Superman II. – A Richard Donner-változat

Évtizedekkel azelőtt, hogy az X-Men, Pókember vagy a Vasember megszállták volna a multiplex mozikat, a Superman-sorozat volt az első több folytatásra rúgó kísérlet a klasszikus amerikai képregények világának filmvászonra adaptálására. Az 1978-as Superman után két évvel került a mozikba a Superman II., amelynek most egyfajta alternatív változatát láthatjuk.
Hirdetések

Az első részt rendező Richard Donner eredetileg két film elkészítésére kapott megbízást és már készen volt a második rész forgatásának nagy részével is, amikor a producerek leváltották Richard Lesterre, aki nemcsak befejezte, de újra is forgatta a film jelentős részét, így került a mozikba 1980-ban a Superman II. Az évek során többször is felmerült a gondolat, lehetséges volna-e összeállítani Richard Donner soha el nem készült második Superman filmjét. Végül a Warner stúdió 2006-ban rekonstruálta ezt a változatot az eredetileg Donner által felvett jelenetek, próbafelvételek, illetve néhány Lester által forgatott jelenet felhasználásával: ilyen lehetett volna a film, ha Richard Donner annak idején lehetőséget kap, hogy befejezze.
 
Az első rész történetének elején örök fogságra ítélt lázadók, akik Superman mellett a Krypton bolygó egyetlen túlélői, egy szerencsétlen véletlen következtében kiszabadulnak, és a Föld bolygóra kerülnek, ahol meglepve tapasztalják, milyen fantasztikus képességekkel rendelkeznek. Zod tábornok és két társa hamar megfogalmazzák céljukat, leigázni az emberiséget, amelynek legfejlettebb fegyverei sem állhatnak az útjukba. Miután térdre kényszerítik magát az Egyesült Államok elnökét is, hívatlan látogatójuk érkezik az első film főgonosza, a magát páratlan bűnöző lángelmének tartó Lex Luthor személyében, aki alkut ajánl: bizonyos ellenszolgáltatások fejében információt tud nyújtani Superman gyenge pontjairól, akinek legyőzése az utolsó záloga világuralmuknak. Superman eközben szerelmével, Lois Lane-nel közös jövőjét tervezgeti, és mire felismeri, milyen kétségbeesett helyzetbe került az emberiség, talán már túl késő, hogy akcióba lépjen.
 
Mivel a Superman II. eddig ismert változata jelentős mértékben eltér A Richard Donner-változattól, a filmhez új magyar változat készítésére volt szükség. Az alternatív változat szinkronjának alkotói – mivel a két Richard Donner által rendezett rész szorosan kapcsolódik egymáshoz – a Duna Televízión egy héttel korábban vetített első Superman filmben hallott, 25 évvel ezelőtt készült magyar változat szereposztásához igyekeztek a lehetőségek szerint kapcsolódni.
 
A visszatérő szereplők:
Rátóti Zoltán (Christopher Reeve – Superman/Clark Kent)
Vass Gábor (Marlon Brando – Jor-El)
Beregi Péter (Jackie Cooper – Perry White)
 
Az új szereplők:
Csankó Zoltán (Gene Hackman – Lex Luthor)
Németh Borbála (Margot Kidder – Lois Lane)
Fazekas István (Terence Stamp – Zod tábornok)
Pikali Gerda (Sarah Douglas – Ursa)
Kerekes József (Ned Beatty – Otis)
Orosz Anna (Valerie Perrin – Eve Teschmacher)
Pálfay Péter (Clifton James – seriff)
Csuha Lajos (E.G. Marshall – az elnök)
Boldog Gábor (Marc McLure – Jimmy Olsen)
 
A szinkront Kertész Andrea rendezte, a magyar szöveg Dame Nikolett munkája. További munkatársak voltak: szerkesztő Nevelős Zoltán, hangmérnök Hegede Béla, vágó Győrösi Gabriella, gyártásvezető Derzsi Kovács Éva, produkciós vezető Bor Gyöngyi.

A magyar változatot az MTVA megbízásából a Masterfilm Digital készítette 2016-ban.

Next Post

Hangsegítséggel szolgálók, beszélgetés Ráckevei Annával

csü aug 3 , 2017
<p>Kedves Olvasók!</p> <p>Cikksorozatunk következő részeiben olyan hírességekkel beszélgetek, akik komoly elfoglaltságuk mellett hangoskönyveket is felolvasnak.</p> <p>Fogadják szeretettel Ráckevei Anna bemutatkozását!</p>