Főoldal

I. évad (6. rész)

2010 minden kétséget kizáróan legjobban várt sorozata végre bemutatkozott azon az amerikai kábeladón, amely a legnagyobb kritikai sikerek gyűjtőhelye - és most nem a Showtimera, vagy az FXre gondolok. Az AMC Halloweenkor mutatta be A remény rabjai rendezőjének legújabb projectjét, a képregényekre épülő WALKING DEAD-et az idei év legjobb kábeles debütálásának adataival. Kérem szépen, akár elhiszik, akár nem, de a zombik nem csak visszatértek az életünkben, hanem azonnal All Time listákra kerültek és befoglalták az "Évad legjobb sorozata" címet is.

Ejj, de lassan telt el az egy hét, és egy de messze van még a következő vasárnap este! Ez a rész maximálisan bebizonyította, hogy miért a Walking Dead a legjobb a kisképernyőn. Idén láthattunk már fenomenális sorozatot hatásvadász kellékekkel élni, hétköznapi elemekkel az érzelmeinkre építőt, de olyat még nem, ami egyszerre volt mennyei és undorító. Hatásos, de egy pillanatig sem hatásvadász. Olyan sorozat a Walking Dead, ami 45 percre a kanapéra szegez és mire vége... már hiányoznak a körmeid.

1x03.

Félelmetes. Érdekes egyébként, hogy erre a részre nőtt a nézettség, mert szerintem az előző klasszisokkal jobb volt, sokkal hatásosabb. Ez meg az eddigiekhez képest egy nagyon nyugodt, kiegyensúlyozott, annyi feszültséggel teli, mint amennyit igényel egy "szinten" lévő epizód. Ha ez lesz a Walking Dead szintje szerintem nem fogunk rosszul járni, ugyanakkor a zombikat nélkülöznünk kell - legalábbis egy darabig, míg ki nem jönnek a városból. Konfliktus azonban akad a táborban, nem is kevés.

Walking Dead 1x04.

Sokszor kiemelten, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: Félelemkeltés. Feszültség és rémísztés. Klasszikus módszerekkel. Ebben rejlik a Walking Dead zsenialitása. Pontosan abban, amiben a régi időkben a horror filmek beírták magukat a történelembe, ugyanazzal a sejtetéssel és fokozással a Walking Dead 2010-ben képes kicsapni a biztosítékot hétről-hétre. Ezért ez a jelenlegi legjobb kábeles sorozat a platformon. Itt nem úszik minden vérben és a nézőt sem brutalitással tartja nyomás alatt, ugyanakkor nem fél irtani a saját szereplőit sem. Uramisten, létezik, hogy ez ennyire jó legyen?

WALKING DEAD 1x05.

Sakkban tartják az embert. Egyszerűen félelmetes, hogy mennyire jól bánnak az elemekkel. Úgy játszanak velük, mint Peter Griffin az idegeinkkel. És ezt a sort még hosszasan folytathatnám. Vagy mondhatnám akár azt is, hogy utálom a lassan hömpölygő sorozatokat, de ennek olyan a világa és a hangulata, hogy időnként már az zavar, ha történik is benne valami. Mert most helyszínt váltottunk, és ellenséges területeken utaztunk 100 mérföldöt vagy mennyit és egészen úton egy lerobbanást kivéve nem történt semmi - és ott sem azzal foglalkoztak. Úgy tűnik a sorozat legnagyobb fegyverténye a semmi, mert akkor pokolian jól működik a dráma. Mint mikor a nővér nem tudott tágítani a húga mellől.


WALKING DEAD 1x06.

Nem fogom azt mondani, hogy csalódás volt. Nem fogom azt mondani, hogy történt bármi olyan a részben, ami bejött volna. Azt viszont aláírom, hogy a szezon utolsó képkocái sokkolóak voltak. És oké, hogy zombi-téma, meg "posztapokaliptikus" jövőkép és társaik, de én nem érzem annyira elsöprő erejűnek már a sorozatot. Talán azért, mert "túl sok mindent akartak elmesélni". Ami furcsa, mert máskor ugyanezért a lassú tempóért szoktam rinyálni.


Az ősz legerősebb sorozata volt, ez kétségtelen. Elképesztően működött a dráma, végig megvolt a feszültség, a kilátástalanság pedig egyre csak teret hódított. Pihenni nem volt idő, mert egyszerűen egyik mély pillanatból keveredtünk a másikba, és amikor úgy éreztük, hogy fellélegzhetünk mindig jött valami zúzósabb momentum, ami merőben befolyásolta az amúgyis hatalmas tanácstalanságot, amiben hőseink tengették a napjaikat. A Walking Dead első szezonja minden volt, csak épp könnyed dráma nem, és a XXI. század legerősebb zombis zsánerével örvendeztette meg nézőit a mindössze hat részes első évadban.


Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék