Alföldi Carter

Dr. John Carter, Noah Wyle és Alföldi Róbert. Három tehetséges fiatalember, akiket Vészhelyzetek egész sorozata formált összeszokott csapattá.

(Az ORIGO alapján.)

Hirdetések

A tévétörténelem egyik jeles napja 1994. szeptember 19. Az NBC ekkor sugározta minden idők legsikeresebb tévésorozatának, a Vészhelyzet-nek (ER) első epizódját.

A sorozat 112 jelölésből 21 Emmy-díjat, illetve 24-ből "csak" egy Golden Globe-ot gyűjtött be. A díjaknál fontosabb azonban, hogy a Vészhelyzet iránti érdeklődés a kezdetek óta rekordokat döntöget, noha mára szinte minden eredeti főszereplő lecserélődött. A nagy kivétel dr. John (Truman) Carter (III)., aki középső nevéhez méltóan igaz és hűséges ember. Carter nem egydimenziós sitcomszereplő, jelleme rengeteget formálódott a (fiktív) Cook Megyei Kórház sürgősségi osztályán töltött 11 év alatt.

Két ember tartott ki végig dr. Carter "mellett": Noah Wyle és Alföldi Róbert.

"A Vészhelyzet volt a legelső szinkronfelkérésem, még 1995-ben" – mondja Alföldi. Nem tagadja, hogy noha akkor már Jászai-díjas színész volt, az országos népszerűséget neki is a tévé hozta meg: Carter hangja 4 éven át Reggeli-zett az RTL Klubon. "Soha nem volt időm a Vészhelyzet-et nézni, DVD-n sincs meg" – igazolta vissza Alföldi a papírformát. Valószínűsíthető, hogy a szinkront készítő Mafilm Audio Kft. nem elsősorban a hangi adottságok, hanem a csillogó szemű kisfiús alkat miatt választotta ki Carter szerepére. Mára a Wyle-Alföldi páros éppúgy "összenőtt", mint Woody Allen és Kern András vagy a Dallas Jockey-ja és a nemrégiben elhunyt Kránitz Lajos.

Arra a kérdésre, hogy Robi mit kérdezne Noah-tól az Alföldi – Lesz ez még így se show-ban, kitérő választ kaptunk. Lehet, hogy csak azért, mert épp nincs ilyen beszélgetős rétegműsorra felkérése – lehet, hogy azért, mert számára Carter csak egy jól megoldandó szerep. "Mindig is szerettem a szinkront, sohasem jutott eszembe átadni másnak Cartert. Igaz, a stúdióban többnyire egyedül küzdöttem a pergő párbeszédekkel és az orvosi latinnal. Készen összerakva egy-két részt, ha láttam a Vészhelyzet-ből, igazából nem tudnám megmondani, hogy mi történt Carterrel az elmúlt évek során" – mondta Alföldi.

Hirdetések

Perneczky László

[origo]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

További magyar hangok

pén nov 28 , 2008
Közhely, hogy a szinkronszínészet azon foglalatosságok - nem szakmák, mert a közmegegyezés szerint nincs ilyen szakma - közé tartozik, amely nem élet-biztosítás: az ember soha nem tudhatja, mikor kerül parkolópályára. Ha nem megy, később nem hívják.<br /> <br /> (A Magyar Narancs nyomán)