Elment a magyar Piedone

Hatvanhét éves korában elhunyt Bujtor István színész – közölte az [origo]-val Talabér Márta a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke. A veszprémi színházat igazgató művész július végén került kórházba életveszélyes állapotban.

Hirdetések

Bujtor István július végén, életveszélyes állapotban került a veszprémi kórházba
Állapota fokozatosan, lassan javult, és tegnap arról érkezett hír, hogy a művészt kiengedték a kórházból, és rehabilitációját Budapesten folytatják. A Figyelőnet értesülései szerint
Bujtort két napja a budapesti Állami Egészségügyi Központ intenzív osztályán kezelték, és már a Veszprémi Megyei Kórházból való átszállítása óta nem voltak agyi életjelei.

Bujtor Istvánt az 1980-as A Pogány Madonna óta szinte mindenki a dörzsölt, vitorlázást és nőket sem megvető balatoni nyomozó, Ötvös Csöpi szerepéből ismeri. Csöpi és partnere, Kardos doki (Kern András) összesen négy bűnügyet göngyölítettek fel a moziban (a Madonna után jött a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár és a Hamis a baba), tíz év kihagyás után, a 2000-es években pedig átköltöztek a kisképernyőre, hogy a Zsaruvér és csigavér-tévéfilmekben folytassák a balatoni nyomozást.

Az eredeti Ötvös csöpi-filmek valami egészen egyedit tudtak: a korábban magyar filmen nemigen létező vicces akciókrimik menőségükkel elérhető közelségbe hozták a nyugatot, miközben a mindenki számára ismerős és kedves balatoni hangulatot árasztották magukból. Bujtor nem véletlenül találta ki, hogy az Ötvös Csöpi-filmek helyszíne a Balaton legyen, szenvedélyes vitorlázó, hatszoros magyar bajnok volt.

Persze az 1942-es születésű Bujtor karrierje nem Csöpivel kezdődött. A közgazdász végzettségű Bujtor első filmszerepét az 1964-es A kőszívű ember fiai-ban játszotta, első főszerepét pedig az ugyanebben az évben bemutatott Máriássy Félix rendezte Karambol-ban alakította, ahol féltestvérével, Latinovits Zoltánnal játszott együtt.

Folyamatosan kapta a filmszerepeket, miközben színházban is játszott: pályája során tagja volt a győri Kisfaludy Színháznak, a József Attila Színháznak, a Pécsi Nemzeti Színháznak, a Vígszínháznak, a székesfehérvári Vörösmarty Színháznak és a veszprémi Petőfi Színháznak, melynek 2007 végétől igazgatója volt.

Jelentősebb filmes, illetve tévészerepei közé tartozott a Bors (1968) című tévésorozat, Simó Sándor Szemüvegesek (1969) című filmje, Szomjas György Talpuk alatt fütyül a szel-e (1976) és az 1979-es Sándor Mátyás című Jules Verne-adaptáció.

Számos színházi rendezés fűződik a nevéhez, a Petőfi Színházban az elmúlt évadban mutatták be a Száll a kakukk fészkére alapján készült Kakukkfészek című darabot a rendezésében, amelyben Bromdent, a hatalmas termetű, magát süketnémának tettető indián szerepét is eljátszotta.

Hirdetések

Filmrendezőként először A Pogány Madonná-ban próbálta ki magát, és a többi Ötvös Csöpi-filmet is ő maga jegyzi, valamint A három testőr Afrikában című 1996-os Rejtő Jenő-adaptációt. A Szomszédok című tévésorozat huszonkét epizódját rendezte, a 213. részben szerepelt is: Taki bácsival, Almával és Sándorral hajókázni indultak a Balatonon

Rendszeresen szinkronizált, elsősorban Bud Spencer filmjeit: huszonhétszer kölcsönözte a hangját az olasz színésznek.

(ORIGO.hu)

Bujtor István adatlapja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Dallos Szilvia: Utószinkron (Ősbemutató)

ked szept 29 , 2009
<div align="justify"> <p> A film szinkronizálás hőskorában, az ötvenes évek elején a színészcsapat pártutasításra hajmeresztő feladatot kap: egy szovjet színház vendégjátéka alkalmával élőben kell szinkronizálniuk a színpadon elhangzó szöveget. És ezzel kezdetét veszi a kacagtató bonyodalmakkal teli történet, mely mögött azonban ott húzódik a korszak embertelensége. Dallos Szilvia darabja egészen különleges utazásra invitálja a nézőt, a szinkronstúdió világa drámai helyzetek terepe lesz. </p> </div>