Magyarhangja: David Lettermann

"Levélember Dávid" hosszú évtizedek óta nyaggatja, faggatja Hollywood aktuális üdvöskéit, és sztárjait. Nagyrészüket mi is ismerjük, ám mégis érhet megrázkódtatás néhány nézőt, akik szembesülnek kedvencükkel a Late show-ban, méghozzá a saját hangjukon, szinkron nélkül.

Hirdetések

Nekem az első komolyabb meglepetés az ultraszexis Jennifer Aniston volt, aki néhány hete egy magazin címlapján mutatta meg, hogy egy szál csíkos nyakkendő is sokat dobhat egy dögös női testen. A Jóbarátok Rachelje túl a negyvenedik szülinapi gyertya elfújásán is még mindig kiválóan néz ki, és láthatóan kiválóan is érzi magát. A hatvanas műsorvezető is jelezte, hogy ő is kiválóan érzi magát, főleg, hogy Jenny közelében van. Ennek örömére megkapta azt a bizonyos csíkos nyakkendőt, amely a művésznő legutóbbi fotózásán egyedül takarta a teljes bőrfelületét. Az ajándékot Lettermann rögtön magáévá is tette, aminek aztán nemcsak ő, de a nézőtér is nagyon örült.

Kökényessy Ági, a Madách Színház művésznője másfél évtizedes kapcsolatban van amerikai kolléganőjével. Hála neki, az összes Rachel Green közül a magyarváltozat, a legtökéletesebb, legszexisebb, legszeretnivalóbb. Hangja tökéletesen egésziti ki Aniston mosolyát, frizuráját, egész lényét.

Ellentétben a saját hangjával, amely kemény, éles, és néha meglepően öreg!! A showman egyik kérdésére hangos kacajjal felelt, amely nagyjából egy ötvenes-hatvanas, nagyon sokat élt és tapasztalt vénasszony orgánumán szólalt meg. A rémálom csak néhány másodpercig tartott, de a reakció magáért beszélt. Én csak remélni tudom, hogy a közeljövőben továbbra is Kökényessy Ágival együtt találkozunk majd vele, és ezután is megmarad az a kedves, szuperszexis nőci, aki eddig volt.

Néhány nappal később láttam a Kiefer Sutherlanddal készült beszélgetést. A tökéletes Jack Bauer, minden világok megmentője – amíg lehetett – Selmeczi Roland hangján szólalt meg a sztárnak sikert hozó 24-ben. Selmeczi Banderas-on, és Brad Pitten élesített férfi orgánuma sokat tett hozzá Sutherland figurájához. Részben az ő nagyszerű szinkronja is hozzájárult a sorozat hazai sikeréhez.

A show-ban megérkező szőke pasi, akit tényleg Kiefer Sutherlandnak hívnak, azonban közel sem volt ilyen macsó csávó. Joviális, negyvenes apuka, aki éppen a lemeztársaságával bíbelődik, de eszébe sem jutna megmenteni a világot. Persze a világ sem szeretné, hogy egy joviális negyvenes apuka mentse meg őt, ha bajba kerülne. Kiefer hangja leginkább a nagyszerű Kautzky Armandéhoz hasonlít, aki azonban az előző James Bond (Pierce Brosnan) megszólaltatója volt. (Kautzky egyszer szólaltatta meg Sutherlandet a Fülke című filmben, ahol egy bérgyilkost játszott.)

Beszéde, stílusa, hanghordozása messze van a Selmeczi Rolandtól hallott keménységtől. Lágyan szólal meg, és még akkor sem erősít bele, mikor a showman megpróbálja csőbe húzni. Ahogy figyeltem a társalgást nem is értettem, hogy miért tudott ekkora sikert aratni. Na persze a jó sztori, a kiváló Donald apukától örökölt gének, a történet csavarjai és még egy csomó minden segíthette őt a világhírbe repíteni. Ám lehet, hogyha a hazai médiaiparba született volna bele, akkor ezzel a kedves mosollyal, lágy, szelid hanghordozással csak az egyik hazai szappanopera főszerepéig jutott volna el. Persze van akinek ez is igen sokat jelent.

És, hát mindenképpen szólni kell a nagy öregről, Clint "Piszkos Harry" Eastwoodról is, aki genetikai csodaként nyolcvan felett is férfiasabb mint sok hazai közalkalmazott a negyvenedik szülinapja után. Lettermann az új filmje promóciójára hívta be Clint-et, akivel vidáman elbeszélgetett a régi munkáiról. Az előző vendéggel ellentétben Eastwood még ebben a korban is el tudta azt hitetni mindenkivel, hogyha nagyon összeszedi magát még akár a világot is meg tudná menteni. Kemény, szikár megjelenését kiválóan tudta évek óta megszólaltatni Reviczky Gábor. A kiváló szinművész bár évtizedekkel fiatalabb, mint amerikai kollégája, de úgy tud a hangjával bánni mint egy "audio-kaméleon", így tökéletesen tudja hozni az eastwood-i kemény, szikárságot. Filmjeiben ugyanolyan egyszerűen, letisztultan cseng a hangja, mint ahogy Eastwood játsza a figuráit.

Hirdetések

Nos, a nagy öreg eredetiben erősen nagypapás stílusban beszél, szikárnak szikár ugyan, de legkevésbé sem kemény a hangja. Szimpatikus nagypapaként szólal meg, akit ugyan lehet szeretni, de nem biztos hogy megengedné, hogy az unokája az ölében üldögéljen. Nem is tudom, hogy melyik magyar művészünkhöz hasonlít, ahogy megszólal.

A fiatalabb éveiben sok magyarhangja volt. Az ősi spagetti mozikban Kautzky Armand, a "Piszkos Harry" sagában Vass Gábor, Koroknay Géza, és még néhányan segítettek neki megszólalni. A nyolcvanas évek végén öregedett meg annyira, hogy elnyerhette a nagyszerű Reviczky Gábort partnernek. Ez az együttműködés azóta is kiválóan halad a maga útján. Egyszerű nézőként csak remélni tudom, hogy a következő alkotásaiban – mert még bőven van ötlete – továbbra is megmarad a reviczky-s hanghordozása.

A Lettermann show ettől eltekintve is számtalan izgalmas és érdekes meglepetést tartogat, de ez már egy másik történet….

Next Post

A Hónap Hangja 2009 márciusában:

sze ápr 1 , 2009
<p> <strong>HAÁS VANDER PÉTER</strong> </p>