Grace Klinika – A magyar csapat

Egy sorozat, ahol különböző sorsok fonódnak egybe, bonyolult szerelmi szálak szakadnak szét vagy egyesülnek újra. Egy sorozat, ami rólunk, emberekről szól. A hibáinkról, döntéseinkről, érzéseinkről, vagyis: az életünkről. Ez a Grace klinika. Mi most megmutatjuk a magyar csapatot.
Hirdetések

Meredith Grey
Egy átlagos medika, aki depressziós, mélabús jellem, ugyanakkor nagyon ragaszkodik a barátaihoz, akikre bátran támaszkodhat, ha problémája akad. Az alkotók szerint ő a sorozat „lelke”.
Hámori Eszter remekül megtestesíti Meredith valamennyi jellemvonását. Ha kell cinikusan, ha kell komolyan is tud beszélni. Itt szabadon játszhat a hangjával, kiélheti Meredith érzelmi kitöréseit. A színésznő hangja magas és vékony, szemben magyar megfelelőjével, akinek sokkal „acélosabb”, keményebb hangszíne van. Ehhez a karakterhez – szerintem – jobban illik az erőteljesebb tónus, mint a kislányosabb. Amikor Meredith szerelmet vall Dereknek, az a bizonyos „válassz engem, maradj velem, szeress engem” sokkal nagyobbat üt magyarul, mint angolul. Több benne az őszinteség és a mardosó bűntudat, hogy nem tudja ott hagyni Dereket, mert annyira szereti. Ez a pillanat önmagáért beszél.

Cristina Yang
Törtető, céltudatos, önző, mégis emberi szereplő. Meredith egyértelműen hozzá kötődik a legjobban, gyakran kérik ki a másik véleményét. Titkokkal szőtt élete nem várt fordulatokat vett a sorozat során…
Kerekes Andrea nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a nézők jobban megkedveljék Cristinát. Hangja öntudatos, markáns, határozott. A színésznő eredeti orgánumához képest a magyar hang sokat lendít a karakter erőteljességében. Szerencsés párosítás az övéké, hiszen Cristina személye ezáltal még inkább árnyalódik és szerethetővé teszi az egyébként érzéketlen orvost.

Izzie Stevens
Korábban modellként dolgozott, hogy megkeresse a tandíjra valót, de idővel bebizonyosodik, hogy igenis van tehetsége a gyógyításhoz. Érzékeny, sebezhető, romantikus lélek, aki hisz a tündérmesékben és a valóságot is rózsaszín ködben látja.
Mezey Kitty a szakma egyik legfoglalkoztatottabb színésznője. Hangjával többféle érzelmet képes felvonultatni, Izzie ártatlansága igazán a magyaroknál érvényesül. Eredeti hangja ugyanis kevésbé kifejező, mondhatni tucat hang, ellentétben a magyar megfelelőjével, aki igazán megadja a karakterhez szükséges pluszt.

George O’Malley
A „jófiú a szomszédból” típusú srác, aki titkon a főhős után epedezik, de hiába. Ez csak plátói érzelmeket ígér George számára. Kedves, jóravaló, kissé kajla, de abszolút jó szándék vezérelte orvos, aki a betegeket előbbre tartja, mint magát a hivatást.
Seszták Szabolcs neve mindenkinek ismerősen cseng, aki egy kicsit is otthonosan mozog a szinkron világában. Eléri, hogy George ne tűnjön annyira gyámoltalannak, úgymond „erőt” ad a karakternek. Szerintem kifejezetten illik George-hoz ez az erőteljesebb tónusú hang, így kevésbé veszik el a tömegben.

Derek Shepherd
Egy görbe este után örökre szívébe zárta Meredith Greyt, és onnantól kapcsolatuk megpecsételődött. Nem túl barátkozós jellem, kicsit magának való fickó. Megjelenése sok nő szívét dobogtatja meg, amire jócskán rá is segít Rajkai Zoltán. Derek férfiassága és keménysége megköveteli a lágyabb hangot, amit Rajkai tesz teljessé. Patrick Dempsey orgánuma hagy némi kivetnivalót maga után; őszintén szólva borzalmas az összhatás. Az eredeti hangja elnyomja a maradék vonzalmamat is, de könnyedén visszanyeri, ha Rajkai színre lép. Ő határozottan milliókat dob az egész karakteren.

Alex Karev
A mindenki által utált orvosok egyike; tipikusan olyan ember, akit csak az vidít fel, ha mások lelkébe tapos. Később az utálat átalakul valamiféle szimpátiába, ugyanis kiderül, hogy Alexnek is vannak érzései… Jellemre nagyon hasonlít dr. House-ra, de nála nem ölt akkora méreteket a cinizmus és a szarkazmus.
Tóth Roland igazán jó választás volt Alex mellé, mert amellett, hogy tartást ad neki, még segíti is, hogy érzelemdúsabb legyen. A hangjával fel is ruházza egy fajta pozitív többlettel, ami el is kél a karakternél. Alexnek nem kell a szomszédba mennie, ha egy ki rosszindulatra van szükség. Ettől független azt hiszem, mindannyian kicsit más szemmel nézhetünk rá, mert „narrátora” eléri, hogy a cinikusság is dögösen hasson.  Az Eva-val való törődése elfeledtette velem azt a bunkó hozzáállást, amit általában megszoktam tőle.

Miranda Bailey
A rezidensek főnöke, Webber doktor fő támogatottja. Kiváló orvos, de egyben anya és feleség is egy személyben. A medikák rettegnek tőle, hiszen szakmai tekintély, de aranyból van a szíve. Kicsit olyan, mint a kórház anyja.
Náray Erika Bailey hirtelen érzelmi viharait nagyon jól tudja tolmácsolni, másrészt ő maga is anya; képes hasonulni a doktornő érzéseivel. Ők ketten remekül egymásra tudtak hangolódni, kiegészítik egymást. Amikor énekel a fiának az egyrészt nagyon emberi, másrészt megható, hiszen ha máshogy nem, így legalább hallhatja a hangját.

Richard Webber
A sebészeti osztály vezető főorvosa, Meredith anyjának egykori szeretője. Szívén viseli a dolgozói sorsát, ugyanakkor némiképp bohém jellem; hajlamos túlzásokba esni és bugyutának hatni.
Faragó András óriási választás a főnöknek, a vicces részeknél különösen. A színész hangja sokkal mélyebb, de itt sem jön rosszul a tónusosabb hangfekvés… Mostanában visszavett egy kicsit a bohókás hangulatból és apává érett. Az őszinte vallomásai nagyon szívhez szólóra sikeredtek; már lassan én is papírzsepit szorongatok a kezemben…

Callie Torres
A kórház ortopédsebésze, emellett George exfelesége is. Szerelmi élete hirtelen fordulatot vesz a George-dzsal való válás után.
Braun Rita hangjában az a pláne, hogy szinte fel sem tűnik, hogy a színésznő nem az eredeti hangján beszél. Pontosan eltalálta az arányokat, ezért tűnik Callie olyan hétköznapi és szimpatikus embernek. Különösen azokat a részeket emelném ki, amikor Addisonnal megvitatják az éppen aktuális „pasi ügyeiket”.

Mark Sloan
Szívdöglesztő, sármos, jóképű férfi, aki imádja a nőket az ujja köré csavarni. Mark plasztikai sebész, New Yorkból költözött át Seattle-be. Szabó Sipos Barnabásról már korábban írtam, de itt sem tudok róla rosszat mondani. Mark számára csakis egy mély, zengő, de dögös hang illik, mert kiemeli a fontosabb tulajdonságait. Ráadásul külsőre is hasonlítanak! Tökéletes választás, csakis elismeréssel adózom. Amikor Mark flörtöl, az magyarul valami eszméletlen ütős!

Preston Burke
Szívsebész, aki csak a munkájának él. Kevésbé jóképű, de imponálóan intelligens és okos. Kitűnő orvos, a főnöki szék örököse. Nehezen oldódik fel, szereti az önállóságot, ám hajlandó komoly áldozatot hozni másokért.
Láng Balázs hangja fülbemászó, könnyen megjegyezhető. Erős, karakteres, mégis visszafogottan lágy, amit az ember szívesen hallgat. A színész eredeti hangja kissé durva és nyers, de sokat finomít rajta magyar megfelelője. A Cristinához írt esküje hallatán én is örömmel mentem volna feleségül hozzá.

Addison Montgomery
Csinos, magabiztos, sikeres nőgyógyász, szintén New Yorkból érkezett. Feltűnése nem kis megrázkódtatást okoz Derek és Meredith kapcsolatában, de idővel lecsitulnak a kedélyek. Addison végleg otthagyja férjét és új életet kezd.
Dudás Eszter hangja nekem először nem igazán tetszett. Harsánynak és robosztusnak éreztem, aki nem illik egy ilyen elegáns és jól öltözött nőhöz. Később rájöttem, hogy Addison is megköveteli az erőteljesebb hangot, mert másképp a karakter nem igazán érvényesül. Magyar hangja nem csupán kiemeli a tömegből, de meg is kedvelteti a nézővel.

Hirdetések


Lexie Grey

Meredith féltestvére, aki kezdő medika a Grace Klinikán. Kedves, szép, okos lány, aki könnyedén szerez új barátokat. Különös képessége a fotografikus memória; ezzel gyakran fel is vág egy kicsit.
Huszárik Kata csilingelő hangja remekül illik Lexie-hez. Ugyan az eredeti hang mélyebb, de nem áll rosszul a magasabb. Barátságossá és bájossá teszi Lexie karakterét és felhívja rá a néző figyelmét is. A Sloan-nal való beszélgetések különösen a szívemhez nőttek, mert a csilingelő hang és a zengő basszus kontrasztja fantasztikusan érvényesül.

Akik eddig feliratosan nézték a Grace Klinikát, beláthatják, hogy a szinkron szerethetővé és emberibbé formálta a szereplőket. Szerintem érdemes esélyt adni ennek a verziónak is, mert könnyedén megkedvelheti az ember anélkül, hogy rájönne, nem is az eredeti hangokat hallja.

Sister

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Horkai János

sze júl 7 , 2010
<p><strong><span style="text-decoration: underline;"><img class="himage" src="/pics/szinkron/hu/34178.jpg" border="0" width="102" height="150" align="left" style="width: 102px; height: 150px; border: 7px solid; padding: 0px;" />Született:</span></strong> 1924. április 11-én<br /><br /><strong><span style="text-decoration: underline;">Meghalt:</span></strong> 2010. június 19-én</p>