Főoldal

Sitcom szinkron

Kényes téma, tudom. Köztudott tény (tévhit?), hogy a magyar ugyan nem néz sitcomokat, nevetni mégis szeret. Én el nem tudom képzelni egyiket a másik nélkül, de a nézettség nem hazudik. Bár tegyük hozzá, hogy a fiatalok körében azért bőven akad egy-két nagyon népszerű vígjáték sorozat (Így jártam anyátokkal, Agymenők, A stúdió). Az elmúlt közel másfél hónapban pedig a Modern család visszatérése mellett az HBO és a PRO4 egyaránt bemutatott egy új gyöngyszemet. Őket vesszük nagyító alá.
Tőlünk nem megszokott dolog, hogy két sorozatról írunk egyszerre, de műfajából adódóan nincs több a témában, úgyhogy épp kapóra jön. Szerintem az egyik szinkron nagyon jól sikerült – hosszútávon mindenképp-, míg a másik magyarul nálam akkora kaszát eredményezett, hogy a fal adja a másikat – pedig jelenleg az a kedvenc sitcomom. Vajon melyik melyik?

Kezdjük szerintem az NBC csütörtök esti, 2009-ben indult üdvöskéjével. Community az eredeti címe, nálunk Balfékek címen fut a PRO4-en. Oké, senkinek nincs még ilyenje, se gáz. December közepe óta készül hozzá a szinkron, és nekem is csak egy részt sikerült lecsekkolnom belőle, mégis azt kell mondanom, hogy ez egy tipikusan jól sikerült szinkron. Pedig rettegtem tőle, mikor megtudtam kik lesznek a hangok… Hamar kiderült, hogy minden ok nélkül teszem ezt, mert elsőre megvett magának a történet.

Ez a sorozat egy Colorado állambeli közösségi főiskolán játszódik. Néhány elcseszett, nem éppen a legfiatalabb diákról szól, rengeteg popkultúrális utalással. De ezt most hagyjuk, mert már írtunk róla. A lényeg, hogy Jeff – a főfaszi- hangja Hujber Ferenc volt. Személy szerint nem gondoltam őt annyira jónak a figurához látatlanba, pedig nagyon is az. Abszolút adja magát, és ahogy azt tőle is már elvárjuk abszolút jól hozza amit kell. Abszolút megkedveltem. Ugyanez mondható el a női főszerepre – mondjuk ő kicsit egyértelműbb teli volt-, akinek Vadász Bea kölcsönzi hangját. Abednek Hamvas Dani a hangja, aki abszolút beleéli magát a szerepbe, ez érződik is a munkáján. A feka csaj Kiss Virág, igen, nekem bejön. A fiatal leányzó, Annie pedig ha jól vettem ki, akkor Czető Zsanett. Vizsgaidőszakban egy ilyen szériát bevállalni, minden elismerésem.

A tanárnak, Changnek Szokol Péter az egyértelmű választás volt. Neki másnak nem is lett volna szabad lennie, annyira jó. És itt jön a nagy vízválasztó, Chevy Chase. Tudtam, hogy ki nem lesz, és éppen ezért féltem is tőle. Kovács István viszont nem annyira elcsépelt és unalmas hang, hogy ne legyen képes még jobbá tenni Chase játékát. És pontosan így történt. Bevált, mégha egy kicsit szoknom is kellett a történetet.

Összegezve, a Balfékek szinkronja több, mint korrekt. Nem tudom ki a szinkronrendező, de nagyon jó munkát végzett, jó gárdát toborzott össze. Tessék beírni egy piros pontot az ellenőrzőbe. 90%

A másik sorozat, a FOX idei szenzációja, a Raising Hope, vagyis a Nevelésből elégséges. Tolnai Zoltánt néhány hónapja én kisebb istenségnek kiáltottam ki. Tévedtem. Hiába jó a Justified szinkronja, ez egy fércmunka. Már úgy hang választásilag. Az egy dolog, hogy senki se illjen a színészéhez, na de ennyire lelógni, már pofátlanság. Jó, oké, egy szereplő van, akire azt mondom, hogy sikerült eltalálnia. De őt kivéve az egész szinkron olyan, mintha csak a harmadik jelöltjeit sikerült volna megkapnia – holott egy némelyik választását értem, csak épp rossz.

Például itt van ez a főhős srác, Jimmy. Berkes Bence. Kétesélyes volt. Külsőre a hangja nem lenne annyira vészes, meg a figurához is talán még mehetne, legalábbis papíron. De amikor ott ülsz a tévé előtt és nézed akkor végig az motoszkál benned, hogy „Ezt miért?”. Kínozni lehet ezzel a párosítással. Egyáltalán nem működik.

Sajnos a szülők kottára ugyanez a kategória. Holott Madarász Évában megvolt az esély, hogy jó legyen Martha Plimptonhoz, de igazából csont nélkül elbukott az első akadályokon. Remélem csak arról van szó, hogy nem érzett rá a figurára –ami elég nagy probléma, mert ez a figura nem sokat változik-, és idővel majd feljavul és nem ilyen „unalmas” lesz hozzá. Gáspár Andrással meg az ilyen szerepekben az a legnagyobb baj, hogy az életben nem mossa már le magáról soha, hogy ő volt Stifler… Benne bíztam leginkább, és talán ő lett végül a legkisebb csalódás, holott még ő is borzadály.

Aki még fontos, az Sabrina. Nemes Takách Kata a szinkron legfénylőbb pontja. Tökéletes.

Úgyhogy én a magam részéről senkinek sem ajánlom a Nevelésből elégségest szinkronnal. Csak NTK jobb, mint az eredeti hang, a többiek pedig annyira lelógnak minden értelemben, hogy fáj hallgatni. Persze ilyenkor jön a másik oldal: Akkor nézd eredetiben. Köszönöm, de nem szerettem volna, viszont így kénytelen leszek. VeraMars szintű a hangválasztás, úgyhogy ez meg itt egy feketepont. Van ilyen. 40%Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék