Főoldal

Adsz vagy kapsz

Ez a film egyszerűen zseniális. Mégpedig azért mert az első képkocájától az utolsóig klasszikus értelembe vett Halloween-i rémmese. Mintha a világ leghülyébb halálait átültetnék a Halloween-szabályrendszerébe és a kettő elegye egy fenomenális sztorit kerekeített ide nekünk. Volt itt minden, mint a búcsúban kezdve a helyi legendáktól egészen a másvilági lényekig. Öt különálló történet töltötte ki a játékidőt, amelyek bizonyos pontokon összeértek és így rajzoltak ki egy tudatos alakzatot. Mely szerint, aki nem szereti a Halloween-t, jó ember nem lehet. És ha valamit megtanultam ebből a filmből akkor az egészen biztosan az, hogy minden szabályát be kell tartani az ünnepnek, különben a szellemvilág megharagszik ránk.


Adsz vagy kapsz
(Trick 'r Treat, 80', 2008)

Október 31-e, Halloween a boszorkányok és szellemek ünnepe. A felnőttek töklámpásokat faragnak, a gyerekek maskarába öltözve járják a házakat és azt mondogatják: Adsz vagy kapsz! A tulaj pedig, ha nem akarja, hogy rohadt paradicsommal dobálják meg a házát, édességgel kedveskedik nekik. Az ünnep alkalmából négy rémmese elevenedik meg. Az egyikből kiderül, hogy a középiskola igazgatója elvetemült sorozatgyilkos, a másik a Piroska és a farkas sajátos változata. A harmadik helyi legendát idéz, míg a negyedik az öregember bűnhődését mutatja be, amiért nem adott cukrot a Halloweenkor kopogtató gyerkőcöknek.

A nyitó szekvenciát csak a női magyarhang miatt sajnáltam - meg mert így nem láthattuk többet a Dollhouse-os csávót. A gyerekek sztorija a rémmesével egészen egyszerűen hibátlan volt, már csak azért megéri megnézni. A harmadik szál az igazgatóé volt, aki kinyírt egy gyereket és emberi fejekből faragott lámpást a gyerekével. És tényleg, volt itt egy negyedik sztori is, amely a szomszédjáé, akit egy különös "tökemberke" támadott meg - bár ha nem is a legszigorúbb értelemben, de akkor az első és utolsó szál összekapcsolható, így alkotva egy tökéletes keretet. Amihez kapcsolhatjuk a második szálat, amit hozzáköthetünk az ötödik sztorihoz, amelyben egy macafalkát követhettünk nyomon, akik különleges dolgokat műveltek a pasikkal. De a kisgyerekek sztoriját sem lehet kivenni a képletből, hiszen ott is megjelent a kis "tökemberke".

Valamiért horror-vígjátéknak aposztrofálták nálunk a filmet, de megérteni ezt a besorolást szerintem az életben nem fogom. Nálam kimeríti a horror fogalmát pont a bevezetőmben említett "rémtörténetek" jelző miatt, amelyek közös pontja elsősorban maga az ünnep és annak szabályrendszere. Ez pedig ha nem is a klasszikus értelmében véve felel meg a műfaj követelményeinek, de mindenképpen fedi. Annyiban lehetett talán vígjátéknak titulálni, hogy akadtak benne parodisztikus elemek - hullaásás, közben duma a szomszéddal, vagy a csajok jelmezei. De pontosan ezektől az elemektől vált a film egyszerű, kisköltségvetésű, mégis nagyszerű horrorrá.

Nekem tetszett a szinkronja. Az olyan filmeknél, ahol nicns egy kimmondott főszereplő nem is igazán van értelme lovagolni a dolgokon, így inkább mindenkit jónak titulálok - kivéve Solecki Jankát, mert ő átlagfelettien illet a színésznőjéhez és legalább olyan pazar volt, mint mindig.

Az Adsz vagy kapsz más, mint a többi. Halloween-i film. Megszegi az élők síkját és átlép rajta úgy, hogy visszahoz valamit a szellemvilágból. Ezt nem túl sok Halloween-témájú film meri meglépni, és mitagadás elég rizikós vállalkozás is. Ezzel szemben végig képes volt lekötni az embert, pedig semmi egetrengető nem történt egyik sztoriban sem. Volt ugyanakkor valami kedves kis beütés, amitől az ember szívesen veszi majd elő újra és újra. Legalábbis én szívesen megnézném majd. Elsőre ez egy roppant szórakoztató rémmese volt. Érdekes elgondolással. 90%

Magyarhangok
: -
További magyarhangok: Czvetkó Sándor, Forgách Gábor, Bogdányi Titanilla, Csondor Kata, Nemes Takách Kata, Czető Roland, Straub Norbert, Tamási Nikolett, Nagy Katica, Pekár Adrienn, Vadász Bea, Solecki Janka,
Msz: Csizmás Kata
Sz.R.: Nikodém Zsigmond
FHE-Mafilm Audio Kft.


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék