Hangsegítséggel szolgálók:

beszélgetés Kőszegi Ákossal!

Hirdetések

– Szeptemberben leszek 56 éves, egész életemet a színészet határozta meg, még a focit is ezért hagytam abba, pedig jó kapusnak tartottak! Pár évvel ezelőtt elváltam feleségemtől, Vásári Mónikától, aki szintén színész és a főiskolán ismerkedtünk össze, és aki két csodálatos fiúgyermekkel ajándékozott meg! Bendegúz 25 éves és a jogi pálya államvizsgáival van elfoglalva jelenleg, és alapított egy vízilabda egyesületet, mivel kölyökkora óta műveli ezt a sportágat, ami szintén fontos számára.

Soma fiam 13 múlt, ő hetedikes és nagyon vonzódik a focihoz, a színészethez, de az angol nyelv is közel áll hozzá! Ők a kincseim! Van egy bátyám Sándor és édesapám is él még, hála Istennek, aki 87 éves már.

– Felidézné nekünk legkedvesebb gyermekkori emlékét?

– Legkedvesebb gyerekkori emlékem nincs, sok apróság okozott boldogságot, mint például egy kazettás magnó 69 karácsonyán, vagy amikor felvettek 16 évesen a Szkéné színjátszó együttesbe, az akkor legnívósabb amatőr csapatba!

– A Színház- és Filmművészeti Főiskolán mi volt a kedvenc tantárgya és miért?

– A főiskolán már nincs az embernek kedvenc tantárgya, csak esetleg kedvenc tanára, ott az ember teszi a dolgát, hogy elérje a célját! De nagyszerű tanáraim voltak, mint például Kállai Ferenc, Pintér Tamás, Szirtes Tamás, Sztankay István, Gábor Pál, Kapás Dezső, persze a teljesség igénye nélkül.

– Ha 5 tulajdonsággal kellene önmagát jellemeznie, melyek lennének ezek?

– Barátságos, figyelmes, intelligens, férfias, szorgalmas embernek látom magam, remélem, mások is így látják!

– Szabadidejét hogyan tölti?

– A kevés szabadidőmet a gyerekeimmel töltöm, vagy csak egyszerű lazázással. Nagyon szeretem a komoly zenét és szívesen főzök is néha, ha időm engedi, ezek kikapcsolnak.

– Melyik szinkronszerepére a legbüszkébb és miért?

– A legbüszkébb talán a James Gandolfini által megformált Tony Soprano-ra vagyok a Maffiózókból, bár nagyon nehéz ezt kijelenteni, hiszen rengeteg más szinkron feladat is büszkeséggel tölthet el. Nagy elismeréseket kaptam a Maffiózókért, többek közt Gálvölgyi Jánostól, Ascher Tamástól, vagy az interneten megjelenő fan clubtól.

– Amikor első filmjeit szinkronizálta, mi okozta a legnagyobb nehézséget?

– Minden! A szinkronizálás egy nehéz szakma, jól csinálni meg különösen nehéz! A kezdő szinkronos nem tud bánni a hangjával, nincs megfelelő artikulációja, ritmusérzéke, nem tudja hozni a megfelelő lelkiállapotot, stb. Mindezt egyszerre és azonnal. Ezek elsajátítása művészi fokon hosszú évek folyamata és gyakorlat.

 

– Milyen változásokat hozott az évek folyamán a szinkronizálás?

– Egyesek azt állítják, hogy a szinkronizáló színész a színpadon sekélyesebb, silányabb, mert elviszi őket a szinkronizálás a kisebb ellenállás felé, felszínesebbé válnak! Én megpróbáltam a szinkronizálást előnnyé kovácsolni, ma már úgy tudok bánni a hangommal, ahogy szeretnék, a dikcióm (beszédem) is tökéletesebb lett a színpadon, és minden színészi fortélyt, amit a filmszínészektől, sztároktól látok, beépítem a magam színészetébe, ettől ők nem lesznek szegényebbek, én viszont gazdagodom vele, meg a nézők is.

– Szokott olvasni azokban a témákban, melyekből a filmszinkronok készülnek?

– Nem jellemző, de, ha elém kerül egy szinkronos cikk, elolvasom, mert azért érdekel, de nem bújom állandóan ezt a témát.

– Más műfajban is kipróbálná magát?

– Én színész vagyok! A szinkronizálás “csak” az egyik, amit ebben a szakmában művelek. Hogy érzékeltessem, több, mint 100-szor vettem részt a Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor által vezetett Operettvilág produkcióiban német és olasz nyelven is! Más nyelven beszélni színpadon, az pestiesen szólva, nem semmi! És még énekelni is! Én mindenevő vagyok, nincs műfajkérdés!

 

Jelenleg az MTVA M4 SPORT csatornájának a hangja vagyok, amit különösen szeretek, imádom a sportot! A Zeneakadémia is megtisztelt, hogy az én hangom promotálja a koncertjeit és a behívóhangjuk is én vagyok, mint említettem rajongok a komoly zenéért, az autómban csak azt hallgatom.

Hogy mire kell figyelnem? Hogy ne devalválódjon a hangom, hogy mindent, amit csinálok, olyan intenzitással és minőségben csináljak, ahogy tőlem telik! Hiszen nem lehet egyetlen szót sem kimondani “büntetlenül”, valamelyik megnyilvánulásomat biztos hallja, figyeli, valaki, nem okozhatok neki csalódást! 

Boldog és szerencsés vagyok, hogy van egy vak barátom Csyef Szandra, akit már több, mint tíz éve ismerhetek, aki felerősítette bennem, hogy milyen felelősség a kimondott szó!

Hirdetések

 

Olvasóinkkal együtt sokat tanulhattunk ebből a beszélgetésből, köszönjük!

 

Árvay Mária

 

Next Post

BITTEN

csü júl 14 , 2016
<p><em>Kelley Armstrong nagy sikerű Otherwold című könyveinek alapján készült sorozat, amely a világ egyetlen női vérfarkasáról szól. Évekkel azután, hogy megharapták, Elene Michaels fényképészként dolgozik Torontóban, és minden erejével azon van, hogy kilétét titokban tartsa. Sajnos azonban szembe kell néznie múltjával, amikor holttestek bukkannak fel egy vérfarkas szentélyben.</em></p>