Csont nélkül

Nagy keletje van manapság a trancsírozós-kinyomozós filmeknek. Lassan minden nagyobb amerikai városra jut egy helyszínelő csoport, van pozitív sorozatgyilkosunk, sőt még matematikus szakértő is segíti a zsaruk munkáját. De itt egy antropológus, akinek nem kell vér, nem kell szövet, elegendő neki az ember alapja, azaz a csontjai, és hipp-hopp lemossa az összes akadémián tanult rendőrkopót.

Hirdetések

Alapvetően nem szeretek tobzódni ezekben a véres sorozatokban, de a Dr. Csont valahogy mégis magával ragadott. Talán az X-Aktákon megedződött szimpátiám tett kissé elfogulttá a marakodó, mégis egymást tökéletesen kiegészítő férfi-női párosokkal szemben, de Bones és Booth kettőse valóban hajaz némiképp Mulder és Scully ügynökre. Ha mélyebbre tekintünk, láthatjuk, hogy Mulder (David Duchovny) keze valóban még idáig is elér, mert a 2. évad 11. epizódját ő maga rendezte. Az alaptörténet szerint a zseniális antropológus, Dr. Temperance “Bones” Brennan, aki szakterülete legnagyobb kiválósága, néhány agyas kollégájával együtt – emberi maradványokból – próbálja megfejteni a hozzájuk érkezők halálának okát. Mellékállásban pedig az FBI-nak – főleg Booth különleges ügynöknek – segítenek be egy keveset. Ő látja el őket megoldhatatlannak látszó ügyekkel, és néha be is száll a nyomozásba.

Dr. Brennan – vagy, ahogy FBI-os kollégája elnevezte, Bones (Csontok) – kissé antiszociális; nem szereti a karácsonyt, nem ismeri az Esőembert, de bestseller könyvet ír és néhány csontból megmondja milyen gyakran járt golfozni az áldozat. A legkevésbé sem érzelmes. Vele kell együttműködnie Seeley Booth különleges ügynöknek, aki korábban katonai mesterlövészként tevékenykedett. A dolgokat emocionális oldalról igyekszik megközelíteni, és foggal, körömmel küzd a szakszavak felesleges használata ellen. Örökkön kísérletezik azzal, hogy partnernőjét életképesebb csodabogárrá alakítsa. Kettőjük parázsvitái és fergeteges párbeszédei segítenek abban, hogy megfeledkezzünk arról, hogy tulajdonképpen egy foszló tetemekben dúskáló filmet nézünk.

A sorozat érdekessége, hogy a főszereplő karakterét Dr. Kathy Reich, egy ténylegesen is bűnügyi antropológusként dolgozó orvos találta ki, aki a hiteles munka érdekében azóta is az alkotócsapatot erősíti.

A Temperance doktornőt alakító Emily Deschanelt a Dr. Csont tette igazán népszerűvé. Édesapja Caleb Deschanel világhírű operatőr. A szerencsés produceri döntésnek köszönhetően a tehetséges színésznő immáron negyedik éve bizonyíthatja rátermettségét. A magyar változatban Bertalan Ágnes kölcsönzi a hangját, aki remek választás. Hangjában benne van az antropológus arroganciája és pedánssága, mégis képes hamar elnyerni bizalmunkat. Booth ügynököt a szemtelenül jóképű David Boreanaz játssza, aki az Angel és a Buffy vonzó vámpírjaként röppent be a köztudatba. Nem mellékesen pont az Angel-ben dolgozott együtt a most már Csontos producer, Hart Hanson-nal, így nem is volt kérdéses, hogy ki lesz a sorozat egyik húzóneve. Bár vámpírként Németh Kristóf szólaltatta meg magyarul, a Dr. Csontban Széles Tamás bizonyult megfelelőbbnek. Reméljük mára már az Angel-rajongók is egyetértenek azzal, hogy ő sokkal inkább képes cinikus mégis határozott lenni.

A tudóscsapat másik három tagját is epizodista színészek formálják meg. T. J. Thyne – Dr. Jack Hodgins – szintén megfordult már az Angel-ben. Őt Viczián Ottó szinkronizálja, aki képes megszerettetni velünk még egy ilyen meglehetősen faragatlan és modortalan bogár és spóraszakértő figurát is.

A csoport másik női tagja, Angela Montegro igazi művész, aki számítógépével bámulatosan tudja rekonstruálni a koponyák alapján, hogy hogyan is nézhetett ki eredetileg az áldozat. Az őt alakító Michaela Conlin egyébként nem is színész, hanem az egyik zenei együttes tagja. Kéri Kitty szokásosan meggyőző és bájos hangján szólal meg. Dr. Zach Addy (Eric Millegan) Brennan gyakornoka. Nála, ha ez lehetséges, még kevésbé életrevaló – bár fok ő még meglepetést okozni. Őt a kellemesen hebegő-habogó Szabó Máté hangolja.Dr. Csont kicsit kölcsönvesz innen és onnan is, az első perctől kezdve leköt bennünket a két főszereplő közti vibráló feszültség, és már-már hiányzik, ha nem hallunk egy-egy epés elszólást vagy egy újabb összeesküvési elméletet Hodgins-tól, Angelától valamilyen emlékezetes randiélményt vagy Zach ballépéseiről.

Hirdetések

A sorozatot az Egyesült Államokban 2005-ben kezdték el vetíteni. Jelenleg a negyedik évadnál tartanak, de egyes források tudni vélik, hogy a Fox már megrendelte az ötödik szériát is.

Csont nélkül ajánlom mindenkinek!

3 thoughts on “Csont nélkül

Comments are closed.

Next Post

A Hónap Hangja: 2009. április

ked márc 17 , 2009
<strong><u>A "LEGJOBB MESTERSZAKÁCS" Hang</u></strong>