Főoldal

Vasember


Vasember
(Iron Man, 126', 2008)

2008 egyértelműen Robert Downey Jr. éve. Ez az év róla szól, és ne vegyük el tőle a sikert. Sokan minden idők legjobb képregény filmjének tartották -míg nem látták A sötét lovag-ot-, de egy biztos, a Kezdődik! által nyitott új fejzetet az összes azóta mozikba került képregeadaptáció közül a Vasember használta ki a legjobban. Humoros és mégis kicsit sötét. Számomra legalább akkora meglepetés volt, mint tavaly a Transformers -ugye azt sem moziban néztem meg és utána meg kicsit talán meg is bántam. Félelmetesen ütős film. Az idei dobogón a helye!

Alapozásul még annyit, hogy én és a Marvel hősök nem vagyunk puszipajtások. Nem rajongók annyira ezen istálló termékeikért, és még kevésbé ismerem őket, mint a DC-seket, ám azt sose feledjük, hogy ebből az istállóból való az X menek és a Pókember is. Így pláne érdekli az embert -még a nem képregényeseket is. Robert Downey Jr., karrierjére pedig végképp ráfért a sok másodvonalbeli film után -melyek közül nem egy állati jó- egy első osztályú szuper blockbuster. Bejött neki, és hirtelen a világ egyik legkedveltebb alakjává tette az Ally McBealben is megfordult színészt. Gwyneth Paltrowért én sosem rajongtam, és bevallom bár meggyőző volt, mégsem iratkozott fel a kedvenc színészeim listájára. Virginia 'Pepper' Potts szerepében azonban nagyon jó volt. De ugyanez elmondható Jeff Bridgesről és Samuel L. Jacksonról egyaránt.

Tony Stark, a zseniális feltaláló és különc milliárdos éppen legújabb szuperfegyverét mutatja be, amikor a csoportot támadás éri, és Tony mellkasába vasszilánk fúródik, mely lassan halad a szíve felé. Ráadásul foglyul ejtik, és azt követelik tőle, hogy építsen meg egy minden eddiginél pusztítóbb fegyvert. Tony meg is építi, azonban egy olyan páncélöltözet formájában, amely segítségére lehet a szökésben, és távol tartja a vasszilánkot a szívétől. Így születik meg a legendás Vasember.

Én már a Back in Black-es AC/DC indításnál kilóra meg lettem véve. Übercoolul indít. Aztán megtartja az összes Stark jelenetnél azt, ami miatt már az elején beszippant. Miután kiszabadul csak folyamatosan rátesz, és legyen akármilyen furcsa Pepper neve, ő is sok pluszt ad hozzá -pláne a szépségével. Úgyhogy minden adva van a kiszámítható sztoriban ahhoz, hogy az új Vasember megküzdjön a nála picikével nagyobb "önmaga" ellen, amivel az volt a bibi, hogy adta magát, tehát túl kiszámítható volt. Mint ahogy a romantikus szál is. De azt elnéztük, mivel Pepper nagyszerű csaj.

A mellékkarakterek mind nagyszerűen muzsikáltak. Kezdve Pepper-től, a katona spanig, aki először nem akarta elhinni, hogy mibe keveredet a haverja. Aztán a főgonoszon át, a barlangban "cellatárs/munkatárs"ig, vagy az elején a katonákig. Jarvis is nagyon jó gépezet. Kicsit túlmodern volt nekem az egész, de hát egy multimilliárdostól ezt várja el az ember. Nem lehet mindenki Bruce Úrfi.

Kiemelném még a végét is. Tudjátok a főcím utáni összesen három mondatot. Érdemes megnézni. Nem tudom mi ez a mániája a Marvelnek, de valahogy az X-men 3 vége jobban bejövős volt. Persze ezzel megkezdődik az a fajta szárnyalás, építkezés, amivel toronymagasan lefogják nyomni a Titanicot. Mert hogy a következő évtizedben megfog történni. És a jelek szerint nem az Igazság ligája fogja letaszítani a trónról a süllyedő hajót.

Mondom a negatív gondolatokat. Nekem kicsit kevés volt a Vasember-ből. Ami volt az ott volt a szeren, de kicsit többet kellett volna szerepelnie. Nem mintha nem lett volna elég nekem az, hogy egyedül a lakása alagsorában megépíti a házi kompjúterei segítségével, aztán megtanulja használni azt. Mert ott is volt néhány überdurvacool jelenet, amelyekre méltán fogunk emlékezni. Hány beszélgetés fog ezután úgy kezdődni, hogy "Emlékszel mikor a Vasember...?" Hát igen, jó ideig az egyik legjobb képregény filmként fogunk gondolni rá.

Fekete Ernő bármit csinál, már jóideje én csak bőregérként kedvelem. Na most ez némileg megváltozott, tekintve, hogy nagy hatással volt rám ez a felvonás, ebből a szuperhősből. Major Melindát innen csókolom, sokkal jobbá tette a figurát -kábé mint annak idején Vadász Bea MJ-t. Király Attila segítőként, Szabó-Sipi pedig kompjúterként tette oda magát. Tabák Kata szinkronjában pedig Sörös Sándornak jutott a rosszfiú szerep. Testhezálló, nem? A fordítás Speier Dávid keze munkáját dícséri. Szerintem ezzel mindent elmondtam róla.

Zárásul csak annyit mondok, nehéz lesz überelni. Nem lehetetlen, csak nehéz. A lecke elég alaposan felvan adva, és aki csak teheti nézze meg, mert ez a film garantáltan az év egyik legjobb mozija, és maradandó élmény lesz. Nem olyan sötét, mint a Batman-sztorik, sőt ez inkább világos, színes. Remélem azért még majd mélyítenek rajta, mert ez így tényleg nem olyan maradandó, mint A sötét lovag. De kétség kívül tartalmas szórakozás. 99%

Tony Stark: Én vagyok Vasember.

Magyarhangok: Fekete Ernő Tibor, Király Attila, Major Melinda, Szabó-Sipos Barnabás, Dolmány Attila, Barabás Kis Zoltán, Sikos Imre, Seder Gábor, Kárpáti Levente, Sárközi József, Pálmai Szabolcs, Koroknay Géza, Magyar Bálint, Kossuth Gábor, Vass Gábor, Varga Miklós Zsigmond Tamara és Sörös Sándor
Msz: Speier Dávid
Sz.R.: Tabák Kata

Nick: Én vagyok Vasember. Azt hiszi nincs más szuperhős a világon? Mr. Stark, ön egy nagyobb Univerzum részévé vált, csak még nem tud róla.
Tony: Maga meg ki?
Nick: Nick Fury, a Shield. A Bosszúállókról akarok beszélni magával.


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék