Főoldal

Egy kétségbeesett Simpson rajongó levele

Szeretjük a szinkront, imádjuk és istenítjük minden egyes alkalommal - időnként még akkor is ha rossz, de legalább szokható. De van, amikor muszáj fellázadni a "trehány" vagy csak bosszantó munka ellen. Még akkor is, ha apróságokról van szó egy különben jól csengő szinkron esetében is.

A Simpson család már minden stúdiót és szinte minden rendezőt megjárt hazai karrierje során és összetehetjük a két kezünk, hogy a Fox ilyen hamar, ráadásul napi dupla dózisban szállítja ezt a kiváló és legendás animációs komédia sorozatot. A Simpson család a huszonhetedik szezonjában jár, túl van már megannyi válságon és évről évre egyre kevesebb pocsék epizódot produkál. Imádjuk a Simpson családot és ez nagyrészt a magyar hangoknak tudható be.

Székhelyi Józsefnél jobb Homért álmodni se lehetne, Pálos Zsuzsát másban nem is hallani már, Simonyi Balázs Bartját még az eredeti is megirigyelheti, Bogdányi Titanilla pedig Rory Gilmore-on kívül még sosem hangzott ennyire cukinak és édesnek. Ők a tökéletesek ezekre a szerepekre, akik hangja összefonódott figuráikkal. Nélkülük el se tudnánk képzelni a Simpson családot - és hála az égnek nem is kell. Agyon dicsérhetném őket, hogy mennyire élvezetes hallgatni őket, mennyire a kisujjukban van a szerep és hány kört vernek az eredeti hangokra... De most másról szeretnék beszélni. Főleg Balázs és Titi hangja változott valamelyest az évek során és sajnos utóbbi esetében főként ebben a szezonban ezt csúnyán kihasználja Berzsenyi Zoltán. Még ha a vájtfülüeknek ez talán fel se tűnik, hiszen a mély, rossz kislányos hangját használja, de azok számára, akik ismerik Titi hangját azért megszólal az a bizonyos "Baj van babám" harang.

Először a szezonpremierben szinkronizálta a Homér lányát megszólaltató színésznő Homér szeretőjét, majd pár résszel később már egy másik figura bőrében szólalt meg a karakter. Tudjuk jól, hogy ez külföldön bevált szokás, hiszen a fő hangok a szériában több más karakternek is kölcsönzik orgánumukat, de ez valahol betudható annak is, hogy nem annyira színes a felhozataluk és tehetségesek a színészeik a szinkronizálásban. A magyarok mindig több élettel töltik meg a figuráikat és élvezet hallgatni minden ízében. Így nálunk nincs mentség ezekre a megoldásokra - pláne nem egy olyan széles skálájú iparágban, mint a miénk. Persze azt is megértem, ha valaki nem akar kimenni egy-két tekercs leszinkronizálására. De hát ezért van több műterem egymás mellett, hogy átrángassanak valakit, ne csak újrahasznosítsák a már meglévőt - persze akadnak olyan hangok, akiknek már évek óta több figura is jut egy epizód alatt és mégis leokézzuk őket, sőt bizonyos esetekben még szeretjük is. A Simpson családot vagy rohamtempóban rögzítik, vagy csak nem figyelnek oda rá annyira, mint amennyire megérdemelné a széria.Összességében elmondható, hogy korrekt iparos munka és örömteli, hogy évről évre visszajönnek az állandó mellékszereplő hangok a főszereplők mellett, mégis felhúz, hogy Titanillának más szereplőket is kell szinkronizálnia Lisán kívül. Ennyire azért nem kellene "olcsónak" lennie a szinkronjának. Ráadásul az ötödik részben volt egy dühösen két mondatot ordibáló kobold, akit le se szinkronizáltak. Jelentéktelen, túl nehéz és valahol felesleges is, hiszen nélküle is megmarad a hatás, mégis vérlázító, hogy ilyen hibák csúsznak bele minden idők egyik leghosszabb sorozatába. Tény, ezek apróságok, pár mondatos bakik, mégis elveszik a zamatát a legfinomabb üdítőnek is. Ahelyett, hogy ódákat zengenénk arról, hogy mindenki visszatér és évről évre egyre jobb munkát végez, ilyen kis nyeszlett hülyeségeken kell kiakadnunk. Persze valahol azért örömteli, hogy ez a legnagyobb probléma egy ilyen öreg sorozattal.

Úgy szeretném, ha ezekre jobban oda figyelnének, egy kis törődésbe még nem halt bele senki. Elvégre legendás sorozat, a FOX egyik legnézettebb produkciója és isteni főhangjaink vannak hozzá, akik után megnyaljuk mind a tíz ujjunk. Ezek az  apróságok pedig könnyedén elkerülhetőek lennének, ha csak egy fikarcnyit is érdekelné a rendezőt a produkció. Tudom, ennyi év után már nehéz lelkesedni érte, mégsem érdemes lemondani róla. A Simpson család még sokáig műsoron lesz és ezáltal része lesz a mindennapjainknak, ezért megérdemelne egy kicsivel több precizitást. Csak ennyit kérek. Köszönöm a figyelmet.Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék