Főoldal

Daybreakers - A vámpírok kora

A cím alapján kapásból horrorra tippeltem volna. Aztán megláttam a stúdiót (Lionsgate) és elkezdtem bizakodni. És nagyon úgy tűnik, hogy ennél a stúdiónál időnként hajlamosak nagyonis izgalmas és jó filmeket összehozni. Bár ebben az ég világon semmilyen újság sincs. Ami viszont igen, hogy remekül ötvözték a posztapokaliptikus filmek világát a True Blood egyik alaphelyzetével és olyan végeredményt tudtak összehozni belőle, amelyet legszívesebben sorozat formájában is elnéznék - vagy legalábbis vevő lennék egy folytatásra is. Másfelől lesz nekünk posztapokaliptikus világ hamarosan az AMC jóvoltából.


Daybreakers - A vámpírok kora
(Daybreakers, 95', 2009)

2019-et írunk. Egy rejtélyes járvány a Föld lakosságának többségét vámpírrá változtatta. A megmaradt emberiség a kihalás szélére került, veszélyeztetett, másodrangú faj lett. Bujkálni kényszerülnek, mert vadásznak rájuk, és farmszerű telepeken ipari méretekben csapolják vérüket. Egyedül Dr. Edward Dalton hematológus kutatón múlik - aki szintén vámpír, de nem fogyaszt emberi vért -, hogy tökéletesítsen egy mesterséges vérkészítményt, aminek fogyasztásával a vámpírpopuláció fennmaradhat, és talán a megmaradt emberi életek is megkímélhetők. Ám az idő és a remény egyre fogy - amíg Ed nem találkozik Audrey-val, egy túlélő emberrel, és az ő segítségével áttörést érnek el a szer fejlesztésében. Felfegyverkezve a titkos tudással, amiért az emberek és a vámpírok egyaránt ölni készek, Ed harcba száll saját fajával, és ez a csata eldönti az emberiség sorsát.

Rólam köztudott, hogy imádom a vámpíros filmeket. Gondolom az sem újdonság, hogy a True Blood első évadában is azt szerettem a legjobban, hogy köztünk élnek és milyen az emberek fogadtatása és a hasonló témákat. Ez a film végig egy olyan posztapokaliptikus világban játszódik, ahol a vámpírok uralnak mindent, és az emberek népességének csupán 5%-a maradt életben. Őket vadásszák és csak arra tartják, hogy a vérüket ihassák. Persze ennek az "aranykornak" is rövidesen vége van, ezért kell valami új. És itt jön a két dolog keveredése. Egyfelől beleszőtték a politikát, melyben az emberek hozzáállásával foglalkoztak, másfelől pedig a pénzéhes vámpírvezért is, aki minden hatalmat a markában tart. Ezek olyan egyszerű elemek, amelyek hihetővé és rétegesebbé teszik azt a világot, amiben a történet játszódik.

A középpontban lévő figurák mindegyik tipikus hős alkat. Egyértelmű, hogy ki milyen funkciót töltött be a történetben, éppen ezért nem is lovagolnék rajtuk tovább. Talán valamelyest ezekkel a figurákkal sikerült árnyalniuk a képet, amit távolabbról nézve kaptunk a történetből. Sok olyan tipikus "hősi" jelenetet írtak számukra az írók, amelyek egyértelműen a térképre teszik ezeket a hősöket. Gondolok itt például a végén William Dafoe jelenetére. Meg aztán ott volt még az önfeláldozás motívuma is - többször megjelent-, aminek sikerült teljesen ellensúlyoznia a vér és belek szerepét a filmben. Amiből szerencsére nem kaptunk sokat, mert a rendező fivérek nem erre feküdtek rá.

Gellén Attilának kellett kezdenie valamit a szinkronnal. Szerintem könnyű helyzetben volt - túl azon, hogy a szöveget két veterán szinkronos írta -, hisz Hawke-nak Kaszás Gergő adta magát, Rosta is bevált Dafoeként, Dörner György is tetszett nekem Sam Neillként, és Ruttkai Laura édes hangját is mindig jó hallani. Szóval ez most tényleg nagyon jól sikerült, pluszt ad a filmhez. Legalábbis számomra.

Mivel tetszett a világ, és rengeteg potenciált hord magában az egész nekem teljesen pozitív a véleményem róla. Szívesen elnéznék még néhány sztorit innen, hiszen ez csupán a vég kezdete és legalább egy trilógia simán van a sztoriban. Ha nem is kapom meg ezt, akkor A vámpírok kora még mindig korunk egyik legjobb vámpíros filmje lett nálam - legalábbis az utóbbi 5 évet alapul véve. Végig izgalmas, jó figurákat kapunk, még jobb szinkronnal, és abszolút lenyűgöző világgal. Így kell látszólag kevés pénzből valami egészen jót csinálni. 80%

Magyarhangok
: Kaszás Gergő, Ruttkai Laura
További magyarhangok: Rosta Sándor, Dörner György, Markovics Tamás, Vadász Bea, Vári Attila, Gubányi György
Msz: Molnár Levente és Hamvas Dániel
Sz.R.: Gellén Attila
Bufi - Aktív Kommunikációs Kft., Máriás József műtermében készült, 2010-ben.


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék