Főoldal

Palm City hőse

Megpróbálom végig gondolni, hogy mikor láttam utoljára olyan jó pilotot, mint most. Az biztos, hogy a képregény vonalra erősítők nekem mind csalódástkeltőek voltak (No Ordinary Family), bár egyik sem volt kimondottan rossz (Tökéletes célpont). Mindegyik másért volt jó, de igazából mindegyik jócskán lemaradva kulloghatott jobb napjain a Hősök első évada után. Erre idepofátlankodik valami Köpeny nevezetű félőrült, aki a világ legtipikusabb eredettörténetével és tucatszámra gyártott személyiségével lép a színre. Jön, lát és tarol. Na most akkor hogy is van ez? Illik ilyet csinálni?
Cape: Hány éves vagy te, 12?
Orwell: Te vagy az, aki hosszú alsóneműt és köpenyt visel.
Cape: Jó érv.

A világ legegyszerűbb, legklisésebb sztorijával állt elő a Cape kreátora, Tom Wheeler. Igazából itt be is fejezhetném a pilot kivesézését, ha nem lett volna mégis eszméletlen jó. A pilot első része maximumon pörgött, egyszerűen imádtam. Valahogy minden jól jött ki. Pont elég ideig foglalkoztak Vince figurájával és hátterével, valamint a történet alapmitológiájának pilléreivel. Majd jókor kapcsoltak rá a nitróra, és kezdődhetett végül el a Cape-sztori. Nekem külön tetszett, hogy a srác azért ezt választotta, amit a fiának jelent. Hiszen ne feledjük, hogy bár egyenlőre pokolian egyszerű figurának tűnik, mégis a fia a motiválóerő a számára - meg persze a neje. Viszont ez a szál az érzelmek miatt remek húzás volt.

A kiképzést én egy kicsit sajnálom, mert túl gyors volt. Persze ez az előnye is, hiszen nem untattak sok bénázással és nem is húzták az időt. Így hiába mondom gyorsnak pont tökéletes mennyiséget kaptunk belőle. Több nem is tetszett volna, ez az én meglátásom. Elkezdődött a harc a jó és a gonosz között, behozták Orwell figuráját is. És itt muszáj megállnom, pedig az a francos lendület... SUMMER GLAU VALAMI ESZMÉLETLEN ISTENNŐ! Ezt így kellett világgá kürtölnöm, bocsi. Régóta imádom a színésznőt, de ennyire dögösnek még sosem láttam. Pedig nála ez is csak egy tucatszerep. Tetszik az ő funkciója és lelkesedése a történet szempontjából.

Úgy érzem a jókat tökéletesen kidolgozták. A köztük lévő kapcsolatokkal együtt, és mindez azért furcsa, mert Orwell-ről vajmi keveset tudunk. Most még. Engem spec nagyon érdekel a karakter, és remélem választ is fogok kapni az ő eredetére is. A gonosz  egy érdekes kérdés. Egy gazdag vállalkozó, aki épp megkaparintja az egész várost. Tökéletes álca, mégis a képregények legalapvetőbb kliséje. Most már érzitek miről papolok? Nem érzem annyira egyenlőe ellenfeleknek őket két rész után. Azért nem, mert nekem mindkettő a "gagyi" kategóriát súrolja. Ellenben mondjuk a "Bűn karneválja" nevezetű, a Cape-t kiképző társaság viszont pontosan azt képviseli az első részben, ami kell az egyensúlyhoz. Ők jót cselekszenek, mégis a rossz oldalon állnak. Vagy mégsem? Nehéz megítélni, holott teljesen egyértelmű. Valamiért viszont mégis a tökéletes egyensúlyt teremti meg.

Hiába egy kaptafa és a legalapvetőbb képregénymaszlag a Cape, van benne valami. És ezt el kell ismerni. Márcsak azért is, mert a második részt már kicsit gyengébbnek éreztem. Nem biztos, hogy jól fogaztam, de úgy értem, hogy "beállt szintre". Innentől lehet elképzelésünk, hogy mit fogunk kapni a sorozatból. Mindig felbukkan majd egy-egy komolyabb veszélyforrás, sok réteg kerül le az alvilágról is, és mindig veszélyesebb bűnözőkkel találja majd szemben hősünk magát. De amíg segítik a munkáját, mindig diadalmaskodni fog. És ez így is van rendjén.

Két dolgot emelnék még ki mindenképp a sorozatból. Egyfelől azt, hogy kis részekre bontják a nagy negyvenperces egészet. Ez baromi jó, mert végig olyan érzésem volt, mintha a rész maga egy képregényes kötet lenne, amiben több kis rész is megtalálható. Ez azért is remek húzás, mert így több kisebb sztoriból áll össze az egész, magyarán a néző figyelmét kevesebb ideig kell fenntartania. Az újabb és újabb részek pedig mindig beindítják a fantáziánkat. A másik, az pedig a high tech látványvilág. Csúcsmodern, csilivili, lélegzetem eláll szintű. Ezt főleg a második részben éreztem, mikor Fleming meg is pörgette még a dolgokat... Hát igen, a Különvélemény óta lassan eltelt már tíz év. Öcsém...


Portman: Mi maga, valami... valami jószándékú polgárőr? Valami szuperhős?
Cape: A Cape vagyok.
Portman: A Cape? Nem is visel köpenyt.
Cape: Tisztában vagyok vele.
Portman: Nem sértésnek szántam.
Cape: Nem vettem annak.

Summer Glaut már egyszer kiemeltem, hogy milyen dögös, de van még egy nő a sorozatban, akivel muszáj ezt megtennem. Jennifer Ferrin valami hihetetlenül lélegzetelállító az anya szerepében. Oké, és most, hogy letudtuk kötelező férfiúi köreim, ideje rátérnünk arra, hogy kiknek és legfőképp miért ajánlom a Cape-t. Nem titok, elsősorban olyanoknak, akik imádják a képregényeket, és azon sorozatrajongóknak, akik a Hősök első évada óta hiányolnak hasonló cuccokat. No meg azoknak is, akik unatkoznak és nincs mivel elütniük az idejük. A Cape egy roppant szórakoztató, jópofa, agykikapcsolós, eszedbenejussongondolkodni kaliberű sorozat. De pontosan ezért imádom. 85%Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék