Főoldal

MARLEY meg én

(Marley & Me, 111', 2008)


Újabb állatbarát, könnyfakasztó dráma. Jennifer Aniston gyönyörűbb, mint valaha, és a kutya is a legcukibb a nagyvászon történetében, de ezzel ki is merül a film érdemi oldala. Egyik figura jobban zavart, mint a másik, és valahogy az egész emberi szál nem tudott működni, bezzeg a kutya-ember nagyon is. A történet legalább 6-7 évet ölelt fel, de időnként túl lassan haladt előre, máskor pedig hirtelen ugrottunk egy nagyot az időben, ami nem mindig működött. Ezek a legfőbb hibái.
A kutya az ember legjobb barátja - állítják azok, akiknek legfeljebb kitömött kutyájuk van otthon. Marley viszont az élő, életteli, négy lábon járó ellenpélda. John és Jenny úgy dönt, hogy mielőtt családot alapítanak, először egy kutyán próbálják ki, milyen az, ha korán kell kelni, sokat kell sétálni járni, és nem szabad megfeledkezni valakinek az etetéséről. Hazavisznek egy édes kis kölyköt, és nem is sejtik, hogy a csöpp eb teljesen felforgatja az életüket. Hamar kiderül, hogy a blöki szelídíthetetlen, mint egy oroszlán, makacs, mint egy öszvér és vad, mint egy szibériai tigris. - Nyomában káosz, dili és pusztítás jár. Az ifjú pár más városba költözik, gyerekük születik, igyekeznek új életet kezdeni - de Marley mindenhova elkíséri őket. Elviselni szinte lehetetlen. Nem szeretni pedig egyenesen képtelenség.

Alapjába véve ez egy kutya története. Róla szól, ő a címszereplő és minden szempontból ő a középpont. A család csak egy adalék, hogy a legmocskosabb elemeket felhasználva csábítsák a mozikba az embereket, akiket a plakátokon szereplő édibédi kölyök labrador nem lenne képes. A sztárok is inkább csak kiegészítő elemek, mert bevallom nélkülük lehet jobban tetszett volna. Nem azért, mert baj volt az alakításukkal, de az átlag ember szerepben nem tudom mi motiválhat egy sztárt.

Sok mindenért nem tetszett, és igen, bevallom egy kicsit biztos közre játszott az is, hogy nem rajongok a kutyákért. Csöppet sem. És hiába vagyok állatbarát, hiába nézek állandóan kutyás-macskás-családi állatfilmeket, mégsem akarok ezután háziállatot pont azért, ami ennek a filmnek a végén is történt. Az ilyen dolgok érzelmileg nagyon képesek hazavágni az embert, és ezért csalt könnyet a szemébe, nem azért, mert olyan jól működő klisékből volt felépítve.

Három részre bontanám a filmet. Volt az első rész, amikor a fickó nem akart felnőni, és ezért inkább egy házikedvencet, az Akciós kutyát vette magukhoz. Ez a fejezet eltartott vagy egy óráig, és az volt a legjobb, mikor gyorsan haladtunk a történetben, vagyis jöttek azok a dolgok, amiket Marleyval csináltak akkoriban. Utána jött fél óra boldog családi idill, ahol a mi kis Johnuk lelkiválságba került, próbált átlendülni, majd jött nem kevesebb, mint fél óra töménytelen dráma. Kicsit soknak éreztem a végén, de végülis csak így lehetett a nézőből könnyeket kicsalni és elhitetni, hogy ennek a filmnek az egyik alaptémája az elmúlás.

Csörögi István nem véletlenül a magyar szinkron elitjének tagja. Széles László a lehető legtökéletesebb választás volt több szempontból is Owennek, de az egyik az, hogy a hangjában alapból van valami drámaiság, és hiába van sok filmben a hangja, mégsem válik elcsépelté. Nekem ő volt a szinkron csúcspontja. Kökényessy Áginek az igazat megvalva nincs nehéz dolga, mint ahogy Anistonnak sincs. Az egy dolog, hogy összeszokott páros, és ez érződik is rajtuk, az is, hogy a magyar színésznő parádés, mint mindig, de Aniston is, amikor nem kifejezetten női filmben szerepel, mindig ezt a tipikus mellékszereplő feleséget hozza, ami valjuk be, nem egy túl nehéz feladat.

Nem rajongok az olyan filmekért, amelyek nem jönnek be annyira, de mégis képesek arra, hogy hazavágjanak érzelmileg. Már pedig a Marley meg én pontosan ilyen. Nem tudom ebben mennyi köze volt Széles Lászlónak, de az biztos, hogy nem elenyésző. A történet olykor rózsaszín álombuborék, olykor pedig csak egy könnyed pillanat, kiragadva valahonnan hőseink életéből. Az időugrások zavaróak, a kutya viszont elviszi a hátán a filmet. Két bajom van nekem vele. Túl hosszú és túl sok zsúfolt. 86%
Magyarhangok: Kökényessy Ági, Széles László, Posta Victor, Végvári Tamás, Glósz András, Czető Ádám, Kis Bernadett, Bokor Ildikó, Frajt Edit, Illyés Mari, F. Nagy Erika, Kovács Patrícia, Vadász Bea, Lázár Erika, Peller Anna, Faragó András, Rosta Sándor, Bókai Mária, Bodrogi Attila, Bognár Tamás, Sági Tímea
Msz: Tóth Tamás
Sz.R.: Csörögi István
IC - Mafilm Audio Kft.Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék