Crusoe – Magyarul a legjobb

Hirdetések

Reklám alatt kedzem összeszedni a gondolataimat, ugyanis most nagyon durván pofára lettem ejtve. Egy részt, mert újfent le tudott nyűgözni a Crusoe pájlot első fele -mellesleg mi ez a baromság, hogy mindig ketté kell vágni? Az Rtlnek időnként nem jelent gondot, hogy ne tegyék. Másfelől pedig megkapta -talán túlzás nélkül állíthatom, hogy-, az utóbbi évek legjobb szinkronját. Furcsa, de valamiért nekem rögtön az Everwood ugrott be. Talán csak annak a szinkronja jött be még ennél is jobban mostanából, pedig nagyon sok kiváló készült azóta is. Oké, nem olyan sok, de azért akad elvétve.

96%. Ennyit adtam én 2008 október 21-én az első, dupla epizódra, amely azon nagyon kevés sorozat közé tartozik, ahol nem untam magam halálra. A 17. századi MacGyverének története lélegzetelállító tájakon játszódik és annyira csodaszépen agykikapcsolós, hogy öröm nézni. Nekem ezért lett az egyik legnagyobb kedvencem.

A történetről szerintem már mindenki hallott, hiszen a sorozat alapjául szolgáló regényt szokás klasszikusként emlegetni. Én nem olvastam, de egyben biztos vagyok: a sorozat nagyon más. És pontosan ez a másság, ami nekem már anno is tetszett. A történet is inkább olyan, hogy ha elengeded magad, akkor nagyon tudod élvezni. Ha pedig eleve ódkodsz az efféle stílustól, akkor úgysem fog bejönni. A Crusoe szép színfoltja a modernkori televíziós sorozatok palettájának. Iszonyat régen nem készült ilyen kalandos sorozat.

No de akadjunk is le a szigeten rekedt fickóról, akinek hű segítője ez a Péntek nevű bennszülött, aki hihetetlen okos. Hagyjuk magára a lélegzetelállító tájakat és említsük meg az olyan vonzó elemeket, mint a flashbackeket. Nagyon sok van. Ezek erősítik fel a romantikus, családi szálakat, amik tovább bővítik sokszínűségével a történet. Plusz, megismerjük annak a történetét is, hogyan keveredett Crusoe barátunk a szigetre, hogyan akadt Péntekre pénteken.

Hoppácska, enyhén kicsit elrizsáztam az időt. Ideje rátérni a tárgyra. Azaz eme Crusoe-t népszerűsítő cikk tárgyára. Ez pedig nem lenne más, mint a már sokat dícsért szinkron. Én már az első narrálós mondattól elájultam, mert nagyon régen nem hallottam Bor Zoltán hangját semmiben. Ő lett az ifjú főhősünk magyar megfelelője, és bár nekem mindig Brendon jut róla az eszembe, nagyon oda teszi magát. Noha, az kicsit gáz, mikor lenyomja a színészét, nem? Időnként nála is előfordult. Szóval vele a maximálisnál is jobban megvoltam elégedve. Aztán ott volt a főcímmel érkező "fiú vagyok, vagy lány?" kérdést magamban előidéző hang: Kálid Artúr. Ő számomra a lehető legnagyobb meglepetés volt, ugyanis bevallom, még álmodni sem mertem róla. Nem is tudom mikor hallottam őt utoljára sorozatban szinkronizálni -talán a Drót első részei rémlenek, bár nagyon homályos emlékekkel-, de talán a Sentinel és a Sliders az a két cím, ami hirtelen így beugrik, ha Artúr és a sorozatok kerül szóba. Na nála már tényleg nagyon ciki volt, mikor egyszer-kétszer lejátszotta a színészét. Mitagadás, pontosan ezért is imádom.

Vissza kanyarodva az első gondolataimhoz. Félre értés ne essék, Bor Zolin is überbrutálisan meg voltam lepődve, mert őt már jónéhány éve nem hallottam sorozatban. Ami rémlik tőle az az Egyről a kettőre, a BH90210 és talán a Baywatch. Meg persze Frasier-ben Niles eredeti hangjaként, és a kötelező Merlose Place-ben. Szóval, mi tagadás a két főszereplő engem derült égből Pollyként ért, és ezért is nagy becsben fogom tartani ezt a szinkront.

Hirdetések

Mellettük az első részből olyan állandó magyarhangok derültek ki, mint Roatis Andi, aki Susannah lett. Mondanom sem kell mennyire passzol Anna Walton gyönyörű bájához.Sam Neilnek már sokkal érdekesebb választásnak tartom Várkonyi Andrást. Nem is igazán értem, hogy juthatott eszébe a szinkronrendezőnek nem Kőszegi Ákossal megcsinálni -aki dettó itt volt, egy rövid életű kalóz szerepében. Viszont nem éreztem annyira rossznak. Sean Beannek viszont nagyon furcsa volt Vass Gábor -minden tiszteletem mellett. Annyira talán nem passzolt, viszont, a hangja kalibersége miatt megértem. A kalózok táborát pedig Jakab Csaba erősítette Hook… izé, az egy másik történet, szóval a kalózok vezére szerepében, a női figura pedig Spilák Klárának jutott. Egyenlőre így ők alkotják a Crusoe kemény magját.

Végezetül, ahogy az elején utaltam is rá. 96%. Felkéne túrbózni. Szerintetek mennyit kéne adnom rá? Ha a magyar sugárzást veszem alapul, már pedig muszáj, akkor két dologért vonok le pontokat. A 4:3-as képért, ami levágja a kép szélét is, így egy-két dolog nem is látszik és hülyén néz ki. Aztán a kettévágott pilotért, amit még teletüzdeltek egy reklámmal is.

7 thoughts on “Crusoe – Magyarul a legjobb

  1. Some really wonderful content on this site, appreciate it for contribution. “We are always in search of the redeeming formula, the crystallizing thought.” by Etty Hillesum.

     
  2. Wow! Thank you! I constantly wanted to write on my blog something like that. Can I implement a portion of your post to my site?

     
  3. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays..

     

Comments are closed.

Next Post

Hazudj csak nekem, úgyis lebuktatlak

sze szept 9 , 2009
A történet a képzelet műve. Tim Roth, mint egy élő hazugság vizsgáló. Amolyan igazság kiderítő Sentinelként funckiónál. Szóval egy olyan sorozat, ami a karakterre épül. És vagy bejön, vagy nem. A fickó egy állat, és Kőszegi Ákos tudja hozni ezt a figurát. Csont nélkül. Beletesz némi sármot és egy kis […]