorsára hagyott Mari egyetlen reménye, hogy vissza tud jutni a szüleihez, Johnhoz és Emmához. Balszerencséjére azonban támadói véletlenül pont azon a helyen kérnek szállást, ahol a lány biztonságban lehetne. Amikor a családja értesül a tragédiáról, gondoskodnak arról, hogy megbánják a napot, amikor betértek balra az utolsó házba.

Ez egy nagyon szar nap története. Az elején még olyan so-so vidámka, aztán kicsit beszívott, majd idiótán összekuszált, hogy aztán elkezdődjön egyszercsak a rémes történet, amelynek végkifejlete elmenne valami magyar zombifilmnek is. Esküszöm, lehet én nem vagyok elég jártas a "Hogyan éljük túl a lövéseket, meg ha sziven szúrnak" dolgokat, de azért az kemény volt, hogy a csaj úszik a vízben, valahol a tarkója környékén meglövik, fel is adja, úgy néz ki meghalt, aztán egyszercsak eljut a bójáig. A másik fószert meg sziven döfték - vagy akörül-, és ficánkolt utána, mintha mi sem történt volna. Oké, ehhez lehet előkellene vennem egy "Hogyan éljünk túl egy horrorfilmet" című kiskönyvecskét.

Szögezzük le gyorsan mielőtt megvádolnak: Ez nem horror, de még thrillernek is gyenge. Ami sok szempontból szívás. Ugyanakkor mégis a thrillerek világába sorolnám, hiszen odavaló, hiába van tele óriási drámai jelenetekkel. A már korábban említett csúcspont például sokkoló, mint ahogy az egész eseménylánc mentálisan brutális. Tehát akik már unják az állandó fizikai erőszakot és valami kicsit másra vágynak azok számára Az utolsó ház balra amolyan mentsvár lehet.

Földi Tamást csak egy közepes szinkront tudott összehozni. De most komolyan. Álljunk meg egy pillanatra és gondolkozzunk el ezen a néven: Monica Potter. Nem hiszem, hogy él olyan ember az országban aki nem vágná rá egyértelműen, hogy kinek lenne szabad csak és kizárólag egyedül szinkronizálnia. És én ezt véresen komolyan is gondolom. Sara Paxtonnak Molnár Ilona elég kézenfekvő választás volt, nekem bejött. Seder Gábort szarnak még nem hallottam, és Dillahunthoz sem volt vészes úgyhogy részemről átcsusszant.

Ha erre remakeként tekintünk, akkor elbukott. Ha annak ismerete nélkül nézzük meg, akkor egy kőkemény pszichodrámát kapunk - bár sokkal lájtosabbat, mint A sötét lovagban. Aki még nem látta az nyugodt szívvel elkerülheti, aki meg látta az lépjen be a klubbomba: "Adjátok vissza a 2 elvesztegetett órát az életemből mocskok - Az utolsó ház balra". 40%


Hozzászólások:
Oldalanként
petho 2014.11.23 12:38:26
nemtudom

Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék