Aki a magyar Robin Williams lehetne

A mindig mosolygós, rendkívül nyitott és kedves, valamint egyáltalán nem mellékesen kiváló érzékkel és tehetséggel szinkronizáló Seszták Szabolccsal két szinkronmunka között találkoztam.

Hirdetések

– Miben dolgozol jelenleg?

– Éppen egy hétrészes sorozatot csináltunk, amiben epizódszereplő voltam. Az a szörnyű, hogy, amikor az ember csak így beugrik, sokszor a címét sem tudja annak, amit épp csinál.

– Tizennégy évesen már szerepeltél egy magyar filmben. Hogy kerültél a filmezés közelébe?

– A Fagylalt tölcsér nélkül című filmnek volt a színészválogatása, amire poénból elmentünk a barátaimmal, és engem kiválasztottak. Kútvölgyi Erzsébetnek alakítottam benne a megnemértett kis kamaszfiát. Nagyon jól sikerült maga a film is és mindenféle díjakat nyertünk vele; a film is, Zsike is és én is. Aztán ennek köszönhetően a Családi kör-ben forgatgathattam, valamint beindult a József Attila Színházbéli szereplés is.
Pont mostanában dolgoztam Orosz Helgával, aki szintén benne volt Edward Albee: Mindent a kertbe című darabjában, olyanokkal együtt, mint Tordai Teri, Szilágyi Tibor. Jó kis csapat voltunk.

– Tehát a filmből következett a színház.

– Igen. Ráadásul a szinkron, ami a legmeghatározóbb része az életemnek jött a legkésőbb. 1993-ban játszottuk a Karinthy Színházban a Kakukktojást Cseke Péterrel és Margitai Ágival a főszerepben, és ott látott és hívott el Rehorovszky Béla, aki a Pannónia Filmstúdióban dolgozott. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy legelőször nem nála, hanem Aprics Lászlónál szinkronizáltam A nagy Waldo Pepper című Robert Redford-filmben. Egy mondatom volt; egy fickó az árbocról valami olyasmit kiabált, hogy „Vigyázz!”

De a rendszeres szinkron Rehorovszky Bélának köszönhetem, és azt is, hogy megtanulhattam a mesterséget.

– Te is tömegezéssel kezdtél vagy egyből jöttek a komolyabb megbízások?

– Amikor először mentem ki, akkor az egy pici, egy-két mondatos szerepem volt. Lényegében ezzel kezdtem a kipróbálást. Viszont az teljesen természetes volt, hogy utána, aki szerette volna megtanulni a szakmát tisztességesen, az tömeget is vállalt. És, aki ügyesebb volt, az kinőhette magát onnan.

– Szeretted volna, hogy inkább a színház felé húzzon a karriered?

– Ha az ember őszinte akar lenni, akkor a színház a minden, de nem minden áron! Én egy kicsit kakukktojásnak érzem magamat ezen a pályán, mert nem a klasszikus utat jártam be. Nem arról volt szó, hogy a Főiskolán végeztem színész szakon – ahol egyébként mindig a második rostán gondolták úgy, hogy nincs rám szükség -, és utána kezdtem szinkronizálni. Persze, szeretném, ha lenne olyan színházi feladat, ami örömet okoz. Jó pár éve nem játszom már színpadon, mégis akadt egy-két olyan felkérés, amire én mondtam azt, hogy nem. Úgy gondolom, hogy inkább a szinkronban csináljak főbb szerepeket, mint színházban egy nyúlfarknyit, ami már nem okoz örömet. De jelenleg nem igazán tartozom azokba a körökbe, akikben gondolkodni szoktak a rendezők – remélem ez később majd változni fog.

– Mit szeretsz leginkább a szinkronizálásban?

– A szinkronnak van egy fantasztikus tulajdonsága; míg filmen vagy színpadon behatárolt az a jellem, az a figura, akit te alakíthatsz – gondolok itt az alkatodra, a beszédstílusodra -, addig a szinkronban ez nem igaz. Mert az ember a hangját adja, ami, ha játékos, akkor lehet akár egy kis maci hangja a rajzfilmben, ugyanakkor lehet például a Beverly Hills 90210-ben egy nagydarab, kosaras négeré – akit én úgy egyébként az egyhatvanötömmel nem játszhatnék el, és nem csak azért, mert nem vagyok fekete.

Aztán nyilvánvalóan ebbe is bele lehet unni, de ez természetes. Ha szívsebész vagy történetesen, akkor is lesznek olyan periódusok, amikor unni fogod a munkádat. De mindig meg kell próbálni megújulni, ami a szinkronban általában sikerül is.

– Találkoztál olyan színésszel eddigi pályád során, aki alkatilag közel áll hozzád?

– Bár nem a korosztályom, de tíz év múlva el tudnék képzelni hogy Robin Williams-t szinkronizálom. Nagyon szeretem a filmjeit, és őt magát is. Nagyon tud bohóckodni, ugyanakkor kifejezetten komoly dolgokat is művel – nézzük csak meg a Holt költők társaságát. Nem vagyok egy rajongó típus, de a külföldiek közül Robin Williams az, aki előtt meghajlok.
A magyarok közül Józsa Imrétől, Mikó Istvánon keresztül, Sztankayig bezárólag mind-mind olyan művészek, akikbe szívesen belelátná magát az ember tíz-húsz-harminc év múlva.

– Hozzád is inkább a komikus szerepek állnak közelebb.

– Hát, igen, nyilvánvalóan nem vagyok egy szomorkodós típusú emberke. Néha talán át esek a ló túlsó oldalára a hülyéskedést illetően, de ilyennek szeretnek a kollégák és a barátok.

Viszont, ha komoly dologról van szó, akkor bármikor meg tudok komolyodni néhány órára. Szoktam viccelni azzal, hogy a hétvégenként futó Naplóban olyan komolyan mondom az ajánlókat, mintha nem is én volnék. Vagy a még mindig futó és nagyon sokak által nézett Smallville-ben Lex Luthor, vagy a Hősök Peter Petrelli-je sem éppen egy vicces figura.

Ugyanakkor például a humoros Kaliforniába jöttemben – Will Smith sorozatában – Carlton karakterét kifejezetten kedveltem. Vagy nagyon érdekes a Nagy házalakítás-béli alámondás, amiből mostanában nagyon sok részt csináltunk – az elmúlt pár hónapban száz felett van a felvett epizódok száma. Ebben is megkaptam a nagyhangú, kiabálós, vicces műsorvezetőt, Ty-t. Szeretem egyébként, mert szép, megható történeteket mutatnak be.

– A Szívek szállodájában Jess-ként Milo Ventimigliá-t szólaltattad meg magyarul. Milyennek találod ennek a sorozatnak a hangulatát és mennyire ragadott meg téged?

– Fantasztikus, rendkívül emberi sorozat. Jó lenne egy ilyen magyar viszonylatban is. Tetszett,
bár szakmából adódóan nagyon ritkán nézek tévét.

Viszont pont a napokban elcsíptem a DunaTv-n a ruandai mészárlásról szóló Hotel Ruandát, ami nagyon megfogott – mert ugye igaz történet, nem is olyan régen megtörténhetett egy ilyen szörnyűség, és maga a film is jó. Ha olyan értékesebb műsort látok, akkor ott ragadok én is a képernyő előtt.

– Milo Ventimigliá-t szinkronizálod a Hősökben is. Szerinted fejlődött a két produkció között?

– Igen, mindenképpen, mert a Szívek szállodájában még egy kis tinit kellett alakítania, közben pedig eltellt pár év a Hősökig, ahol már egy egészen más jellegű férfiként tűnik fel.

– A Smallville szintén egy sci-fi sorozat, amely hatalmas rajongótábort tudhat magáénak Mennyire volt meghatározó számodra ez a szerep?

– Vannak olyan sorozatok az ember életében, mint a Smallville is, vagy a Dawson és a haverok, amelyek nagyon hozzánőnek a szívéhez. Talán azért is, mert igen hosszúnak tűnik az az idő, amíg dolgozunk vele – megcsinálsz egy évadot, kimarad egy félév, majd újra kezded. Ezt például 2002-ben kezdtünk, ehhez képest most 2008 van.
Az Amynek ítélve, ahol egy valamikori drogos orvost játszom, is azok a filmnek közé tartozik példának okáért, amelyeknek olyan jó a hangulata. Vagy a Grace Klinika, amelynek szintén van egyfajta bája, jók a karakterek, jól is csinálják. Szóval akadnak tényleg szerethető munkák.

– Michael Rosenbaum-ot, a Smallville Lex-ét egy másik filmben pont a sorozatbéli „ellenfeled” magyar hangja, Markovics Tamás szinkronizálta. Szerinted fontos, hogy a külföldi színészek a jól megszokott magyar párjukat kapják?

– Alapvetően igen. A legjobb példa a Minden lében két kanál Sztankayval és Láng Józseffel, amit hiába csinált meg jól Kautzky Armand és Szolnoki Tibor, mégsem volt az igazi. Ezért a nézők hatására visszakapták a jól megszokott párost.

– Szerinted milyen a szinkron megítélése?

– Én úgy látom, hogy nincs megbecsülve a magyar szinkron kellőképpen. Akkor lenne az, ha egyszer csak nem lenne. Pedig hát miért ne legyünk büszkék arra, ami jó? És a magyar szinkron még a mai felgyorsult világban is színes és jó tud lenni. Persze, a világ megváltozott, lett minőségromlás, de hol nem?!

A napokban beszéltem épp Hujber Ferivel a Valami Amerika 2 kapcsán, és szóba került, hogy Csuja Imre mekkorát alakít benne. Én annyira boldog tudok lenni, amikor emberek a helyükre kerülnek, mert például ő is egy olyan színész, aki annyira megérdemelte, hogy országosan ismert művész legyen.

– Sokszor vetődik fel, hogy kell-e szinkron, vagy inkább felirat…

– Én egyet gondolok: ha mindenki beszélne is angolul, németül, más idegen nyelveken, milyen ország lenne az olyan, ahol nem a saját anyanyelve szól a saját tévékből, rádiókból?! És sajnos nem készülnek hazai gyártású produkciók, műsorok olyan mértékben, hogy a külföldieket kompenzálják. Vannak unikumok, amelyeket őriznünk kellene és jobban megbecsülnünk. A magyar nyelv mellett a szinkron is egy ilyen.

– Rengeteg rajzfilmben működsz közre.

– Ó, azok mindig is nagyon közel álltak a szívemhez.
 
Most csináltuk épp a Tesz-vesz Várost. Abban én a kis kukac vagyok, akit egykor Józsa Imi szólaltatott meg.

– Te vagy az Animax (animéket sugárzó csatorna) hangja. Szoktál valamelyik manga sorozatban szinkronizálni?

– Igen, nem régiben fejeztük be a Monte Cristo-t.

– Ha a mesékben hallanak a kislányaid, meg szoktak ismerni?

– Igen. Nekik az a természetes, hogy apa megy a stúdióba dolgozni. Számukra olyan, mintha minden szülő ezt csinálná. De aranyosak, felfogják és megszokták ennek a szakmának a világát. Amikor olyan kisebb feladatom van, és épp nincs óvoda, néha el is kísérnek.

– Mi volt a legemlékezetesebb számodra ebben a szakmában?

– Hála Istennek az eddigi pályám során sok olyan emberrel megadatott együtt dolgozni, akik már életükben legendák voltak. Gondolok itt Sinkovits Imrére, Tolnay Klárira, Juhász Jácintra, Dobránszky Zoltánra, Pataki Imrére, Szakácsi Sándorra és Selmeczi Rolandra. Nekem az a legfontosabb, hogy ebben részem lehetett. És nem tagadom, jó lenne úgy leélni az életemet, hogy, ha még 75 évesen dolgozni fogok, a fiatal nemzedék közül valaki legalább úgy beszéljen rólam, hogy „a Szabi bácsival de jó volt együttdolgozni.”

– Kit ajánlanál legközelebbi interjúalanynak?

Hirdetések

– Kútvölgyi Erzsébet, aki amellett, hogy a Vígszínház remek színésznője, fantasztikusan jókat szinkronizál. De sajnos nem igazán van ő sem jelen a köztudatban, ami szerintem szörnyű. Nagy szívfájdalmam, hogy vele indult gyerekkoromban a karrierem, de úgy alakult, hogy színpadon nem játszhattunk együtt. Néha persze összefutunk, de nagyon ritkán, pedig őt nagyon szeretem.
Sok olyan ember van ezen a pályán, aki megérdemelné, hogy jobban figyeljenek rá. Ezért is jók a magyarszinkron.hu-hoz hasonló oldalak is.

És, ha már a Szívek szállodáját említettük, jó lenne elbeszélgetni László Zsolttal is.

1 085 thoughts on “Aki a magyar Robin Williams lehetne

 1. Does your site have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it grow over time.

   
 2. Use the 1xBet promo code for registration : VIP888, and you will receive a €/$130 exclusive bonus on your first deposit. Before registering, you should familiarize yourself with the rules of the promotion.

   
 3. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

   
 4. The crux of your writing whilst sounding agreeable in the beginning, did not settle very well with me after some time. Someplace throughout the sentences you actually were able to make me a believer unfortunately just for a while. I nevertheless have got a problem with your jumps in logic and you would do nicely to fill in all those gaps. If you actually can accomplish that, I would definitely be fascinated.

   
 5. excellent points altogether, you simply gained a new reader. What may you suggest in regards to your publish that you simply made some days ago? Any sure?

   
 6. I just like the valuable info you supply in your articles. I’ll bookmark your blog and check once more right here regularly. I am slightly certain I’ll be told many new stuff proper right here! Best of luck for the following!

   
 7. Hi! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Many thanks!

   
 8. whoah this blog is fantastic i love reading your posts. Keep up the great work! You know, lots of people are searching around for this information, you can help them greatly.

   
 9. hey there and thank you for your information I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this web site, since I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective fascinating content. Make sure you update this again soon.

   
 10. of course like your website however you have to test the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to tell the truth nevertheless I will surely come again again.

   
 11. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely useful info specially the last part 🙂 I care for such information much. I was looking for this particular information for a very long time. Thank you and best of luck.

   
 12. I have read some just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you put to create this sort of magnificent informative site.

   
 13. В нашем онлайн казино вы найдете широкий спектр слотов и лайв игр, присоединяйтесь.

   
 14. Добро пожаловать на сайт онлайн казино, мы предлагаем уникальный опыт для любителей азартных игр.

   
 15. Это лучшее онлайн-казино, где вы можете насладиться широким выбором игр и получить максимум удовольствия от игрового процесса.

   
 16. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

   
 17. Attractive component to content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your weblog posts. Anyway I’ll be subscribing on your augment or even I fulfillment you get entry to persistently quickly.

   
 18. It?¦s really a great and helpful piece of information. I am happy that you simply shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

   
 19. Hey there, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, great blog!

   
 20. You made some good points there. I did a search on the subject matter and found a good number of people will consent with your blog.

   
 21. It?¦s really a great and useful piece of information. I?¦m glad that you just shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

   
 22. I keep listening to the news update talk about getting free online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

   
 23. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100 sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Kudos

   
 24. It?¦s truly a nice and useful piece of info. I am satisfied that you just shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

   
 25. This web site is really a walk-through for all of the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely discover it.

   
 26. I know this web site offers quality based articles or reviews and additional stuff, is there any other web site which provides these information in quality?

   
 27. I do believe all the concepts you have introduced for your post. They’re really convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too quick for beginners. May you please prolong them a bit from next time? Thanks for the post.

   
 28. Thank you a bunch for sharing this with all folks you really realize what you are talking approximately! Bookmarked. Please also talk over with my site =). We could have a link trade agreement among us

   
 29. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running off the screen in Chrome. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem resolved soon. Thanks

   
 30. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and net and this is really irritating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

   
 31. I have been surfing online greater than 3 hours nowadays, yet I by no means discovered any fascinating article like yours. It?¦s beautiful worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content material as you did, the internet will be much more useful than ever before.

   
 32. Appreciate it for helping out, superb information. “If you would convince a man that he does wrong, do right. Men will believe what they see.” by Henry David Thoreau.

   
 33. It’s actually a nice and useful piece of info. I am glad that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

   
 34. Can I just say what a aid to find somebody who truly knows what theyre speaking about on the internet. You definitely know easy methods to carry an issue to gentle and make it important. Extra people have to learn this and understand this facet of the story. I cant imagine youre no more widespread because you undoubtedly have the gift.

   
 35. It’s really a great and helpful piece of info. I am glad that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

   
 36. hey there and thank you for your information I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise some technical issues using this web site, since I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective fascinating content. Make sure you update this again soon.

   
 37. Hey there would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a honest price? Cheers, I appreciate it!

   
 38. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is magnificent blog. A great read. I’ll definitely be back.

   
 39. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this brilliant blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this site with my Facebook group. Chat soon!

   
 40. Hi, i think that i saw you visited my weblog so i got here to go back the choose?.I am trying to find things to improve my website!I assume its ok to use some of your ideas!!

   
 41. I pay a visit day-to-day some web sites and websites to read posts, except this website offers quality based content.

   
 42. Thank you, I have recently been searching for information approximately this topic for ages and yours is the best I have came upon so far. However, what about the conclusion? Are you sure about the source?

   
 43. I am really loving the theme/design of your web site. Do you ever run into any internet browser compatibility problems? A couple of my blog audience have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Safari. Do you have any suggestions to help fix this issue?

   
 44. Heya i’m for the primary time here. I came across this board and I in finding It truly useful & it helped me out a lot. I hope to offer something back and help others like you helped me.

   
 45. What’s up to all, how is all, I think every one is getting more from this site, and your views are good in favor of new viewers.

   
 46. Howdy! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when viewing from my iphone4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this problem. If you have any suggestions, please share. With thanks!

   
 47. Heya! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the great work!

   
 48. I must thank you for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping to see the same high-grade blog posts from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my very own blog now 😉

   
 49. wonderful issues altogether, you just gained a logo new reader. What could you suggest in regards to your post that you made a few days ago? Any positive?

   
 50. I was pretty pleased to discover this web site. I want to to thank you for your time for this wonderful read!! I definitely savored every little bit of it and I have you book marked to see new things on your blog.

   
 51. Link exchange is nothing else but it is only placing the other person’s webpage link on your page at proper place and other person will also do same in favor of you.

   
 52. Wow, this article is nice, my sister is analyzing these things, so I am going to let know her.

   
 53. I enjoy, cause I found exactly what I used to be taking a look for. You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

   
 54. Someone necessarily help to make significantly articles I might state. This is the first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the research you made to create this actual publish amazing. Magnificent activity!

   

Comments are closed.

Next Post

pén jan 30 , 2009
http://axn.hu/blog