A kihívás a lényeg

Egész biztos vagyok benne, hogy mindenki fel tudná idézni a Gyűrűk Ura sompolygó kis Gollamjának jellegzetes beszédstílusát. A furcsa, torz kis lény egy különleges, addig még soha nem hallott hangon szólalt meg. Igazi, vagy géppel készült – töprengtek a nézők. A nagyszerű szinkron "tulajdonosa" egy fiatalember, aki több évtizedes gyakorlattal a háta mögött vált a magyar szinkron egyik oszlopos tagjává. Persze Láng Balázs nem csak ebben a filmben remekelt, ráadásul a Minimax egykori csatornahangja kiválóan ért a gyerekek nyelvén is.
Hirdetések

– Gyerekszínészként kezdted a pályádat. Hogyan kerültél a szakma közelébe?

– Nyolc éves koromtól kezdve jártam a Magyar Rádió Gyermekstúdiójába, amely nagyon jó hely volt. A foglalkozásokat szombatonként tartották, ahol rengeteg gyakorlatot végeztünk a ritmusgyakorlatoktól a beszédtechnikáig, versekkel foglalkoztunk és megtanultunk bánni a mikrofonnal. Ezekre az alkalmakra jöttek be a rendezők és nézték meg hogyan dolgozunk, és az alapján válogatták ki a gyerekeket a különböző hangjátékokra, színdarabokhoz és filmekhez. Ott kezdődött minden.

– Néhány epizód erejéig például a Szomszédokban is feltűntél.

– Igen. Azon kívül több gyerekfilmben is szerepet kaptam. Az Első randevú című filmet kamasz koromban forgattuk. Az akkori másik gyerekszereplő Létay Dóra volt. Benne voltam többek között Muszty és Dobay gyermek musicaljében, a Boszorkánypalántában. E mellett kisebb feladatokkal bíztak meg koprodukciós alkotásokban

– Jól tudom, hogy a színjátszást tanítottad is?

– Igen. Botka Valéria megkért, hogy tanítsak a musicalstúdiójában színész mesterséget. Azt válaszoltam, hogy elég merész lenne azt állítani, hogy huszonnégy évesen tudok mesterséget tanítani, hiszen még magam is abszolút pályakezdő voltam, de szívesen mondtam igent arra, hogy gyerekekkel foglalkozzak. Kreatív játékórákat tartottam nekik, ritmusgyakorlatokkal foglalkoztunk, próbáltam megbarátkoztatni őket a versekkel és az irodalommal, úgy, ahogy annak idején velem is tették a Gyermekstúdióban. A legfontosabbnak azt éreztem, hogy megtanulják mi ennek az egész „színházasdinak” az alapja, vagyis a társas játékot: hogy nem egyedül én vagyok a színpadon, tudniuk kell, mikor vonuljanak háttérbe és hogyan segítsék a többieket. A legbüszkébb arra vagyok, hogy az hiszem ez sikerült is.

– Ha ma kérnének fel, hogy taníts, most is vállalnád?

– Nagyon szívesen foglalkozom gyerekekkel, de a tanítást azért nem tartom szerencsés kifejezésnek az én esetemben, mert úgy érzem sokkal többet tanultam én a gyerekektől, mint ők tőlem.

– Számos színpadi szerepet tudhatsz a hátad mögött. Hogy alakult a színházi karriered?

– Annak idején a Nemzeti Színház Stúdiójában kezdtem. Utána a szolnoki Szigliget Színházhoz szerződtem. Majd visszakerültem Budapestre, ahol katonaként a Honvéd Együttesben is játszottam. De közreműködtem a szegedi nyári szabadtéri játékok és az Operettszínház előadásaiban is. Aztán a Győri Nemzeti Színház következett. Voltak rosszabb és jobb periódusok, de azt hiszem, ha valaki színész, muszáj, hogy deszka legyen a talpa alatt.

– A Pinceszínház-béli Kaland című Márai-darab a következő évadban is műsoron lesz?

– Igen. A Kalandban kis feladatom van, de nagyon szeretem. Pontosan ez a társas játék az, amelyről beszéltem: nem mindegy, hogy egy olyan csapatban kapok kis szerepet, amelyet megtisztelőnek érzek, vagy pedig főszerepet játszom egy kevésbé színvonalas előadásban.
Egy közös jelenetem van Hámori Ildikóval, akit fantasztikus színésznőnek tartok, kiváló partner, akitől minden egyes alkalommal kapok valamit. Ugyanazt játsszuk, de minden este más az a jelenet.

– Várható új bemutató az elkövetkezőkben?

– Szeretném, hogy legyen, de még nem tudom, hogy alakul az életem. Mindent már nem vállalok el. Meglátjuk mit hoz az élet, és, hogy mit bírok, mert a lábam még nem tökéletes. Sajnos pont a táncos, komikus szerepkör, amelyet igazán a sajátomnak érzek, a tánc része miatt még nem működik hibátlanul. De remélhetőleg minél hamarabb teljesen rendbe jövök és, akkor nem lesz akadálya a játéknak.

– Körülbelül egy éve súlyos baleset ért. A rajongóid, tisztelőid nagyon szorítottak a mihamarabbi felépülésedért,  kollégáid tiszteletreméltóan egy emberként álltak melletted.

– Megrendítő volt, ahogy gondoltak rám és segítettek. Igazából döbbenetes érzés arra rájönni, hogy milyen sokan szeretnek, hogy azok az emberek, akikkel nap, mint nap együtt dolgozom, komolyan szeretettel gondolnak rám. Ez nagyon sok erőt adott és rengeteget köszönhetek neki. Semmiféle ezoterikus dologhoz nem értek, de meggyőződésem, hogy a gondolatnak valóban ereje van. Ha sok ember ugyanarra szeretettel gondol, az valami hihetetlen energia lehet. Ebből igen sokat merítettem és kifejezetten hozzájárult a gyógyulásomhoz. Nagyon hálás vagyok érte.

– Mikor tudtál újra mikrofon elé állni?

– Meglehetősen gyorsan, mert nem hagytam magam; egyszerűen nem akartam betegségtudattal létezni a világban. Az elején még például mankóval botorkáltam be a Jász utcai stúdióba, mert a közelbe jártam gyógytornára. A szinkronhoz egy képernyőt kell nézni és olvasni hozzá a szöveget. A baleset utána még fél évig kettős látásom volt. Meg volt az a pont, ahova a szöveget emelnem kellett, hogy lássam. Nem voltam mindig biztos benne, hogy meg tudom oldani a feladatot, amellyel épp megbíztak, de csak azért is csináltam. Valahogy szükségem volt arra, hogy igazolva lássam, hogy létezek.

– A szinkronizálást is gyerekként kezdted?

– Igen. Aztán nagyon sokáig gyerek szerepeket szinkronizáltam akkor is, amikor már nem voltam olyan kicsi.

– Hogy emlékszel vissza az első alkalomra?

– Az az igazság, hogy inkább arra emlékszem, hogy mindig is ezt csináltam, nincsen határozott első élményem. Bár egy családi legenda szerint három-négy éves koromban volt egy mesemondó verseny a Balatonon, ahol nyaraltunk. A szüleim a nézőtéren ültek, és egyszer csak arra lettek figyelmesek, hogy fenn vagyok a színpadon. Elmeséltem a Piroska és a farkast és megnyertem a versenyt. Onnantól kezdve mindig a színpadon szerettem volna lenni.

Az tudom, hogy az első hangjátékom A fekete bárány unokája volt. Akkoriban még rengeteg hangjáték készült, a Rádióban és sokban benne lehettem. Ennek köszönhetem, hogy olyan színháztörténeti színészóriásokkal dolgozhattam együtt, akiket az én korosztályom gyakran még színpadon sem láthatott. Mint Páger Antal, Gobbi Hilda, Major Tamás vagy Gábor Miklós.

– A Rádió később is megmaradt.

– Tíz éven keresztül én voltam a Petőfi Rádió hangja.

– Említetted, hogy a színpadon a komikus szerepekben érzed igazán jól magadat. A szinkronban is jobban kedveled a humoros szerepeket? Például inkább magadénak érzed az Életem értelmei főszerepét?

– Be kell, hogy valljam így nézve tulajdonképpen mindegy. Nagyon szeretem a karakterszerepeket. Nem zavar, ha három tekercset kapok, hogyha olyan a figura, aki kihívást jelent. Általában a komikusokat szakmai szempontból azért nehezebb megcsinálni, mert nem könnyű követni a sok váltást, amelyet a külföldi színész alkalmaz. De a drámaiak esetében is ugyanúgy vannak nehezebb pillanatok. Azt szeretem, ha valami igazán feladat.

Ebben az értelemben az Életem értelmei kihívást jelentett, mert Damon Wayans egy mondaton belül többféle játékot is használ, így nem volt egyszerű követni, de nagyon szerettem.

– A mostanság keletjét élő nyomozós, helyszínelős sorozatok közül neked kettő is van: a Bostoni halottkémek és az NCIS. Ezek karakterszerepek? Mennyire állnak hozzád közel?

– Hála az égnek mindkettő karakterszerep. A Bostoni halottkémek szinkronja különböző helyeken készült. Fekete Zoltán kezdte el, majd egy másik stúdióban az egész sorozatot újraszinkronizálták és ekkor kaptam én a szerepet. Nagyon jó.

Az NCIS külön öröm számomra, mert Jimmy Palmer annyira határozott figura a maga lököttségével, kedves naivságával, hogy az ember mosolyogva mondja fel azt a néhány tekercset, ami van neki. Nagyon élvezem.

– A Dokikban is egy kicsi, de rendkívül emlékezetes és szórakoztató szereplőt osztottak rád Dr. Todd személyében.

– Szinkronban a színésznek mindig idomulnia kell az eredetihez, és, ha az a karakter annyira elüt attól, amilyen én vagyok, akkor például az édesapám gyakran nem ismeri meg a hangomat. De teljesen mást játszani, mint önmagad, mindig megváltozni, örökké mások bőrébe bújni, remek dolog.

A Dokikban Todd is egy ilyen örömmel eltöltő feladat. Ha finoman akarok fogalmazni, ő egy végtelenül egyszerű ember, akinek csak a szex körül jár az esze. Ez szerintem egy hasonló vígjáték sorozat esetében kitűnő lehetőséget ad a poénokra.

– Az egyik leghíresebb szinkron munkád a Gyűrűk Urában Gollamként volt. Zavar téged, hogy a legtöbben Szméagolként azonosítanak, és gyakran kérik, hogy mond: „Drágaságom”? Vagy mindig szívesen fogadod?

– Ilyen feladat nagyon ritkán adódik az ember életében, szinkronban pedig különösen, amely ennyire sokrétű és nehéz. Eleve a hangképzés komoly feladatnak bizonyult, de nagyon jól esett, hogy e miatt a hangképzési technika miatt sokan nem is tudták, hogy én vagyok az. Remek érzés volt, amikor kollégákat hallottam arról beszélni miután látták a filmet, hogy agyba-főbe dicsérték a szinkronomat és kérdezgették: „ki csinálta ezt?”

Persze egy idő után unalmassá válhat, hogy mindig ugyanazt kérik, ugyanarról van szó, de nagyképűség lenne azt állítani, hogy ez zavar. Nem akarok szerénytelennek tűnni: igen, én erre a szerepre büszke vagyok, örülök, hogy jól sikerült.

– A film főbb szereplőinek hangját castingon választották ki; az adott figurára szánt színészek hangmintáit állítólag maga Peter Jackson hallgatta meg. Gollam esetében is így történt?

– Ennek érdekes a története, mert a Gyűrűk Ura első részében, Gollam nagyon keveset van jelen. Csörögi István, a szinkronrendező rám osztotta ezt a karaktert a történet ismeretében tudva, hogy a későbbiekben nagyobb szerepem lesz. Megcsináltam és nagyon élveztem, mert olyan gárdával készült a produkció, akik mind igazán értenek a szakmához. Csörögi István mellett például Márkus Tamás dolgozott hangmérnökként, akinek nagyon jó füle van ehhez.

Amikor jött a Két torony, az amerikaiak jelezték, hogy castingolni kell, hiába voltam az előzőben én a hangja. Nekem is több kollégámmal együtt versenyezni kellett Gollam szerepéért. Közeledett a felvétel napja, de még mindig nem érkezett meg a válasz. A rendező úgy döntött, hogy felveszi velem, és majd úgyis kiderül, ha a külföldiek mást szeretnének. Éppen úton voltam a stúdió felé, hogy elkezdjük a Gyűrűk Urát, amikor megszólalt a mobiltelefonon. A gyártásvezető hívott, hogy „Gratulálok, téged választottak, úgyhogy tényleg jöhetsz.”

A trilógia szinkronját kifejezetten elismerték. Sőt, a VOX Magazintól még VOXCar-díjat is kaptunk.

– A Gyűrűk Ura mellett hallhattunk téged például a Harry Potter mozikban is. Mi a véleményed a fantasy műfajáról?

– A fantasy nem áll távol tőlem, mert tulajdonképpen felnőtteknek szóló mesékről van szó, és én mind a mai napig szeretem a meséket. Szívesen megnézek egy-egy sci-fi filmet is példának okáért. Izgalmas, ha valami különleges, varázslatos. Ebből a szempontból kicsit olyan vagyok, mint egy gyerek.

– Te kölcsönzöd a hangodat a nagy népszerűségnek örvendő Grace klinika egyik orvosának is. Milyen volt a magyar változaton dolgozó csapat?

– Nagyon jó volt a stáb. Illetve az, hogy azt éreztem, egy olyan figurával találkoztam össze, akit rám szabtak, akit egy pillanat alatt értek és ismerek; amikor automatikusan ott veszek levegőt, ahol a színész. Az általam szinkronizált karakter partnerének Kerekes Andrea volt a magyar hangja és elég sok páros jelenetre adódott lehetőségünk. Rendkívül jól tudtunk együtt dolgozni. Nagyon tetszett, hogy, amikor később megnéztem egy-két részt a televízióban, nem is Andrea hangját hallottam, hanem azt, hogy az eredeti színésznő szólal meg, annyira passzolt minden, amit csinált. Le a kalappal előtte.

– Azt mondtad kedveled a meséket. Számtalan rajzfilmben hangolsz, mint a Verdák vagy a Madagaszkár. De jól ismernek téged a japán mangák rajongói is.

– Én szeretem az igazi rajzfilmeket, amelyek valóban gyerekeknek készülnek. Ugyanakkor ma már az animéknek sokkal nagyobb rajongótáborral bírnak. Valahogy úgy alakult, hogy általában az animékben én a behízelgő, búgó hangú fő gonoszt szoktam szinkronizálni. De ezeket valahogy jobban szeretem, mint azt, amikor hősnek kell lennem. Persze abban is meg lehet találni a jót, de sokkal sivárabb feladat, amikor az ember reggel felkel és rögtön hős: ébredéstől elalvásig. Pont azért szeretem a karakterszerepeket, mert azokban lehet játszani.

– Ha már rajzfilm: a Minimaxnak hosszú évekig te voltál a csatornahangja. Hogy kaptad ezt a felkérést?

– Mielőtt elindult a Minimax, együttdolgoztam azzal a csapattal egy számítógépes műsor alámondása kapcsán, akik Magyarországon forgalmazták ezt a csatornát. Ők döntöttek úgy, hogy én erre alkalmas lennék, és a francia tulajdonosok is egyetértettek. Akkoriban még újnak számított egy ilyen kifejezetten gyerekeknek szánt, erőszakmentes televízió. Nagyszerű feladat volt rátalálni arra a középutat jelentő hangra, amely kedvesen a gyermekekhez szól, de mégsem játszom túl, ne gügyögjek nekik. Sajnos most már nem én csinálom, de nagyon közel állt a szívemhez.

– Előfordult, hogy egy kisgyerek épp a Minimax alapján ismert fel?

– Volt ilyenre példa. De az is előfordult, hogy kutyasétáltatás közben valakivel szóba elegyedtem, és egy idő után azt mondta, hogy nem tudja, hogy honnan, de ismer engem, lehet, hogy még nem találkoztunk, de a hangomat biztosan ismeri.

– Az utolsó mozifilm, amelyben az olasz felügyelőt szólaltattad meg magyarul éppen egy könyvből, Dan Brown Angyalok és démonok bestselleréből készült. A munka szempontjából különbséget jelent számodra egy egészestés film szinkronizálása?

Hirdetések

– A mozifilmekre általában kicsit több idő van, több lehetőség adódik arra, hogy az ember mívesebb munkát végezzen. De én törekszem erre a tv filmek esetében is, mert, ha már valamihez a nevemet és a hangomat adom, akkor megpróbálom a lehető legtöbbet kihozni magamból. Ebből a szempontból nem látok különbséget.

– Ha valakit ajánlhatnál a szinkron szakmából, hogy ki legyen a következő interjú alany, kit választanál?

– Két általam sokra tartott: hangmérnököt mondanék: a Gyűrűk Ura kapcsán már említett Márkus Tamás, aki a Mafilmben dolgozik. Illetve az SDI fiatal hangmérnökét, Beke Tamást, akit a 39. Magyar Filmszemlén Aranymikrofon díjjal jutalmaztak Fligenauf Benedek Tejút című filmjéért.

953 thoughts on “A kihívás a lényeg

 1. Thanks a lot for sharing this with all of us you really know what you’re talking about! Bookmarked. Please also visit my web site =). We could have a link exchange arrangement between us!

   
 2. Hi my loved one! I wish to say that this article is amazing, nice written and include approximately all vital infos. I’d like to look extra posts like this .

   
 3. Wonderful website. Plenty of helpful info here. I?¦m sending it to some friends ans additionally sharing in delicious. And obviously, thank you in your sweat!

   
 4. Amazing! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different subject but it has pretty much the same layout and design. Superb choice of colors!

   
 5. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and everything. Nevertheless just imagine if you added some great pictures or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this website could certainly be one of the most beneficial in its niche. Excellent blog!

   
 6. I’ve recently started a website, the info you provide on this site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

   
 7. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

   
 8. I’m still learning from you, while I’m making my way to the top as well. I absolutely love reading all that is posted on your blog.Keep the stories coming. I liked it!

   
 9. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

   
 10. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

   
 11. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

   
 12. Thank you for another informative blog. Where else could I get that type of info written in such an ideal way? I have a project that I am just now working on, and I’ve been on the look out for such information.

   
 13. Normally I do not read article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to check out and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, very nice post.

   
 14. Very interesting topic, thanks for putting up. “The friendship that can cease has never been real.” by Saint Jerome.

   
 15. I¦ve learn some excellent stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you set to make this sort of excellent informative website.

   
 16. Hey there would you mind letting me know which hosting company you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good hosting provider at a honest price? Thank you, I appreciate it!

   
 17. In the great design of things you actually get a B- for effort and hard work. Exactly where you actually misplaced me personally ended up being on all the particulars. You know, as the maxim goes, the devil is in the details… And that couldn’t be more accurate at this point. Having said that, allow me say to you exactly what did give good results. Your writing can be really powerful and that is most likely the reason why I am taking an effort in order to opine. I do not make it a regular habit of doing that. Second, whilst I can certainly see the leaps in reason you make, I am definitely not sure of exactly how you appear to unite the details which inturn help to make your final result. For now I will subscribe to your point but hope in the foreseeable future you actually link the facts better.

   
 18. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very useful info specially the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and good luck.

   
 19. I and my pals were actually looking at the excellent tips and tricks from the website and so at once got a terrible feeling I never thanked the blog owner for them. Those people were definitely certainly passionate to read through all of them and have in effect in fact been tapping into those things. We appreciate you actually being indeed considerate as well as for making a decision on some terrific ideas most people are really needing to know about. Our own sincere apologies for not saying thanks to you earlier.

   
 20. Hey! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Appreciate it!

   
 21. Hi my friend! I want to say that this post is amazing, nice written and come with almost all important infos. I would like to look more posts like this .

   
 22. Hello! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this page to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

   
 23. I like this blog very much, Its a very nice berth to read and find info . “Nunc scio quit sit amor.” by Virgil.

   
 24. Very good written information. It will be supportive to anyone who employess it, as well as yours truly :). Keep up the good work – for sure i will check out more posts.

   
 25. I like this blog very much, Its a really nice office to read and incur information. “A fair exterior is a silent recommendation.” by Publilius Syrus.

   
 26. whoah this weblog is fantastic i love studying your posts. Stay up the great paintings! You already know, many people are hunting round for this info, you can aid them greatly.

   
 27. Nice post. I be taught something more challenging on totally different blogs everyday. It can at all times be stimulating to read content material from other writers and apply a bit one thing from their store. I’d choose to use some with the content material on my weblog whether you don’t mind. Natually I’ll provide you with a link on your internet blog. Thanks for sharing.

   
 28. I believe that is among the such a lot significant information for me. And i am glad reading your article. But want to observation on few common issues, The web site taste is ideal, the articles is in reality nice : D. Good task, cheers

   
 29. Thanks for the auspicious writeup. It actually was once a amusement account it. Glance advanced to far introduced agreeable from you! However, how could we keep up a correspondence?

   
 30. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Keep up the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

   
 31. I’d have to check with you here. Which isn’t something I normally do! I get pleasure from reading a post that can make people think. Additionally, thanks for allowing me to comment!

   
 32. I?¦ll right away take hold of your rss feed as I can’t in finding your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please let me understand so that I may just subscribe. Thanks.

   
 33. Good post. I study something tougher on different blogs everyday. It’s going to at all times be stimulating to learn content material from other writers and practice a bit of something from their store. I’d want to use some with the content material on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll offer you a link on your web blog. Thanks for sharing.

   
 34. fantastic post, very informative. I’m wondering why the other specialists of this sector do not notice this. You must continue your writing. I am confident, you’ve a great readers’ base already!

   
 35. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

   
 36. I have been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Studying this information So i?¦m satisfied to exhibit that I have a very just right uncanny feeling I came upon just what I needed. I such a lot unquestionably will make certain to do not fail to remember this web site and give it a glance regularly.

   
 37. I got what you mean , thanks for posting.Woh I am delighted to find this website through google. “The test and use of a man’s education is that he finds pleasure in the exercise of his mind.” by Carl Barzun.

   
 38. I as well as my guys ended up reading through the best strategies found on your web site then unexpectedly I had an awful suspicion I never expressed respect to the web site owner for them. These guys were so thrilled to read them and already have surely been having fun with those things. We appreciate you actually being really accommodating and then for deciding upon some great ideas millions of individuals are really eager to understand about. My personal honest regret for not expressing gratitude to you earlier.

   
 39. As a Newbie, I am always exploring online for articles that can aid me. Thank you

   
 40. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100 sure. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Thanks

   
 41. Hey are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!

   
 42. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thanks, I?¦ll try and check back more often. How frequently you update your site?

   
 43. Valuable information. Lucky me I found your website by accident, and I’m shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it.

   
 44. Hey! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

   
 45. A person essentially help to make severely articles I would state. That is the first time I frequented your web page and up to now? I amazed with the analysis you made to create this actual submit extraordinary. Great process!

   
 46. Use the 1xBet promo code for registration : VIP888, and you will receive a €/$130 exclusive bonus on your first deposit. Before registering, you should familiarize yourself with the rules of the promotion.

   
 47. В этой статье мы расскажем вам о 1xBet промокодах и как они могут помочь вам получить бонусы и дополнительные средства для ставок. Мы приглашаем вас ознакомиться с промокодами и бонусами в букмекерской компании 1хБет. Вы узнаете про все актуальные промо акции предлагаемые букмекером, а также правильное использование этих промокодов и бонус кодов для получения максимальной выгоды.

   
 48. I really enjoy looking at on this site, it contains wonderful articles. “Don’t put too fine a point to your wit for fear it should get blunted.” by Miguel de Cervantes.

   
 49. I’m usually to blogging and i actually admire your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your website and hold checking for brand spanking new information.

   
 50. 1xBet Promo Code 2023: 248248 – this combination gives you an exclusive sports bonus that will add 100 to your first deposit of up to 130 €/$. Promo codes have become widespread in the gambling industry, including betting. In other words, game portals provide benefits and advantages to players under certain conditions. Such a sentence is usually encrypted in a combination consisting of numbers, letters and symbols. It is this combination that is a promo code. It is with this combination that users most often encounter when they are interested in the 1xBet bookmaker.

   
 51. I have read some good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you put to create such a magnificent informative website.

   
 52. Great V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

   
 53. Hi there! I could have sworn I’ve been to this website before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

   
 54. It?¦s really a cool and useful piece of information. I am glad that you just shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

   
 55. Very interesting points you have noted, regards for posting. “In a great romance, each person plays a part the other really likes.” by Elizabeth Ashley.

   
 56. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any points for inexperienced blog writers? I’d genuinely appreciate it.

   
 57. Hello there! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa? My site goes over a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!

   
 58. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Thanks!

   
 59. What i do not understood is actually how you’re not actually a lot more neatly-preferred than you may be right now. You are very intelligent. You know therefore significantly on the subject of this subject, produced me for my part consider it from numerous varied angles. Its like women and men are not interested except it’s one thing to do with Lady gaga! Your personal stuffs great. All the time handle it up!

   
 60. Great post. I used to be checking continuously this weblog and I’m inspired! Very helpful info particularly the ultimate phase 🙂 I handle such information a lot. I used to be seeking this certain information for a long time. Thank you and best of luck.

   
 61. Its fantastic as your other blog posts : D, appreciate it for posting. “Before borrowing money from a friend it’s best to decide which you need most.” by Joe Moore.

   
 62. Wow that was unusual. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say great blog!

   
 63. Great write-up, I am normal visitor of one’s blog, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

   
 64. Can I just say what a reduction to search out someone who really is aware of what theyre talking about on the internet. You positively know the right way to convey a difficulty to gentle and make it important. Extra folks need to learn this and perceive this side of the story. I cant imagine youre not more common because you positively have the gift.

   
 65. Hey there, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, wonderful blog!

   
 66. of course like your web site however you need to test the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to inform the truth nevertheless I will definitely come again again.

   
 67. Delve into the Lightning Network: Bitcoins layer-2 solution enhancing speed and reducing fees. Understand its mechanics, benefits, and transformative potential.

   
 68. I just could not depart your site prior to suggesting that I actually enjoyed the usual information an individual supply on your guests? Is gonna be back often in order to investigate cross-check new posts

   
 69. I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your website?

   
 70. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch! “He who walks in another’s tracks leaves no footprints.” by Joan Brannon.

   
 71. I was just searching for this info for some time. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this type of informative web sites in top of the list. Usually the top websites are full of garbage.

   
 72. I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post…

   
 73. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

   

Comments are closed.

Next Post

A Hónap Hangja: 2009 szeptember

hét aug 31 , 2009
<strong><u>Kedvenc - felnőtt - gyerek hang</u></strong>