A sikerért minden nap meg kell dolgozni

James Bond, Sebastian, a rák, Gösser, Charlie nénje, Egerek és emberek. Csak néhány meghatározó mozzanat harminc értékes színházi és szinkron esztendőből. Vass Gábor hangját és nevét ma már mindenki ismeri.

Hirdetések

Ez az interjú azért is különleges, mert Vass Gábor – bátran állíthatom – egyik leglelkesebb és kitartóbb rajongója is elkísért, hogy együtt faggassuk a rendkívül jó humorú és közvetlen színművészt.

– Hogy telt a mai napja?

– Reggel elmentem félkilencre a Fadrusz utcai szinkronstúdióba, ahol a CSI Helyszínelőkben én vagyok az új főnök, Laurence Fishburne hangja. Azután a Filmgyárban alámondtam egy kémkedésről szóló dokumentumfilmet. Ezt követően pedig a Masterfilmben narráltam a Pokémont. Majd nekifogtam négy filmnek. Az egyiken jól fel is húztam magam, mert a dramaturg a lengyel neveket angol kiejtéssel írta meg. Az utolsó, amin dolgoztam a kódfejtésről szólt.

– Az ehhez hasonló esetekben egy színésznek mennyire van lehetősége kompenzálni a dramaturgiai hibákat?

– A rendezők kénytelenek elfogadni, hogy nem úgy fogom mondani, ahogy leírták nekem, hanem, úgy, ahogy helyes. De azt gondolom a mai szinkron és egyéb gyártási igénytelenségekbe már annyi minden belefér…
Somlyó Éva, a Misszió című film szövegírója például még abból az iskolából való, akik ragaszkodtak ahhoz, hogy, ha az eredeti színész azt mondta a vásznon, hogy „e”, akkor a magyarban az nem lehetet „a”. Addig kellett próbálkozni, amíg szájra nem illeszkedett a szöveg. Ma ez már nem így van; elég, ha az eleje, vége stimmel. Ez egy külön művészet. Éppen ezért nem elég, ha a dramaturg angolul tud, magyarul is tudnia kell; gazdag szókinccsel kell rendelkeznie.

– Minden nap ennyire megfeszített?

– Általában igen, ez a hajsza megy reggeltől estig.

– Akkor ezért kell nélkülöznünk a színházban?

– Nem, nem ezért. Ha van olyan színházi munka, ami érdekel, akkor ezeket gond nélkül abbahagyom.

– Lehet együtt csinálni a szinkront és a színházat?

– Persze. Nem olyan régen még, akik a szinkront készítették mind színészek voltak. Azt szoktam mondani, hogy ma vannak „szinkronizátorok”, illetve színészek, akik szinkronizálnak. Nincsenek szinkronszínészek. Szerintem ahhoz, hogy a szinkron jó legyen, elsősorban színészekre van szükség.

– Egykor a szinkronizálást is tanították a Főiskolán.

– Most is fogják: Aprics László, szinkronrendező vezetésével. Ami bizonyos tekintetben jó, mert nagyon hiányoznak a fiatal színészek a stúdiókból. Nekem is kötelező volt Vas János Tanár úr vezetésével a Pannónia Filmstúdióban dolgozni. Az akkori főiskolások így megfordultak a szinkronstúdióban, és, akit jónak találtak, az ott is maradt dolgozni.
Nagyon jó volt, mert az ember kiment egy tekercsre, kapott érte 80 forintot, amiből meg lehetett ebédelni és még sört is tudott mellé venni.

– Fiatal pályakezdőként magával ragadta a szinkron világa?

– Nagyon izgalmas volt, sokkal érdekesebb, mint ma. Akkoriban, ha jól dolgoztunk, akár öt tekercset is megcsináltunk egy óra alatt. Ma, ha belelendülünk, akkor negyven tekercset is felveszünk egy óra alatt. Néha egymás után felveszünk nyolcvan tekercset, és azt sem tudom miről van szó. Az ember bemegy a műterembe, felteszi a fülest, érkezik az instrukció, hogy a 86-os tekerccsel kezdünk. Mire odalapozok, már elindul a felvétel. Jó esetben – időnként – kapok egy mondatot az adott szerepemről.

– Van-e olyan alakítása, amelyre szívesen emlékszik vissza?

– Amit én szerettem és igazi klasszikus számomra, az a Misszió című film. Nagyon szeretem mindazt, amiről szól, a zenéje fantasztikusan szép, a jelképrendszere, az a kis üzenetecske, amit hordoz magában. Elegendő időt is kaptunk rá. Szinkrontolmáccsal megnéztük a filmet színészvetítésen – én külön is – és úgy kezdünk el dolgozni rajta. Szerintem a mai napig nagyon jó mind a film, mind a szinkronja.

– Melyik az a szinkron szerep, amely alapján a leggyakrabban azonosítják? – Úgy tűnik, hogy mostanában az összes nagydarab néger én vagyok. Ezzel a rengeteg szereppel úgy vagyok, hogy ritkán vagy csak nagyon rövid ideig foglalkozom utána azzal, hogy mi volt az. Mert bár nem tartom magam fiatalembernek, de még mindig nem vagyok nosztalgiázó típus. Inkább megyek előre. A tegnapi siker nem siker, azért újra és újra meg kell dolgozni.

– Hosszú ideig Ön volt az HBO csatornahangja, ám azt ma már nem csinálja. Miért vállalta el mégis a Rise FM-et?

– A rádióknak évek óta ellenállok. Nem tudok örülni egy akármilyen csatornának, ha nem fog meg benne valami, akkor a gázsi része sem érdekel. Csak a pénzért ezt nem lehet vállalni. A Rise FM-nél pedig olyan „őrültek” dolgoznak, akikkel szívesen vagyok együtt.

– A Madách Színház után lett szabadúszó színművész.

– Igen. A Madách után azt gondoltam, hogy talán színház közelébe sem fogok járni. De jött egy kedves barátom, volt osztálytársam, aki azt mondta, hogy mutassuk be az Egerek és embereket. Erre természetesen nem lehetett nemet mondani. Életem egyik meghatározó szerepe. A másik szintén egy olyan, amit nem lehetett kihagyni. Épp a Velence parti kertészetben válogattam a muskátlik között, amikor megcsörrent a telefonom, és azt mondta nekem egy hang, hogy „Szerbusz, Ruszt József vagyok. Szeretném, ha eljátszanád nálam Németh László Galileijének címszerepét.”
Azt válaszoltam, hogy át kell gondolnom, pedig az első pillanatban tudtam, hogy muszáj megcsinálnom. A darabnál azt éreztem, hogy minden este belehalok a szerepbe, de adok valamit általa.

– Kap mostanában színházi felkéréseket?

– Inkább csak utalások érkeznek, de semmi komoly. A Galilei megváltoztatott bennem valamit; egészen más elvárásaim vannak azóta a színházzal és szerepekkel szemben. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem szeretném eljátszani például a My fair lady-t – ahogy tettem annak előtte – de más lett az igény szintem: csak azért, hogy a deszkán legyek, nem vállalok el akármit. Nem szeretnék sztár lenni. Ezért is tudtam nemet mondani példának okáért a Barátok közt-re – annak ellenére, hogy Kalamár Tamás, a sorozat producere jó ismerősöm.

– De nem tervezi a visszavonulást?

– Bár négy éve nyugdíjas vagyok, szó sincs visszavonulásról. Az ember egy szakmából sem vonulhat vissza addig, amíg úgy érzi, hogy van még mit tennie. Az más kérdés, hogy megválogatja mit vállal el.

– Van olyan vonzó szerep, amit szeretne vagy szeretett volna eljátszani?

– Nincs. Azok, amelyek olyanok voltak, szerencsére megtaláltak engem.

– Volt-e olyan különleges előadás a pályája során, amelyre szívesen emlékszik vissza?

– Meghívtak egyszer Kömlőre, a szülőfalumba – ahonnan már nagyon régen, hét éves koromban eljöttem – Juhász Gyula előadóestet tartani a helyi könyvtárba. Azt gondoltam, hogy kínos lesz, és a kutyát sem fogja érdekelni. Ehhez képest láttam kint álldogáló embereket, akik azért álltak odakint, mert már nem fértek be.

– Nyomon szokta követni azokat a produkciókat, amelyekben közreműködik?

– Ritkán. Keveset tévézek. Ha az ember reggeltől estig nézi a stúdiókban azokat a szörnyű, kis képernyőket, nem hiányzik neki, hogy este leüljön egy másik elé. Ha nézek, akkor inkább DVD-t; lehetőség szerint eredeti hanggal. Illetve a régi, békebeli szinkronokat hallgatom szívesen. Hallani például Gálvölgyi Jánost, ahogy egyetlen mondata van egy filmben…
Emellett szoktam jegyet váltani és elmenni színházba, és nagyon tudom élvezni. Az más kérdés, hogy az ember óhatatlanul is minden hibát észrevesz, de ez csak szakmai ártalom. Ugyanúgy, ahogyan az aszinkront is észre szoktam venni a televízióban.

– Hogyan lett színész?

– Először úgy terveztem, hogy szakiskolába felvételizem, de közben ilyen hangom lett, és több ember terelgetett a gimnázium felé, mondván, hogy nekem onnan tovább kell tanulnom. Elsőként – 1973-ban – egy Petőfi szavalóversenyen vetette fel Mécs Károly a főiskola gondolatát. Egy évvel később felvételiztem is. Amikor kiderült, hogy kik kerültek be, emlékszem az volt az első gondolatom, hogy el kell érnem az Egerbe tartó vonatot, és, hogy mekkora gondot fogok okozni a családomnak a főiskolával.

– Ha jól tudom képzőművészettel is foglalkozik.

– Csak a saját szórakoztatásomra, de nagyon kevés idő jut rá. Gyerekkorom óta csinálom, mert egyszerűen szeretem a papírt és a ceruzát. Az a baj, hogy olyan vagyok, aki fest, majd abbahagyja, és, amikor hetek, hónapok múlva visszanézem, megesik, hogy úgy, ahogy van szétszaggatom a vásznat.

– Számtalan rajongója van. Hogy fogadja őket?

– Én nem nevezném ezt rajongásnak. Azt gondolom, hogy van, amire odafigyel az ember, és van, amire nem. Ha olykor-olykor az én teljesítményemről úgy tartják, hogy érdemes rá odafigyelni, az jó dolog és nagyon örülök neki.
Mostanában vettem elő egy régi filmet, a Felső tízezret, amelyben Gelley Kornél kölcsönözte a főszereplő Gregory Peck-nek a hangját. Olyan hátborzongatóan jó volt a magyar szinkron.

– Rengeteg rajzfilmben szinkronizált; A kis hableány Sebastianjától a Goofy-ig. Közel áll Önhöz ez a műfaj?

– Az utolsó jó rajzfilmsorozatunk Bolba Tamással a Hódító hódok volt: egy jól megcsinált rajzfilm, remek magyarszöveggel és még mi is jók voltunk benne. Sokat emlegetjük, nagyon szerettük. Azóta annyi silányabb alkotást készítettünk. Most épp egyébként Pete vagyok, a macska, akiről azt sem tudtuk egyértelműen eldönteni, hogy milyen állat.
Alámondok egy Amerikai gladiátor című műsort, amelyben egy arénában harcosok küzdenek egymással. Azt gondoltam, micsoda egy rettenet. De belenéztem az egyik kereskedelmi csatorna esti show-jába, ahol sztár párok párbajoznak. Ahhoz képest az Amerikai gladiátor egy szellemi csúcsteljesítmény.

– Történetesen Ön a Gladiátor főszereplőjének magyar hangja. Miként gondol vissza erre a mozira?

– Ez egy jó film volt, kifejezetten szerettem. Rátóti Zoltán isteni benne. És milyen zenéje van?! De az 5.1-es szinkron mégis valahogy elrontotta. Ezért inkább eredetiben nézem. Az angol szövege is sokkal jobb.

– Több ízben szólaltatta meg magát James Bondot Sean Conneryként.

– A James Bond sorozat igen közel áll hozzám. Nagy szívfájdalmam a legutóbbi két film, mert ez már nem James Bond, csak valami pocsék akciófilm. Nincs benne humor, amitől James Bond igazán James Bond, sem az, amitől Sean Connery imádnivaló Bond volt. A mai napig ő az etalon. Roger Moore-t is szerettem. És rájuk való tekintettel még Pierce Brosnan-t is el tudom viselni olykor. Főként mióta a Mamma Miában olyan hamisan énekelt, ami zseniális volt !

– Ahogy a Ghostban direkt énekel hamisan Patrick Swayze, hogy idegesítse a jósnőt?

– Milyen rég volt az is…

– A nézőknek hiányoznak Öntől ezek a „fehér főszereplő” nagyfilmek, a „nagydarab fekete mellékszereplős” sorozatok helyett.

– Nekem ez így bőven megfelel. Itt van most ez a Laurence Fishburne például, aki nem rég érkezett a Helyszínelőkbe, és még nem sikerült eldöntenem, hogy mit akar, és mit kezdjek vele én.

– Mit nem szeret a szinkronizálásban?

Hirdetések

– A szinkron a pillanat művészete, mert az adott percben azzal kell tudni azonosulni, aki épp a képernyőn van, olyan szinten, hogy az megjelenjen hangban. De néha fekete-fehér, kikockázott kópiák jönnek, mert titkolnunk kell a filmeket a lopások miatt. Ha látni nem lehet, hallani nem lehet, akkor mit szinkronizáljak?

– Mi az, amiért mégis érdemes csinálni?

– Azért az érzésért, amikor tudom, hogy egy jó munkát jól csináltam.
Van benne megélhetés, de inkább sok-sok élvezet. De lényegében mindennel így vagyunk, nem igaz?

128 thoughts on “A sikerért minden nap meg kell dolgozni

 1. I want to express my thanks to this writer for bailing me out of this type of situation. Just after browsing throughout the online world and finding advice which were not beneficial, I figured my entire life was done. Living minus the approaches to the difficulties you’ve sorted out through this article content is a serious case, and the ones which may have negatively damaged my entire career if I had not noticed the blog. Your personal capability and kindness in controlling a lot of stuff was valuable. I am not sure what I would have done if I hadn’t encountered such a step like this. I’m able to now look forward to my future. Thanks for your time so much for this impressive and results-oriented guide. I won’t think twice to endorse your blog to anyone who needs and wants tips on this area.

   
 2. It’s awesome to go to see this site and reading the views of all mates concerning this piece of writing, while I am also eager of getting experience.

   
 3. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

   
 4. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

   
 5. I love reading through a post that will make people think. Also, thank you for allowing me to comment!

   
 6. I think the admin of this web site is truly working hard in favor of his site, since here every information is quality based information.

   
 7. It’s really a cool and helpful piece of information. I’m satisfied that you simply shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

   
 8. You can definitely see your enthusiasm in the article you write. The arena hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. All the time go after your heart.

   
 9. Откройте для себя мир азартных игр с лаки джет онлайн! Регистрируйтесь на 1win и пускайте в полет Счастливчика Джо, чтобы выиграть реальные деньги.

   
 10. It is perfect time to make a few plans for the future and it is time to be happy. I have read this publish and if I may I wish to suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article. I want to read more things approximately it!

   
 11. I blog frequently and I genuinely appreciate your content. The article has really peaked my interest. I am going to book mark your website and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your RSS feed as well.

   
 12. An impressive share! I have just forwarded this onto a friend who had been doing a little research on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss this topic here on your web page.

   
 13. Terrific article! This is the type of information that are meant to be shared around the web. Disgrace on the seek engines for now not positioning this submit upper! Come on over and discuss with my site . Thank you =)

   
 14. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

   
 15. Переставьте сомнения в сторону и обратитесь к профессионалам. механизированная штукатурка с mehanizirovannaya-shtukaturka-moscow.ru – это ваш путь к ровным и гладким стенам.

   
 16. Hey! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

   
 17. Нужна стяжка пола в Москве, но вы не знаете, как выбрать подрядчика? Обратитесь к нам на сайт styazhka-pola24.ru! Мы предлагаем услуги по устройству стяжки пола любой площади и сложности, а также гарантируем быстрое и качественное выполнение работ.

   
 18. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

   
 19. We stumbled over here coming from a different website and thought I might as well check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking over your web page yet again.

   
 20. It’s in fact very difficult in this full of activity life to listen news on TV, so I only use internet for that purpose, and get the latest news.

   
 21. Добро пожаловать на сайт онлайн казино, мы предлагаем уникальный опыт для любителей азартных игр.

   
 22. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My site has a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any methods to help protect against content from being ripped off? I’d genuinely appreciate it.

   
 23. Good day! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

   
 24. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

   
 25. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thank you!

   
 26. Simply want to say your article is as amazing. The clearness in your post is simply spectacular and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

   
 27. I all the time used to read post in news papers but now as I am a user of internet thus from now I am using net for articles or reviews, thanks to web.

   
 28. Undeniably consider that that you stated. Your favourite justification appeared to be at the net the simplest thing to understand of. I say to you, I definitely get irked at the same time as folks consider concerns that they plainly do not recognise about. You controlled to hit the nail upon the top as smartlyand also defined out the whole thing with no need side effect , folks can take a signal. Will likely be back to get more. Thank you

   
 29. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

   
 30. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

   
 31. Simply wish to say your article is as surprising. The clearness in your publish is simply excellent and i can think you are a professional in this subject. Well together with your permission allow me to seize your RSS feed to stay up to date with approaching post. Thank you one million and please keep up the rewarding work.

   
 32. Link exchange is nothing else but it is only placing the other person’s webpage link on your page at proper place and other person will also do same in favor of you.

   
 33. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

   
 34. I will right away grab your rss as I can not in finding your email subscription link or newsletter service. Do you have any? Please allow me recognize so that I may just subscribe. Thanks.

   
 35. Greetings from Colorado! I’m bored to tears at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I really like the info you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, amazing site!

   
 36. This website was… how do I say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me. Thanks!

   
 37. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

   
 38. Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring on other sites? I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my audience would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e mail.

   
 39. Fantastic beat ! I wish to apprentice at the same time as you amend your web site, how can i subscribe for a blog web site? The account aided me a applicable deal. I have been tiny bit familiar of this your broadcast provided brilliant transparent concept

   
 40. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I am quite certain I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!

   
 41. It’s in point of fact a nice and helpful piece of information. I’m satisfied that you simply shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

   
 42. Thanks for one’s marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you will be a great author. I will make sure to bookmark your blog and will often come back very soon. I want to encourage one to continue your great job, have a nice morning!

   
 43. Remarkable things here. I’m very glad to see your article. Thank you so much and I’m looking forward to touch you. Will you please drop me a mail?

   
 44. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

   
 45. Hello there! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My site addresses a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

   
 46. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Bless you!

   
 47. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays.

   
 48. I am extremely inspired with your writing talents and alsosmartly as with the format for your blog. Is this a paid subject or did you customize it yourself? Either way stay up the nice quality writing, it’s rare to peer a nice blog like this one these days..

   
 49. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too fantastic. I really like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can not wait to read far more from you. This is actually a terrific website.

   
 50. I am really loving the theme/design of your site. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A couple of my blog visitors have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any solutions to help fix this issue?

   
 51. Quality articles or reviews is the key to invite the people to go to see the site, that’s what this website is providing.

   

Comments are closed.

Next Post

Politikán innen és túl

ked máj 12 , 2009
<div align="justify"> Különleges előadás készülődik a nézők elé lépni. A "láthatatlan" szakma egyik legjelesebb képviselője, Dallos Szilvia gondolatai a Tivoli Színházban kelnek életre május 22-én. A <strong>Magyarszinkron.hu</strong> kis csapata az <strong>UTÓSZINKRON</strong> próbáin járt. Az előadás premieréig még pontosan két dolgos hét van hátra.... </div>