OSCAR-t Aprics Lászlónak!!

Miért is? Talán a Maffiózókért, vagy a Ments meg-ért, esetleg a Szívek Szállodájáért? Együtt vagy külön-külön is nagyszerű munka mindegyik. Persze nem ezek az egyetlen kiváló szinkronok a szakmában, de akkor mégis miért kellene külön megköszönni a létrejöttüket?

Hirdetések

Azért mert a magyar változatok nemcsak kiválóra sikerültek, de mindegyik formált is egy kicsit a Magyar Szinkron-on is. Hááát, ezért járna OSCAR Aprics Lászlónak….

Kezdjük a mindent és mindenkit letaglózó Maffiózókkal. Kőszegi Ákossal az élen a magar színész világ szine java gyilkol, lop, csal és hazudik több évadon keresztül a lehető legnagyobb élvezettel. Kőszegi, hangjának minden egyes rezdülését kihasználja kezdve az impotens, tohonyától egészen az őrjöngő vadállatig. Tony Soprano kemény csávó, aki még a legzűrösebb napjaiban is megőrzi főnöki mivoltát. A kopasz, kövér James Gandolfini-hez kiválóan illeszkedik a kemény, ultraférfias hangú Kőszegi Ákos, akinek minden egyes mondatában bennefeszül teljes férfi öntudata.
(Emlékezzünk csak Mr.Darcy-ra, akit Colin Firth alakított. Ő úgy tud betonba öntött arccal érzelmeket kifejezni, hogy a nők legnagyobb része a porba hullik tőle. Ilyen Kőszegi Ákos hangban is, nem véletlen, hogy hozzá is tökéletesen passzol.)

Ja, és persze kérdés, hogy ez a munka mit változtatott a szinkronon. Aprics Lászlónak sikerült egy olyan szinészgárdát összeszedni, amely az egy tekercses szerepben is száztíz százalékot hoz. Ez nem mindenkinek sikerül. Kőszegi választása  a kövér maffiózó szerepére szokatlan, de a tökéletesnél is jobbnak bizonyolult. A mai kapkodó világban a számtalan hozzánemértő, amatőr, rendezőnek kikáltott széltolók között Aprics aprólékosan odafigyelő munkája ritka mint a fehér holló. Az igazság kedvéért itt tegyük hozzá, hogy akad még néhány fehér holló a szakmában!

A Ments meg című tűzoltósorozatban Denis Leary és cimborái oltanak tüzet New York-ban és a magánéletükben. Ismét szokatlan, de tökéletes választásként a "Legjobb barát, és cimobora" Haás Vander Péter kapta meg a főhős piás, drogos, baszós főszerepét. Haás Vander nem úgy férfias mint Kőszegi, de tud nagyon tapló és közönséges lenni. Persze, hiszen nagyszerű színész – horkanhat fel most valaki. Ez igaz is, de Leary-vel még nem volt párban, aki egy teljesen másfajta karaktert képvisel. A történetben egy forrófejű ír pasit játszik, de valószínűleg az életben sem áll távol tőle néhány renitens elgyapálása. A magyar hangja tökéletesen követi a kirótt útvonalat, és nemhogy gyengíti, de nagytempóban erősíti is a karaktert. Mellette Harsányi Gábor, Rajkai Zoltán, Viczián Ottó és még sokan mások remekelnek. Harsányi. aki a szocializmus kedvelt filmművésze volt, az utóbbi években a Magyar Szinkron-ban teljesedik ki, és többek között Aprics László  kezei között alkot szenzációsakat.

Hirdetések

Ugyanez a helyzet a Szivek szállodájával, amely Pápai Erikát, Bogdányi Titanillát,László Zsoltot, és még sokakat emelt a Magyar Szinkron képzeletbeli Oscar-díjja közelébe. A kedves, de ugyanakkor emberi történethez Aprics-nak sikerült a legjobbakat megnyernie. Pápai Erika, aki kiváló színésznő hallhatóan élvezi Lorelai szerepének megszólaltatását. Hét évig kitartott a szerep mellett, amellyel nemcsak magának, de minden sorozat rajongónak okozott nagy örömet.

Aprics László hosszú évtizedek óta dolgozik a Magyar Szinkron-ban. Munkái szinte kivétel nélkül a legjobbak közé tartoznak. Csak remélni tudjuk, hogy a Magyar Szinkron mostani – enyhén rothadó – állapota nem fogja eltántorítani a minőségtől, és még sokáig örülhetünk munkáinak, hangválasztásainak.

2 thoughts on “OSCAR-t Aprics Lászlónak!!

  1. I really enjoy looking through on this site, it has excellent articles. “Wealth and children are the adornment of life.” by Koran.

     
  2. Hi there! I simply would like to give a huge thumbs up for the nice information you’ve gotten here on this post. I shall be coming back to your weblog for extra soon.

     

Comments are closed.

Next Post

Dextert mindenkinek!!

csü febr 26 , 2009
Ritkán jutna eszembe egy sorozatot csak és kizárólag a szinkron miatt ajánlani, de a Dexter-rel ez a helyzet. Nem a rajzfilmes dologra gondolok, hanem az elő szereplős történetre. A "Dexter sötét álmai" című könyvből készült zseniális sorozatnak Magyarországon szokatlanul olyan szinkronja készült, amelynek hangjai szinte egytől-egyig meglepetést okoznak a szinkronra érzékeny füleknek. <strong>Az elkövető pedig Hornyák Mihály és csapata volt a Masterfilm stúdiójában</strong>.