Főoldal

Egyszer volt… egy szinkron

Nehéz megmondani őszintén a véleményünk egy szinkronnal foglalkozó oldalon. Időnként azért, mert nem akarunk megbántani senkit, máskor pedig azért, mert nem tűnnénk túl igazságosnak, ha ezt megtennénk. Akadnak ugyanakkor olyan helyzetek is, amikor akár szeretnéd, akár nem tökösnek kell lenni. Ez egy ilyen szituáció, ugyanis az Egyszer volt, hol nem volt egy közönség kedvenc sorozat és a szinkronos megtekintés után úgy érzem egy kicsit mintha megfosztották volna a magyar nézőket ettől a különlegességtől.
A sorozatot mi anno Jennifer Morrison nevével reklámoztuk és azt hiszem úgy igazságos, ha a húzónévvel kezdünk bele a szinkron kivesézésébe. Szerencsére rá semmi rosszat nem lehet mondani, hiszen Zsigmond Tamara ezúttal is olyan elbűvölő, vagy épp nyers, mint amilyennek lennie kell ebben a szerepben. Könnyű dolgunk van tehát vele, mert imádjuk. Az hogy ő-e a szinkron legjobb pontja még a cikk ezen pillanatában korai lenne elárulni, úgyhogy menjünk is szépen lassan tovább.

Hófehérkének Majsai-Nyilas Tünde kölcsönzi a hangját, akivel én már jó ideje nem találkoztam. De most végre megtört ez a hosszú hallgatás. Tanárnőként egyszerűen zseniális, magánemberként viszont átalakul valami mássá az a kedves báj, amiért szívesen lennél a diákja, Hófehérkeként pedig egyszerűen mennyei.
Daliás a legegyértelműbb választás Varga Gábor hangján. Továbbra is nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire hiányzik Selmeczi Roland. utána Varga a leglogikusabb és egyetlen kézzel fogható választás, aki ennek megfelelően igyekszik betölteni azt az űrt, amit Roland halálakor a szakma ráhelyezett. Valahogy nekem viszont mégsem áll össze. Ezúttal nem.

Azt hiszem a Gonosz királynő is megér egy misét. Ki mit gondol róla? Engem ugyanis megoszt. Főként a választás miatt, mert Agócs Judit játékára aligha lehet panaszunk és igazából az ő orgánuma passzol is a figurához, de talán lett volna nála jobb is, aki viszont még a színésznőhöz is passzol. Kíváncsi leszek mennyire válnak le vagy forrnak össze majd mikor a boszi még jó volt. Az egy érdekes kihívás lesz Judit számára. Persze a kihívás nem szó szerinti. Viszont amikor gonoszkodik akkor Agócs Judit pazar.

És akkor ott van még Henry is, aki megosztja a rajongókat, én még nem utálom. Pontosabban eddig nem. Bogdán Gergő bár nem rossz, alapjaiba véve az ő hangja nem az a tipikusan jó gyerek hang, mint amilyenek voltak a Czető testvérek "a maguk idejében". Tisztában vagyok vele, hogy a mai gyerek felhozatal minimum silány és Gergő a legtapasztaltabbak közé tartozik, de valahogy mégsem az igazi. Röviden nem a játékával van a baj, csak... Egyszerűen nem tudom. Nem rossz, maradjunk inkább ennyiben. A Tücsök Tihamér-Galbenisz Thomas páros -minimum pazar. A törpök között pedig felfedezhetjük Szokolai Ottó hangját is, ami minimum vicces. Piroska Szabó Zselyke lett és nekem irtóra tetszik ez a kettős, de még a Nagyi hangja is elmegy - de miért nem a Nagyi lett a Nagyi?

A végére hagytam a legégetőbb kérdést. Vajon a magyarosított Zörgőfürge hogyan szól? Bevallom én eredetiben követtem a sorozatot, de még ha nem is tettem volna így, akkor is szemmel látható lenne a különbség Háda János és Robert Carlyle játéka között. A kezdetektől rossz, ugyanakkor "megértem" választásnak tartottam Hádát a szerepre, sokáig mégis bíztam benne. Aztán megjelent Zörgő és valahogy többé már nem volt okom bízni benne. A különbség a két színész játéka között teljesen kinyírta a figurát.

A fordítással én annyira nem foglalkoztam (most még), ellenben, amikor Zörgőfürgét le "manózták" (kétszer is) alaposan felkaptam a fejem. Az én fejemben egészen más kép él a manókról, de nyílván a fordító jobban tudja. Mentségére szolgáljon, hogy nem is nagyon létezik jobb szó rá a magyarban. Az már más kérdés, hogy az egyik esetben eredetiben kicsit másképp fogalmaznak...

Mindent egybe vetve az Egyszer volt, hol nem volt szinkronja jó munka. Egyenlőre, amennyire egy rész alapján megítélhetjük. Nem kimagasló minőségű és messze elmarad a "kirobbanó" kategóriától, de szokható és nem minden esetben bántja a fület. Csupán egy égbe kiáltó baki van benne, a többiek mind beváltják a hozzájuk fűzött reményeinket - csak adjunk időt nekik. A sorozat mindenesetre megérdemli az esélyt, hiszen napjaink egyik legszórakoztatóbb matinésorozata.Hozzászólások:
Oldalanként
Adamik Éva 2014.11.24 14:08:26
Nagyon jó a sorozat. Agócs Judit kissé fura a gonosz királynőre, mivel Ő általában más karaktereket szokott megszólaltatni.. A királyfi Daliás hangjára nagyon passzol Varga Gábor.. Zergőfürgére is nagyon jó Háda János. Az egész sorozat nagyon jó..

Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék