Főoldal

Supernatural: Zárj be mindent!

Az előző évadok unalmát követően azt hiszem idén abszolút fellélegezhettünk. Jót tett az új showrunner a sorozatnak, méghozzá azért, mert a Supernatural-t visszahelyezte oda, ahol pár évvel ezelőtt volt. A nyolcadik évad valahogy képes volt felfrissíteni a vérállományt és olyan izgalmasabbnál izgalmasabb történetekkel előállni, amelyek miatt rendkívül élveztük a szezont. Míg korábban csak gyengébb epizódokkal muzsikáltak a Winchester tesók, addig idén nem egy kíválóra vizsgázó kalandban volt részünk. Ha marad a showrunner, akkor nagyon kíváncsian várom a folytatást!
Miután a fiúk leggyőzték a Leviatánokat és Dean a Purgatóriumba került Castiellel egy egész évet ugrunk előre az időben. Sam felhagyott a vadászattal és egy Amelia nevű hölgy oldalán lelt "békére". A két sebzett szív találkozásának történetét flashbackek formájában ismerjük meg jobban, miután Dean elüt egy kutyát és a gyönyörű állatorvosnő a gondozásba veszi őket. Majd felbukkan Dean, aki egy vámpír segítségével szabadult ki a Purgatóriumból, ahol kínják-kínját élte át. Mikor meglátja, hogy Sammy letelepedett és megtudja, hogy nem is próbálta meg visszahozni őt teljesen kiakad. Ez pedig ismét remek sztoriszálat váltott ki a két testvér között.

De persze az élet Odaát fele ennyire sem egyszerű, hiszen küldetésük van és ebből az iparból nagyon jól tudjuk, hogy nem lehet kiszállni. Csak egy dolgot tehetsz: Felkelsz és mész tovább mindaddíg míg végül nem térhetsz vissza. A szezon folytatta az előző évad remekül felvezetett szálát: Kevinnek le kell fordítania a Pokol tábláját, hogy a fiúk azt egyszer s mindenkorra végre bezárhassák. Ám a fordítás még úgy is kifejezetten lassan halad, hogy Kevin élete abból áll, hogy reggeltől mikulásig csak fordít. Persze mindezt csakis azután, hogy lerázták Crowley-t - egy időre legalábbis.

És ez még mindig csak az évad legelső fele. Mert hogy akadtak olyan elemei is az évadnak, amit én hibaként könyvelek el. Példának okáért a szezon elején látjuk ismét Garth-ot, akit DJ Qualls játszik. Ő vette át Bobby szerepét és kifejezetten belejött a játékba. Remek vadász lett belőle, jó ösztönökkel és segíti társait. Mondhatni méltó útódja lett a nagy öregnek. A fiúk is megbíznak benne, hiszen minden "megmentettjüket" rábzzák. Igen ám, csak ezt a figurát akkor miért csak egyszer látjuk? Nem mintha különösebben hiányozna, hiszen szinte minden részben megemlítik a nevét, de valahogy mégis furcsa érzések kavarognak eztán az emberben.

Ha sikerül túltenni magunkat ezen az egyetlen elégedetlenségi pontunkon, máris folytatódhat az évados szál. Szerencsére nagyon jól érezték, hogy bár a Táblás sztorira is fellehet húzni egy egész évadot még sem feltétlenül kell eröltetni csupán ezt a szálat. Legalábbis meg kell hinteni, hogy több tábla is létezik - köztük egy Angyal táblával. Mi a megoldás? Vissza kell hozni Castiel-t, akit egy Naomi nevű arkangyal szabadít ki a Purgatóriumból, majd időről-időre elrabolja az elméjét a tudtán kívül, hogy jelentést tegyen neki, hogy merre tartanak a fiúk a küldetésükben. Irányítja és Castielnek hazudnia kell a fiúknak, mikor megöl egy arkangyalt, akit közösen mentettek meg Crowley kínzásából. Ez azért volt roppant érdekes szál ugyanis újabb konfliktus hegyeket hozott Castiel és a fiúk kapcsolatába.

Casről jól tudjuk, hogy nem egy ártatlan bárány, aki azért akart a Purgatóriumban maradni, hogy megbűnhödjön azért, amit a Mennyekkel tett. Ám visszatért, itt pedig újabb küldetés várja. Végig a jó szándék vezérli, de nagyon keveset tudtunk meg Naomiról éppen ezért sokáig azt hihettük, hogy bármennyire is az angyalok csapatát erősíti, céljai a legkevésbé sem nemesek. A végére azonban ez a szál is rendkívül felpörgött, mondhatni olyan szintekre jutott ahol már kifejezetten izgalmas történeteket lehetett kreálni. Például kiderült, hogy Naomi az angyalok tábláját akarja, és Castielnek kell leszállítania, biztonságban ahhoz, hogy semmi rossz ne történhessen velük. Ám mikor Cas megérinti a táblát a kötelék kettejük között megszakad és Cas magával viszi a táblát. Eltűnik. Ekkor Naominak azokhoz a Winchesterekhez kell fordulnia segítségért, akiknek a megölésére készítette fel Cast korábban. Érdekes pálfordulás, nem de bár?

A Mennyek és a Pokol bezárásának története jelentette idén a főmotívumokat. Természetesen a fivéreknek inkább utóbbi, hiszen ha az megvan, akkor Crowley már nem fogja tudni tőlük ellopni az évadokat. Hiszen ha Crowley szerepel egy epizódban, akkor nem számít mi történik, mennyire jó dumák és cool feeling árad az epizódból egyszerűen semmit sem tehetnek ellene. Egyetlen mondattal is képes vagányabbnak lenni náluk. A Pokol királya pedig kegyetlen. És ezt igyekszik is minden egyes adandó alkalommal be is bizonyítani. Példának okáért nagyon emlékezetes volt, mikor a leendő Prófétákat kínozta, vagy ahogy a pizzafutár angyalt, de valahogy a legjobb motívum részéről az volt, mikor a szezon végén a Winchester tesókat akarta térdre kényszeríteni.

Újabb zseniális motívum. Crowley-nak elfogyott a türelme, miután rájött, hogy mire is készülnek a fiúk. Kevinnek sikerült lefordítania a táblát és megtudta hogyan lehet bezárni a Pokol kapuját, hogy minden rohadt bestia végleg ott rohadjon meg. Ehhez ki kell állniuk három próbatételt, melyek súját Dean venné magára. A lelkük mélyén mindketten tudták, hogy ebbe jó eséllyel bele is halnak - talán mindketten, ha úgy alakul-, ezért is vette volna vállára Dean ezt a súlyt. Ugyanis az ő leghőbb vágya, hogy Sam megkaphassa azt az életet, amire mindig is vágyott. Ám a Végzet más szerepet szánt nekik és Sam ölte meg a Pokolkutyát, így hát neki kellett szembeszállnia ezzel a teherrel. Ezt követően visszahozták nekünk Bobby-t is, kinek lelkét Crowley nem engedte fel a fellegekbe. Mivel a második próbatétel az volt, hogy egy lelket a Pokolból a Mennyekbe kell szállítani egyértelmű volt a választás. Csak hogy Sam és Bobby leragadtak a Purgatóriumban és Deannek kellett megoldást találnia a problémára.

Csupán egy létezett. Meg kell ölnie azt a lényt, aki kimentette őt a Purgatóriumból. Láttunk dolgokat, amik a Purgatóriumban történtek, de érzésem szerint mi csupán csak a felszínt kapargattuk, hiszen Dean és Benny kapcsolata jóval erősebb volt annál, mint amit mi láttunk. Benny visszakart jutni, hogy bosszút álljon valakimért, és ismerte a kiutat, ám ehhez szüksége volt egy emberi porhüvelyre is. Kettejük kapcsolata a feltétlen bizalmon alakult. Míg Sam képtelen volt rá, Dean akár az életét is adta volna érte. Rendkívüli történetszál volt Vadász és Vad között. Segített Bennynek mindaddíg, míg az meg nem ölt egy vadászt - bár ez önvédelem volt. Eztán Benny képtelen volt beilleszkedni így önként és dalolva sietett vissza a Purgatóriumba, hogy segítsen kijutni Sammyéknek, aki eztán meglátta benne azt, amiről Dean mindig is beszélt.

A második próbatétel is pipát kapott, miután Naomi és Crowley egy kisebb csatába bonyolódtak - felvezetvén a zseniális finálét. Ekkor jött a szezon egyik fenomenális része, melyben Crowley elkezdett vadászni azokra, akiket Sam és Dean megmentettek az évek során, hiszen jól tudták, hogy semmire sem érzékenyek, mint azokra, akiket megmentettek. Crowley az elején kezdte a dolgokat. Először egy random fickót nyírtak ki a wendigós részből, majd jött Sarah-t, akit majdnem sikerült megmenteniük, ám a fiúk képtelenek voltak megtenni, amit Crowley kért tőlük. Ez viszont újabb mély sebeket eresztett beléjük és ki kellett találniuk valamit.

Ugye, hogy mennyire izgalmasabban hangzik ez a szezon eddig, mint az előzőek együtt? Nos, azt kell mondjam ezek voltak az évad legfőbb szálai, de kétség kívül nem a legjobbak. Kezdetnek például ott van a kedvencem, melyet a fél évad környékén vezettek fel, mikor a fiúk nagyapja érkezett az ő idejükbe. Abaddon elől menekült, aki követte őt ide és mivel a fiúk nem sok jót hallottak az ősükről, összerakták a dolgokat. Próbáltak segíteni neki, de... Az egyetlen erénye ennek a szálnak, hogy tovább bővült a Winchester Univerzum. Még többet megtudtunk a család múltjáról és szerepéről ebben az egész háborúsdiban. Meg persze megkaptuk az évad legfontosabb szálát is: Megismertük az Egyetemeseket.

Pontosabban, mivel az évados szál olyan fontos volt így érzésem szerint mi csak a felszínt kapargattuk, mikor a fiúk ráleltek a rég elhagyott csuda épületre. Nagyon keveset tudtunk meg az Egyetemesek világáról, de ők rengeteg információval rendelkeznek mindenről. Sok-sok évtizeddel ezelőtt pusztultak ki, de most valamiért az az érzésem, hogy hamarosan újra életre kelnek a Winchester tesók gondozásában. Legalábbis én a "Winchesterek ligája" szálat várom a legjobban a következő évadból. Már ha lesz ilyen egyáltalán. És miért ne lehetne? Hiszen Garth átvette Bobby szerepét, Charlie-t is kétszer láttuk és akadnak még olyan vadászok, akiket nyugodtan be lehetne vonni a történetbe - és még Kevin is ott van. Az egyetlen kérdés, hogy vajon meglépik mindezt, vagy túl költséges húzás lenne és inkább fókuszálnak majd a bukott angyalok visszajuttatására a Mennyekbe?

Kétség sem férhet hozzá, hogy ez volt a szezon legjobb ötlete. Ezek mögött elbújhatnak a Charlies epizódok, amik igazi kocka mókák voltak, vagy amikor találkoztak Krissy-vel, a tizenhat év körüli vadász csajjal, akit egy Victor nevű fószer gyűjtött csoportba, hogy kiképezze őket a harcra, hogy normális életük is lehessen. Rengeteg remek ötlet fért bele ebbe a szezonba, amelyek jó hatással voltak az évad egészére meg úgy nagy általánosságban a kevés töltelék epizódra is.

A végjáték pedig azt hiszem magáért beszél. Megismertük Isten tollnokát, aki eddig rejtőzve élt és történeteket olvasva tengette napjait. Majd a fivérek bevonják őt a kalandokba, ám kiderül, hogy neki egészen más tervei vannak mikor "visszatér az állományba". Miután meglátja mi történt a Mennyekben úgy érzi eljött az idő, hogy rázárja az ajtót mindenkire, ám ehhez szüksége van Cas segítségére is, aki hűen követi az Irnokot. Meg sem kérdőjelezi, hogy miért kell megölnie az egyetlen Angyal-Ember hibridet vagy miért van szüksége Cupido nyílára, csupán vele tart. Ám még ő sem sejti, hogy ezúttal még nagyobb rosszat okoz az Angyaloknak, mint korábban tette...

És itt vagyunk most. Megérkeztünk a nyolcadik utunk végére, mely a sorozat egyik legjobb szezonja volt. Ismét felcsendült a "Carry on my wayward son" a Kansas-tól az utolsó epizód elején. Crowley is benyögte az évad során a legendás mondást "Saving people, hunting things. The Family business". Isteni konfliktusokat szültek Sam és Dean, valamint Dean és Castiel közé. Crowley minden epizódot, amiben szerepelt lenyúlt, de számomra valahogy mégis az Egyetemesek behozatala tűnt a legígéretesebb ötletnek az idei évadból. Remélem jövőre egy kicsit több idő jut majd a részletek kivesézésébe. És bárhogy is az, hogy négy nap alatt zavartam le az évadot elég beszédes a minőségi javulás tekintetében is. Ajánlatos mindenkinek, aki korábban már elkaszálta! 87%Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék