Főoldal

SUPERMAN visszatér


SUPERMAN visszatér
(2006)

Tudom, hogy tavaly nyáron már írtam róla, de gondoltam megnézem mennyit változott a véleményem majd egy év alatt, mikor is már túl vagyok a háromszoros megnézésen.

Szögezzük le. Ez még mindig álmaim szerepe, vagy rendezése. Bryan Singer rendező mindent beleadott. Érzem benne a szívét, a lelkét és azt az utat, amit be kellett járnia, hogy feltámassza a legendás acélembert. Tudom, hogy Lex Luthor gonosz, de egyszerűen az isteni Kevin Spacey (Amerikai szépség) és Forgách Péter annyira, de annyira kedvelhetővé teszik a karaktert, mint előtte Michael Rosenbaum és Seszták Szabi párosa. Hiába, Lex Luthor minden férfi színész álma, én is imádom a karaktert és legszívesebben csinálnék róla egy egész estés filmet, mégis, ha választanom kéne inkább Superman bőrébe bújnék be legszívesebben. Hogy miért, arra a legtöbb okot ez a film szolgáltatja nekünk.


A legyőzhetetlen hőst talán legyőzték. Titokzatos módon eltűnt, sok éve senki nem látta őt a Földön - pedig bőven szükség volna megvesztegethetetlen bátorságára. Most végre újra felbukkan, ám egyszerre két ellenség ellen kénytelen küzdeni: Egy ősi gonosz erő Superman ellen támad, hogy azután könnyen leszámolhasson a védelmező nélkül maradó világgal; a nő pedig, akit a hős úgy imád, éli az életét: Lois Lane talán már más férfit szeret.


A visszatérés nem könnyű. Nem diadalt hoz, hanem keserűséget. A világ megtanult hősök nélkül élni, és még akkor sem fogadja el a segítséget, amikor nincs más útja az életben maradásnak. Superman belevág különös élete talán legnagyobb kalandjába, mely az óceán mélyétől az űr távoli sötétjéig vezeti. Az emberiségért és egy nőért. 

5 év után érkezik vissza a Kripton bolygó romjai közül, ahol nem talált túlélőt. Lois pedig nem csak tovább lépett, de már szült egy gyereket is és nem sokára átveszi a Pulitzer díját a "Miért nincs szüksége a világnak Superman-re?" című írásáért.

 

Superman akkor tűnik fel újra először, mikor egy űrsiklót mutatnak be és valami gond történik. Lois természetesen a fedélzeten, így Clark ott hagyja a bárban Jimmyt és azonnal a nő segítségére siet, hogy megmentse a gépet és utasait a biztos haláltól, ami nem sokára rájuk várna. Superman az utolsó pillanatban ér oda, de végül leteszi egy sportpályára a gépet. Biztonságban.

Innentől kezdve Perry White kiadja a parancsot Loisnak, hogy azonnal hozzon össze egy cikket Superman visszatéréséről. Loisnak nem fenik a foga hozzá, mivel őt jobban izgatja az áramszünet, ami feltehetőleg a gép meghibásodását okozta. Aztán az egyik este a tetőn meglátogatja a szuperhős, aki újra a világ szolgálatába állt.

 

Elviszi Loist egy körre, aki másnap egy bombasztikus cikket ad le Supermanről. Majd ezután el kezd nyomozni az áramszünet után. Ám pont aznap megy ki a házhoz, ahol először ment el az áram, mikor a díját készül átvenni. Vele van a fia is és lex Luthor elkapja a betolakodót. Fogságba ejti és kihajóznak, hogy ördögi tervét valóra váltsa. Ekkor megtudjuk, hogy Lex egy eégsz új kontinenst akar csinálni Superman kristályaiból, amiket nem rég lopott el.

 

Lois egy óvatlan pillanatban el küldi a kordinátákat, ahol épp járnak és a vőlegénye és Clark... pontosabban Superman máris repülnek hozzá. A szó szoros értelmében.

 

Ám a mentő akció nem megy zökkenő mentesen. Lex már bedobta a kristályt a vízbe, ami el is kezd nőni, és a Föld ketté szakadni arra felé. Supermannek meg kell mentenie Metrpolist, mielőtt még nagyobb baj törne ki -például: gázrobbanás. Ezalatt Richard épp menteni hőn imádott nőjét, de a hajó ketté törik, Loist pedig egy ajtó fejbe vágja és becsúkódik. Úgy tűnik örökre a kék mélységbe tünnek el...

Szerencsére Superman még épp időben érkezik. Megmenti őket, majd Richard elindul Metropolis felé, Superman pedig Lexhez tart, aki már elfoglalta a szigetet. Nem is sejti, hogy a sziget nem csak az ő kristályából épült meg, hanem zöld kriptonitot is tartalmaz. Ez pedig, nagyon rossz hatást gyakorol hősünkre. Néhány pillanatig úgy tűni, mintha Lex Luthor győzne...

 

 ...de ekkor magához tér Lois, aki azt kéri forduljanak vissza és mentsék meg Supermant. Ezalatt Lec leszúrta a hőst egy zöld kriptonittal, ami a testében is maradt -és belehult az óceánba. Lois az utolsó pillanatokban ér oda, kihúzza a vízből Supermant és mikor a hős magához tér, azonnal elindul hogy megfékezze Lexet. A szigetét sikeresen elpusztitja, ám közben még mindig maradt kriptonit a szervezetében és ez könnyen lehet, hogy az életébe kerülhet...

 

Ennyit a történetről. A színészek egyszerűen zseniálisak. Brandon Routhot nagyon irigylem. Nem a kék szemei miatt, hanem mert ő bújhatott a legendás ruhába és közben még engem is le tudott nyűgözni, pedig utálom érte. No igaz, közre játszhatott a bénázgatás is, ami az álcája. Kevin Spacey olyan fantasztikus, mint szerintem még soha. Brilliáns színész és ezúttal is hozza a tőle elvárhatót. Kate Bosworth kicsit rideg, távolság tartó Clarkhoz, de épp így a jó. ÉS talán ez teszi Loist még vonzóbbá.

 

 Szerencsére itt Jimmy és Perry White is nagyobb szerephez jutott, mint az elmúlt hetekben ecsetelt "előző részekben". Látványilag lenyügöző, minden egyes képkockában van élet, és úgy hiszem, ez a legfontosabb ami egy jó filmet jellemezhet. Megunhatatlan alkotás.

A szinkron sem lett semmi. Ugye Nagy Ervin zseniális Clarknak, Németh Borit nagyon imádom, Forgách Pétert pedig én még sosem hallottam ennyire jónak. Simonyi Balázs Jimmyként fenomenális. Csak reménykedni tudok abban, hogy a Smallville-ben visszatér ehhez a karakterhez.

 

Bryan Singer adózik a történet és az előző filmek nagysága előtt. Ez tisztán látszik, hiszen szövegben rengeteg az utalás a korábbi filmekre. Például néhány idézet azok közül, melyek e cikknek a végén tanyáznak, kicsit más formában ugyan, de elhangzott az első filmnél.

Ha eddig nem derült volna ki, imádom a filmet. Minden pillanatát. A színészek remekek, a rendezés zseniális, a látvány pedig magáért beszél. Néha én is úgy éreztem, mintha repültem volna közben...

 

 


Kedvenc idézetek:

A fiú felnő az apjához, és az apa felnő a fiához.

Lex: Elültetjük a magot és csak locsolni kell.
Kitty: Mint engem, húsvétkor.
Lex: Igen, mint téged ...húsvétkor.

Az istenek önző lények, akik piros lepelben repkednek és féltik a hatalmukat az emberektől. (Lex Luthor)

Remélem ez nem vette el a kedvüket a repüléstől. Ha a statisztikákat nézzük, többen halnak meg autóbalesetben. (Superman)Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék