Főoldal

Bűbáj


Bűbáj
(Enchanted, 108', 2007)

  Na valami ilyesmi történhet akkor, ha a Mickey egér kilépne a valós világba -mint ahogy tette azt Garfield-, pedig csak arról van itt szó, hogy a Grace klinika nyálas szívtipróját összeeresztik a klasszikus Disney hatással. Az eredmény? Egy kellemes, ám bátor nyálban nem kicsit tocsogó, sablonos hollywoodi románc varázsol el bennünket -cirka 100 percre. Ha viszünk magunkkal esőkabátot is, megúszhatjuk a nyáltenger nagyját, és a végén azon kapjuk magunkat, hogy élveztük a kiruccanást Disneyland-re. "S lőn a meséből, valóság válik."

Kevin Lima (Goofy) rendező mozijában csak úgy nyüzsögnek az eladható nevek. És most nem Susan Sarandon-ra (Mindenütt jó) gondolok, aki Narissa királynő szerepében pompázik. Amy Adams-re már aki akart felfigyelt a Kegyetlen játékok 2-ban, amolyan pilot helyett tévé filmjében, vagy mondjuk a Charlie Wilson háborújában, melyben Tom Hanksszel játszik. A Golden Globe-jelölt színésznő mellett a másik mai menő arc, amerikai numero uno sorozatából való, Patrick Dempsey, akit a Sikoly 3-tól kezdve rengeteg filmben láthattunk már jó, vagy kevésbé jó szerepben. Végül meg itt van nekünk James Marsden, aki a Superman-filmektől az X-menekig bejárta a képrege mennyországot. Cyclops-ra én még annak idején az Úttalan út című zseniális moziban figyeltem fel.

A klasszikus Disney animációs tündérmese találkozik a modern élőszereplős komédiával a Walt Disney Pictures Bűbáj című legújabb filmjében. A történet a szépséges mesebeli hercegnő, Giselle (Amy Adams) körül bonyolódik, akit egy gonosz királynő (Susan Sarandon) száműz varázslatos, dalokkal teli rajzfilmvilágából, és aki ennek hatására egyszer csak a mai modern Manhattan kőkemény valóságában találja magát. A hercegnő először elborzad ettől a teljesen új dimenziótól, melyben korántsem érvényesül a "boldogan, amíg meg nem..."-tétel, ebben a számára káosszal teli világban nagy segítségre lenne szüksége. Megismerkedik egy elragadó válóperes ügyvéddel (Patrick Dempsey), aki kisegíti a bajból, és akibe lassan, de biztosan kezd beleszeretni, noha animációs hazájában már eljegyezte őt egy tökéletes mesebeli herceg (James Marsden). A dolgok akkor kezdenek igazán összekavarodni, mikor megjelenik a herceg, ráadásul a gonosz királynő is New York-ba érkezik, hogy a hercegnő életére törjön.

Alig vártam, hogy végre elbüvölhessen a komédiába öltött románc, és mikor megtörtént a csoda, leesett az állam. Láttunk már olyat, hogy régi időkből átjött valaki és belezúgott egy nagy városi nőbe (Kate & Leopold), de ez minden szempontból képes volt felülmúlni. Szó szerint elvarázsolt a történet, a betét dalok fantasztikusak voltak és kit érdekel, hogy tocsok a nyálban, ha ennyire szép nő és egy ilyen vicces mókus áll a történet középpontjában? Mit nekünk minden mese fordulata, mit nekünk sablonok, mit nekünk a jókedv és báj? Ez a film után megnyaltam mind a tíz ujjam.

Jöhetnék persze negatívumokkal is, de minek? Amit a negatív dolgok számlájára írhatnánk, azt mind a műfaj és a mesék hatásának köszönhetjük. És ha már mese, akkor engem már a nyitó 12 percben is megvett magának a történet. Onnantól kezdve nem igazán találtam a helyem... akarom mondani a fejem. Gyönyörű romantikus mese. A végét már a plakát, az első New York-ban töltött perc után tudjuk -és nem csalódunk-, s bár kissé valószerűtlen, hogy ilyen megtörténne a valóságban, de naív lelkem tökéletesen meghatotta Bill Kelly sztorija. Teszett, bejött, imádtam.

A szinkronrendező akkor piros pacsit kap tőlem, mint már nagyon rég senki. MESTERI SZINKRON. Hála az égnek a Disney nem engedi, hogy ne magyarul fakadjanak dalra szinkron színészeink és itt megint csak a remek castingnak jár a pacsi. Miller Zoli fantasztikus hangú királyfink nem énekelt túl sokat, de az biztos, hogy amikor dalolt, megtelt a film és a szoba élettel. Ugyanez igaz a gyönyörű és profi énekhangú Vágó Bernadett-re is, akinek olyan hangja van, hogy követelek tőle egy lemezt, mert simán elbírnám hallgatni hosszabb ideig is! Komolyan az ő kettősük előtt fejet hajtok, így kell ezt csinálni. Ezt a fajta minőséget követelem én vissza minden egyes filmnél, ettől volt oly híres régen a magyar szinkron! ZSENIÁLIS!!!! És akkor azt még nem is mondtam, hogy a Grace klinikás tagként Czvetkó Sándor állta a sarat, Kéri Kitty pedig az ő párja volt. Csuja Imre a király pajtása, Kútvölgyi Erzsébet pedig a gonosz mostoha. Molnár Piroska pedig a mesélő szerepében mesélt nekünk egy szép történetet. Szolnoki Péter pedig akkor fakadt dalra, mikor a két főhős egy lenyügözőt táncolt a bálon. Nem hallottam még őket eredetiben, de annyit mondhatok, hogy DÍCSÉRETET ÉRDEMLŐ SZINKRON!!!!!

A magyar dalolás miatt értékelem én annyira pozitívan ezt a filmet, majd a tavaly év végi mezőny egyik legnagyobb kiválósága és mely 114 nap alatt több, mint 120 milliót fialt a Disney-nek. Megjegyzem: nagyon megérdemelten. Több ilyen meseszerű film kéne, és akkor ellehetne felejteni mindent. Vissza a klasszikusokhoz, a gyökerekhez, ez a film ELBÜVÖLŐ. 100%


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék