Dr. House: szerintem

Ha engem kérdeznek, nem nagyon vagyok oda a feliratos filmért. Nyelvgyakorlásnak tök jó, ezt nem tagadom, viszont sosem tud olyan audio és vizuális élményt nyújtani, mint amit a szinkronizált film.

Hirdetések

A Dr. House – sokak szerint – a kórházsorozatok krémje, de nekem mégsem a kedvencem. Ennek ellenére, még a kezdet kezdetén, én is vártam az estét, hogy bekucorodhassak a fotelba, és onnan kukkantsam meg Hugh Laurie csodás kék szemeit, és ahogy minden normális tini lány, én is Jesse Spencer után csorgassam a nyálam. De amellett, hogy minden pillanatban elaléltam a kék szempár – szőke szépfiú együttestől, a szinkront is figyeltem. Most pedig leírom a véleményem:

Hugh Laurie a korához képest vonzó dokinak számít, aki első hangja, Szakácsi Sándor kismillió filmből és sorozatból ismerős. Óriási előnye, hogy szinte bármilyen karaktert képes megjeleníteni, mégsem érezzük elcsépeltnek. Az én kedvencem a Sok hűhó semmiért c. adaptációból való, ahol Denzel Washington alakította Don Pedro-t, Aragónia hercegét. Noha az ő szerepe nem mondható igazán fajsúlyosnak, Szakácsi mégis elérte, hogy főszereplőnek érezzük. Változatos hangszínének segítségével, egy egész színész palettát állított össze, amit a kedve szerint váltogatott. Sajnos csupán 2007-ig szinkronizálhatta Laurie-t, mert súlyos betegsége elvette tőlünk a szinkron királyát. Utódjául Kulka Jánost választották, aki szinkronszerepei mellett filmekben is előszeretettel bukkan fel. Élőben hallottam őt énekelni a Férfi és Nő koncertsorozat egy előadásán. Elementáris erővel hatott rám, még ma is elfog a libabőr, ha visszaemlékszem. A váltáskor, dacolva a kíváncsiságommal, adtam egy esélyt az új hangnak. Kulka egészen jól elkapta a vonalat, igaz eleinte utánozta a mestert, de végül rátalált a saját útjára, amit azóta is töretlenül követ.

Wilson doktor House egyetlen jó barátja, aki hűségesen kitart mellette, még akkor is, ha épp ez a barát kergeti őrületbe. Selmeczi Roland bársonyos, lágy hangját mindenki ismeri, aki egy kicsit is jártas a filmek terén. Rendkívül sokoldalú színész, és főleg macsós színészeknek kölcsönözte a hangját. Míg Szakácsi változatos hangszínével aratott, Selmeczi erőssége a tónusváltás volt. El tudta érni, hogy még ha dühösen is beszélt, nem tűnt vérengzőnek, sokkal inkább erős, kemény jellemnek. Hirtelen halála sokunkat megrázott.
Szabó Sipos Barnabás ezután volt kénytelen átvenni a stafétát, aminek eleinte nem kifejezetten örültem. Szabó Sipos hangjában az a pláne, hogy teljesen azonosul egy-egy szerepével, mondhatni ő válik „irányítóvá”, a színész egyúttal némiképp háttérbe szorul. Akárhogy is nézem: a kezdeti elégedetlenkedésemet ismét sikerült elaltatni…

Lisa Cuddy, egy karakán, rátermett jellem, de ugyanakkor nagyon sebezhető is. Györgyi Annának a női színészek között páratlan hangja van, gyönyörűen tagol, őt is örömmel hallgatom. Cuddy jónéhányszor kénytelen cinikusan visszavágni, így a hangjának is ügyesen kell egyensúlyozni a finom, előkelő, ugyanakkor határozott és magabiztos hangszínnel. Van a hangjában valamiféle kislányos báj, jóság, és szerénység is.

House teamje egy fontos momentuma a sorozatnak, hiszen ezek a tagok tovább bonyolítják az amúgy is gubancos szálakat. dr. Robert Chase szemrevaló férfiú, a szőke hajáért és zöldeskék szeméért minden lány odavan. Jelleme kétkedő, hajlamos a szarkazmusra, amit nem lehet pusztán viccelődéssel palástolni. Fekete Zoltánnak is mérlegként kellett működnie: a szexi, lehengerlő hang mellett, elővette a cinikus, fekete humorú hangszínt is. Nem egyszerű feladat e kettő között egyensúlyozni; megvan a veszélye a félresiklásnak is.

Chase szerelme, Alison Cameron. Szimpatikus, okos, szép és sikeres nő. Zsigmond Tamara közkedvelt hang, aki már több kórházsorozatban is szerepet kapott. Mindig ügyel arra, hogy a szerepei ne menjenek egy kaptafára. Nem mellesleg szépen és érthetően beszél, belehelyezkedik a szerepeibe, amitől még szimpatikusabbá válik a szemünkben.

A fekete bárány dr. Eric Foreman, aki sokszor kénytelen megelégedni a harmadik szereppel, de sikerül kitörnie ebből a skatulyából. Holl Nándor remekül megtestesíti Foreman karakterének vonásait: sokkal több színt lehel a figurába, ami egyébként –szerintem- némiképp szürke és egyhangú.

dr. Remy Hadley, de mindenki csak 13-asnak hívja. Alapvetően egy meghasonlott figura, Huntington – kórban szenved, csupán pár éve van csak hátra, épp ezért meglehetősen kemény életet él. Kéry Kitty sokunk számára ismerős: fekete hajú, kedves arcú színésznő, aki magyar filmekben és sorozatokban egyaránt szerepel. Hangja egyszerre markáns és tekintélyt parancsoló, és nőiesen lágy. Ugyanúgy szinkronizálhat egy keményebb, öntudatosabb jellemet, mint egy családanyát.

Dr. Lawrence Kutner érdekes jellem. Egyrészt kissé okoskodó, de kitűnő orvos; másrészt rejtélyes: alig tudunk róla valamit. Bozsó Péter nem csak Kutner hangjaként ismerős: a rajzfilm fanok biztos tudják, hogy oszlopos tagja a South Park szinkronstábnak, emellett a Harmadik műszak c. sorozat egyik fontos karakterét is ő tolmácsolta. Az ő hangját sem lehet nem szeretni; van benne egy kis pajkosság, amit nagyon jól tud kamatoztatni a dögösebb szerepeinél. De ha mindez nem lenne elég: határozott és erős karakter szerepében éppen olyan jó, mint egy visszafogottabb és jófiú szerepkörben. Egyszerűen hallani kell, nincs mese!

Hirdetések

Dr. Chris Taub sosem tartozott a kedvenc szereplőim közé. Az még hagyján, hogy nem olyan helyes, mint mondjuk House, de azzal már végképp nem tudtam kibékülni, hogy ennyire csapnivaló orvos is. Kapácsy Miklóst az elején még nagyon szerettem. Azonban szinte minden filmben kap egy kis szerepet, így a hangja kezd elhasználódni.

Ők ennek a nagyszerű sorozatnak a főszereplői. Az egész világon többszáz millió ember kedvencei, de csak mi magyarok részesülhetünk abban az örömben, hogy igazi élvezetes szinkronnal nézhetjük Dr. House és csapatának kalandjait.

Sister

3 thoughts on “Dr. House: szerintem

  1. kulka borzalmas volt. Nyomába sem ért Szakácsinak sajnos. Képtelen volt megformálni hangban azt a cinizmust, ami a karaktert jellemezte. Gyakorlatilag kulka miatt nem tudtam végignézni a sorozatot magyarul, annyira rettenetes volt ide a hangja. Inkább néztem angolul még úgy is, hogy nem tökéletes az angolom.

     

Comments are closed.

Next Post

Egy igazán sokoldalú színművésszel beszélgettünk

csü máj 20 , 2010
<div align="justify"> <em><strong><img class="himage" src="/pics/szinkron/hu/34708.jpg" border="0" width="95" height="150" align="right" style="border-width: 0px; padding: 0px" />Szombathy Gyula</strong></em> nevét biztosan mindenki ismeri, hiszen megannyi játékfilmben, színházi darabban szerepelt és szerepel a mai napig. Az Űrgammák című sorozatban Sziniszter karakterét játszotta, de feltűnt a Barátok köztben is. Szinkronizálni is szokott, például a Charlie angyalaiban Ő adja hangját Bosley-nak, remekül hozza Goofy figuráját is, de a mai fiatalok talán leginkább a Playboy villa lányai című sorozatból ismerhetik hangját, mivel általa szólal meg Hugh Hefner...<br /> <br /> Az <strong>emtv.blog.hu</strong> interjúja. </div>