Hangok a Jégvarázs mögött

Az utóbbi évek egyik legsikeresebb rajzfilmjének folytatása ősszel érkezik a hazai és a nemzetközi mozikba. Elza és Anna története a második részben tovább gyűrűzik majd, amihez várhatóan számalan kiváló dal is kapcsolódik majd.
A hazai sikerben nagy szerepet játszott három színésznő, akik a főhősök hangját adták. Vágó Bernadett, Farkasházi Réka és Füredi Nikolett készen áll a második rész felvételeire, és örömmel várják az első Jégvarázs munkanapot.

 

Hirdetések

„Sok szinkron színészileg is kihívás”

 

Vágó Bernadett nemcsak a szinkronban, de a színházi világban is különösen népszerű. Számtalan énekes főszerep van már a háta mögött. Eredetileg gyógyszerész-asszisztensnek készült de ének-zene tagozatos osztályba járt és 8 évig tanult hegedülni. 2001-ben felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium opera-magánének szakára. Ezt követően a Budapesti Operettszínházban működő Pesti Broadway Stúdió növendékeként tanult, és az Operettszínház egyik sztárja lett.

Musicalek sokaságában játszik, de szerencsére egyre több szinkron főszerepben is hallhatjuk, és nemcsak zenés változatokban.  A kis hableány, A hercegnő és a béka, a Barbie, a Csingiling, a Bűbáj mellett megszólalt a Dr. House-ban, a Teen Wolf-ban, a Doktor Csont-ban, a True Blood-ban is.

– Bolba Tamás, mint zenei rendező hívott először a szinkronba, ahol a Bűbáj női főszerepének magyar hangját keresték– mesélte az ifjú színésznő. A feladat olyan jól sikerült, hogy a forgalmazó engem választott. Igazán nagy kihívás volt a számomra, mert igazi nagyságok mellett bizonyíthattam. Új és izgalmasfeladat volt. Később egyre több prózai szerepem lett. Aztán „találkoztam” Beren Saat török színésznővel, aki nagyon népszerű a török sorozatok kedvelői között. Az első közös munkánk a Tiltott szerelem című sorozat volt, amit személy szerint nagyon élveztem. Rengeteg színt kellett megjelenítenem, fordulatos volt a történet, mindig örömmel vártam, hogy újabb részeket vegyünk. Nagyon szerettem a Szultána szinkronizálását, amely színészileg is izgalmas kihívás volt. Örülök, ha olyan kiváló kollégákkal dolgozhatom, mint például Kertész Péter, aki gyerekkoromban is már az egyik kedvenc hangom volt.

Támogatom a filmek szinkronizált verzióját, mivel a felirat esetén a képi-világ jelentős része elvész a néző elől. Fontos, hogy semmiről ne maradjon le a néző, minden pillanatot tökéletesen át tudjon élni.

Számomra egy jó szinkron szerep ugyanolyan fontos, mint egy színpadi alakítás. Nemrég a kislányommal a játszótéren voltunk. Amíg beszéltem hozzá nem messze tőlünk egy anyuka izgatottan újságolta a gyermekének, hogy én vagyok a Barbie és a Jégvarázs Annájának hangja. Természetesen a Barbie is, de a Jégvarázs különösen fontos része az életemnek. Nagy örömmel csináltam nemcsak a dalokat, de a prózai részeket is. Már nagyon várom a második részt, az első előzetest el is készítettük. Kiváló a magyar csapat, mindenkivel jó együtt dolgozni. Bízom benne, hogy hamarosan ismét Anna-ként állhatok a mikrofon mögé.

 

„A szinkron igazi tandem-repülés”

 

Farkasházi Réka színésznőként, énekesként és anyaként is közismert a nagyközönség előtt. a Tintanyúl zenekarral rendszeres fellépője gyerekműsoroknak, színházban is játszik, miközben immáron három gyerek édesanyjaként is helyt kell állnia.

A sok feladat mellett a szinkronizálás is része a kiváló művésznő életének. Volt hangja a fiatal Catherine Deneuve-nek, Juliette Binoche-nak, Selma Blair-nek, Mena Suvari-nak, Kristin Chenoweth-nak, de talán a legismertebb szerepe Elza a Jégvarázsból.

– Szerencsés embernek érzem magam, mert nem járok minden nap szinkronizálni, de amikor hívnak, mindig szép szerepeket kapok. Többek között Aprics László, Dezsőffy Rajz Katalin, Dobay Brigitta mellett dolgozhatok, de a fiatal Nikas Dániel is folyamatosan számít rám.

Szinte minden szerepben tudok valamit tanulni. A színpadtól eltérően itt az a legfontosabb feladatom, hogy a hangomat hozzá adjam a figurához. Olyan, mint egy tandem-repülés, együtt ugrunk a szerepbe az eredeti színésszel, és amit ő az arcával eljátszik, ahhoz simulok hozzá a hangommal.

– Nagyon fontos, hogy Rajkai Zoltán vezetésével néhány éve elindult egy folyamat, amely a szinkron szakma helyzetét igyekszik javítani. Személy szerint szükségesnek tartom, hogy ne csak emberileg, de szakmailag is mindig megbecsüljék a munkánkat. Jó dolognak tartom, hogy elkezdődött a szinkron munkák utáni jogdíj-fizetés, elkezdődött egy párbeszéd a szakma és a megrendelők között is. Bízom benne, hogy hosszabb távon sok jó változás indul majd el a szinkronstúdiókban is.

– A Jégvarázs Elzája az egyik kedves szerepem, nagy élmény volt a magyarváltozat készítése, a mai napig szívesen emlékszem rá. A gyerekek sokszor felismerik a hangomat, tudják, hogy én vagyok Elza. Előfordult, hogy valaki azt kérte tőlem, hogy Elzaként köszöntsem fel a gyermekét, amit persze szívesen megtettem.

Nagyon örülök, hogy hamarosan jön a második rész. Az előzetest már meg is csináltuk. Izgatottan várom a hívást, hogy mikor kezdhetünk. Az első film nagyon jól sikerült, a dalok szuperek, és biztos vagyok benne, hogy a második rész is hasonlóan jó lesz. Profi csapat készítette az első szinkront, akik biztos kézben tartották a magyarváltozatot. Jó volt velük együtt dolgozni, és remélem a második rész felvétele is ugyanolyan sikeres lesz, és azzal újabb maradandó emléket alkothatunk majd minden gyerek és felnőtt szinkronrajongó számára.

 

„Elsa ugyanolyan fontos, mint Evita”

 

Füredi Nikolett a Magyar Rádió Gyermekkórusában énekelt közel egy évtizeden keresztül. A világhírű kórussal számos országba, többek között Franciaországba, Svájcba és Japánba is eljutott. A gimnáziumi évek alatt pedig a Gór Nagy Mária Színitanodában folytatta zenei és színészi tanulmányait.

A tanodás évek alatt bekerült a Várkonyi Mátyás vezette társulatba, akikkel turnéra indult Németországba és 19 évesen már az Evita című musical címszerepét játszhatta németül.  A Budapesti Operettszínházban 13-dik éve játszik jelentős szerepeket. Énekelt a TV2 Popdaráló című műsorában, de felbukkant egy rövidebb szerep erejéig a Barátok közt-ben is.

2013-ban a Jégvarázs című Disney filmben ő volt Elsa a Hókirálynő énekhangja, és a „Legyen hó….” azóta is számtalan fellépésén elhangzik a kicsik és a nagyok legnagyobb örömére.

– Csupán két hónapja voltam még csak tanodás, mikor kiderült, hogy lehetőségem van kimenni külföldre a Dorian Gray című musicalprodukcióval. Természetesen nem hagyhattam ki a lehetőséget. – mesélte a kiváló énekesnő.  A következő szerep, amit kaptam a társulatnál az Evita címszerepe volt német nyelven, amibe Détár Enikő betegsége miatt kellett beugranom. Óriási kihívás volt, hatalmas feladat.  Nagyszerű időszak volt, rengeteget tanulhattam a tapasztalt kollégáktól, sokukkal a mai napig is együtt dolgozunk. Imádok tanulni, újabb és újabb dolgokat felfedezni magamban és másokat is nagy szeretettel és érdeklődéssel figyelek. Igyekszem minden hasznos dolgot beépíteni, amitől jobb lehet az alakításom.

A szerepeim nagy része többnyire énekesi feladat, de akadt azért néhány olyan előadás is például a Szépség és a Szörnyeteg, melyben 3 karaktert is játszom, Belle, Teamama és Babette a tollseprű szerepét. Ebből adódóan elég sok prózát is meg kellett tanulnom német nyelven. Alapvetően az éneklés az életem, de egyre inkább izgatnak a prózai feladatok is.

Dezsőffy Rajz Katalinnak köszönhetem, hogy szorosabb kapcsolatba kerültem a szinkronnal, akitől elsőként az Esküdt ellenségek egyik évadában egy ügyésznő szerepét kaptam meg, ahol László Zsolttal párban dolgoztunk. Nem volt könnyű felvenni azt a tempót, amit egy igazán rutinos kolléga diktál, izgultam is, mert nem akartam a tapasztalatlanságommal hátráltatni a munkát, de szerencsére nagyon türelmes és segítőkész volt az egész stáb. Egy másik szívemnek kedves emlék, mikor a Fehér királyné című sorozatban Erzsébet királynő szerepére hívott Kati.

Úgy gondolom, hogy a magyar szinkron nagyon magas színvonalú, rengeteg érzelmet, hangulatot segít közvetíteni, amit a felirat olvasása közben nem biztos, hogy érzékelne a néző.Vannak olyan filmek, amiket kifejezetten a szinkron hangok miatt szeretek annyira.

 A kislányom rendkívül jól felismeri a hangokat, örömmel szól ha engem, vagy egy olyan kollégát hall a tévében, akit személyesen is ismer.

Hirdetések

Elsa szerepét nagy örömmel vállaltam el. Elfogadtam, hogy a megrendelő két részre osztotta a próza és a dal megszólaltatását. Szerintem igazán minőségi munka készült. A „Legyen hó….” egy kiemelkedő sikerű dal,  ami úgy gondolom, nem véletlen, hogy magyar nyelven is ekkora népszerűségnek örvend, mert igazán kifejező és nagyon jól felépített dal. Szívesen énekelem bármikor, és szinte sosincs olyan fellépés, ahol kimaradhatna a műsorból. Elsa ugyanolyan fontos számomra, mint Evita vagy a többi nagyszerű színpadi szerep.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy az alkotók milyen irányba vitték a második rész történetét. A kolléganőkhöz hasonlóan én is nagy örömmel várom az újabb felvételeket. Készülök is lélekben, és biztos vagyok benne, hogy újra egy profi csapattal készíthetünk el közösen egy igazán minőségi magyar változatot.

Next Post

Szinkron kuckó 1.

ked márc 17 , 2020
<p>Az otthonülős napokra összegyűjtöttünk jópár kedvenc filmet, kedvenc szinkronnal! <br /><br />Reméljük tetszeni fog az összeállítás!<br /><br /></p>