Újra Mihályi Győző lett a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke

Tisztújító küldöttgyűlést tartott a 100 éves szakszervezet

Hirdetések

Idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját a színházi szakmák országos reprezentatív érdekképviseleti szerve, a Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz), amely a törvényeknek és az Alapszabályának megfelelően tisztújító kongresszust tartott 2019. április 8-án a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének Vörösvári úti székházában.

Az ország színházainak alapszervezeteiből, a szabad foglalkozásúak és a szinkron alapszervezetekből érkezett 68 küldött először meghallgatta és egyhangú szavazással elfogadta a leköszönő elnökség beszámolóját.

Mihályi Győző elnök elmondta, hogy jó úton halad az ágazati kollektív szerződés megalkotása, amely érdekében tárgyalásokat folytattak a munkáltatókat tömörítő két nagy színházi társasággal is. Az elnök kifejtette, hogy minden szakmai szervezettel felvették a kapcsolatot az elmúlt években, ennek a lobbi tevékenységnek köszönhetően létre jött az MMA által indított idős művészek életjáradék programja. A SzíDoSz több díjat is alapított, amelyekkel a fiatal és tehetséges művészeket kívánják támogatni. A szakszervezet elnöksége felmérést készített a – főleg vidéki – színházak és a művészlakások, öltözők, kiszolgáló egységek állapotáról és a jövőben kihelyezett elnökségi üléseken próbálják rávenni a munkáltatókat és a fenntartókat ezek rendbetételére. A leköszönő elnök fontosnak nevezte a műszaki dolgozók helyzetének rendezését is, hiszen olyan speciálisan képzett szakemberekről beszélünk, akik munkája létfontosságú az ágazat szempontjából, szó szerint emberéletek függnek tőlük, ennek ellenére a műszaki háttérszemélyzet valamennyi színházban alulfizetett, túlhajszolt és elégtelen létszámú, nem beszélve az egyéb, főleg piaci alapon működő, jóval több bért kínáló munkahelyek elszívó hatásáról. Fontos eredményként értékelte a szinkron alapszervezet létrejöttét, amely már most jelentős eredményeket ért el, főleg az ismétlési jogdíjak terén.

Végül megköszönte a nyugdíjba vonuló dr. Ráksi Katalin ügyvezető titkárnak az elmúlt 18 évben tanúsított munkáját. A küldöttek közfelkiáltással a SzíDoSz örökös, tiszteletbeli főtitkárává választották dr. Ráksi Katalint, akit az ügyvezető titkári poszton május elsejétől dr. Rihay-Kovács Zita követ. Mihályi Győző elmondta, hogy az új ügyvezető titkár számára sem ismeretlen a színház világa, hisz korábban a független színházak jogi képviseletét látta el.

Az Előadóművészek Jogvédő Irodájának elnöke, dr. Tomori Pál beszámolót tartott a jogdíjak és szociális támogatások helyzetéről és a jövőbeni, várhatóan jelentősen emelkedő jogdíjbevételek lehetőségeiről.

A küldöttek elfogadták a főpénztárnok Pucsekné Bálint Gyöngyi költségvetési beszámolóját és az idei évi költségvetés tervezetét. A beszámolók után, az alapszabály szerint Mihályi Győző bejelentette az általa vezetett elnökség lemondását.

A küldöttek módosították a szakszervezet alapszabályát, így a jövőben egy kisebb létszámú, az elnökkel együtt 15 fős elnökség irányítja majd az operatív munkát. A SzíDoSz alelnökét a jövőben az elnökségi tagok maguk közül választják meg.

A tisztségviselők jelölésénél a küldöttek egyetértettek abban, hogy az új elnökség megbecsült, neves művészekből, az új generációk bevonása és megszólítása érdekében fiatal művészekből, a vidéki és fővárosi színházak, a szabad foglalkozásúak, a bábszínészek, énekesek és háttérdolgozók, valamint a szinkron szakmából arányosan álljon fel.

A titkos szavazás után kiderült, hogy újabb 5 évre Mihályi Győző látja majd el a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöki feladatait. A főpénztárnoki pozícióban megerősítették Pucsekné Bálint Gyöngyit. Az elnökség tagjai: Bai Zsuzsa, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház énekkari művésze; Császár Angela, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész; Detre Annamária, színművész; Holl Zsuzsa, színművész; Juhász Ibolya, bábszínész, a Budapest Bábszínház tagja; Kósa Béla a kaposvári Csiky Gergely Színház színésze; Kovács Éva Rebecca színész, a Szabadfoglalkozású Színészek Alapszervezetének titkára; Pálos Zsuzsa színművész, Peller Károly, a Budapesti Operettszínház színművésze, Pregitzer Fruzsina, Jászai Mari-díjas színművész, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja; Rónai Pál, a Budapesti Operettszínház karmestere; Savanyu Gergely, a soproni Petőfi Színház színművésze; Szabó Andrea, a Magyar Színház öltöztetőtárának vezetője; Vági Tibor, szinkronrendező.

A tisztújítás után több határozati javaslatot is elfogadott a kongresszus, melyekben meghatározták az elnökség fő feladatait a következő évekre. Ezek közül a legfontosabb a korábbi elnökség által megkezdett tárgyalások folytatása.

A kongresszus végén szóba került a színész 1. OKJ-s végzettséggel rendelkezők státuszának rendezése. Itt a kongresszus felhatalmazta az elnökséget a munkáltatók által kezdeményezett változtatás támogatására.

Hirdetések

A gyűlés lezárása előtt Mihályi Győző elnök tájékoztatta a tagokat arról, hogy a SzíDoSz fennállásának 100. évfordulójára ünnepségsorozatot tartanak, mely 2019. április 26-án délután veszi kezdetét a József Attila Színházban, majd ezt követően 18 órától az idős kollégák megsegítésére ugyanott Jótékonysági Gálaestet rendeznek, melyre a jegyek már kaphatók.

A kongresszus után az új elnökség rövid megbeszélést tartott, melyen megállapodtak arról, hogy az elnökség alakuló ülésére – melyen az alelnök megválasztására is sor kerül – a kongresszus jegyzőkönyvének hitelesítése után, várhatóan május elején kerül sor.

Next Post

EGYÜTT - EGYMÁSÉRT - MINDENKIÉRT

ked ápr 9 , 2019
<p>címmel 2019. április 26-án 18 órakor a József Attila Színházban<strong>JÓTÉKONYSÁGI GÁLAESTET </strong>rendezünk.</p>