Itt az Idő!

Eljött annak az ideje, hogy Dörner György, Viczián Ottó és Rudolf Péter Luke Skywalker megformálójával, Mark Hamill-lel szerepeljen együtt egy állami támogatás nélkül készített magyar filmben. A hír hihetetlen, de IGAZ!

Hirdetések

Egy kicsi, de roppant elszánt csapat, néhány nagyratörő elképzelés, jó adag kitartás és egy fiatal rendező – akinek az volt az álma, hogy gyerekkora nagy kedvenceivel forgathasson – kellett ahhoz, hogy megszülethessen az első magyar egész estés science fiction, a Thelomeris.

Hatvani Balázs (Indiai cseresznye) 2006-ban azzal az elgondolással fogott neki a Thelomeris elkészítésének, hogy olyan szórakoztató magyar filmet hozzon létre, mely a nemzetközi porondon is megállja a helyét. Az állami pályázati rendszertől függetlenül, a produkciót és a gyártó céget abszolút nulláról sikerült felépíteni, önerőből és külső magánbefektetők segítségével. A rendező – egyben a forgatókönyv szerzője – mindezzel azt szeretné bebizonyítani, hogy egy magyar filmalkotás a saját lábán is életképes lehet.

Az elmúlt közel öt évben az alkotók azért dolgoztak, hogy a kiváló magyar színészgárda (Dörner György, Viczián Ottó, Kerekes József, Rudolf Péter és Szakácsi Sándor) mellett külföldi kollégák elismerését is megszerezzék.  Ennek eredményeképpen nem kisebb személyiséget sikerült megnyerni a film számára, mint Mark Hamill, akit a Star Wars klasszikus trilógiáján átívelő Luke Skywalker-e tette világhírűvé és rajongók ezreinek örökzöld bálványává. Szinkronhangként pedig a Batman animációs filmváltozat emblematikus főgonoszának, Jokernek kölcsönzi a hangját. A színész jelenleg egyébként második rendezésén munkálkodik, mely saját képregény adaptációján, a „Dark Pearl”-ön alapszik. Hamill nem csak kiemelt szereplője, de kreatív konzultánsként teljes mellszélességgel támogatója is a produkciónak.

A producerek tárgyalás alatt állnak más „húzó nevekkel is,” akiknek a szereposztásbeli megjelenése már majdhogynem biztosnak mondható. Ilyen Christopher Lloyd a Vissza a jövőben trilógiából, az X-Akták Scully ügynöke, azaz Gillian Anderson, James Purefoy (Róma – Marcus Antonius) vagy DJ Qualls a Cool túrából,  

A történet szerint Thelomeris sötét és sivár metropoliszát csupa titokzatosság lengi körül. Az emberek a napfénytől elzárt, szürke utcák és az ég felé magasodó épület-gigászok falai között szabad akarat nélkül egyetlen céllal élik monoton hétköznapjaikat; hogy a hatalmas Óragyár működjön, és egymás után gyártsa az óraszerkezeteket. Azt viszont senki sem tudja, hogy miért van szükség ennyi időmérőre, és hova kerülnek elkészültük után. A város leghatalmasabb embere, a Gyár vezetője egy nap úgy dönt, hogy megállítja az orwelli világot hajtó fogaskerekeket és felszabadítja a lakosok legvégsőkig lekötött energiáit. A Gyár leállásával azonban nem evilági erők ébrednek fel évezredes álmukból és már nem csak a város, hanem maga a Sors és Idő lesz a tét.

Az első igazi magyar steampunk stílusú sci-fit eredetileg HD-technikával vették fel, de később Red kamerára újraforgatták az egész anyagot. Végül a tervek szerint 3D-ben kerül a mozikba.  A jelenetek 80%-át digitálisan módosították az utómunkálatok során, amely a beharangozó videó alapján rendkívül látványos és magával ragadó képi világot eredményezett.

A City of Time alcímet viselő film nemcsak műfajilag és financiálisan lehet úttörő, a készítők fontos szerepet szeretnének vállalni abban, hogy kitapossanak egy, a fiatal filmes generációk által a későbbiekben majd jól járható ösvényt, mely könnyebb bejárást jelenthet a nemzetközi terepre. Ennek érdekébe egy oktatási projekt kidolgozásán is tevékenykednek, amelyben átadva tapasztalataikat hozzásegíthetnek mindehhez.

Hirdetések

A Thelomeris bemutatóját az év végére-jövő év elejére tervezik. Mi pedig mi mást is kivánhatnánk, mint, hogy ez az Idő mihamarabb eljöjjön!

 

– Be Bo

One thought on “Itt az Idő!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Zita írta:

ked máj 17 , 2011
Először is nagyon jó ötletnek tartom a Magyar Szinkron Nap kezdeményezést; mert sajnos ma a szinkronszakma nincs megfelelően elismerve Mo.-n.   Én nagyon tisztelem azokat a művészeket, akik megajándékoznak bennünket a szinkron csodájával, a hangjukkal, a szép magyar beszéddel és persze azzal is, hogy nélkülük nem értenénk, hogy miről szólna egy […]