Főoldal

Vásott szülők

(Parenthood, 120', 1989)


Nagyon rég érett már ennek a filmnek a megtekintése. Az idejét sem tudom mikor láttam utoljára, de azt tudom, hogy a Parenthood című 2010-ben indult sorozat miatt különösképpen kíváncsi voltam rá. A Universal Channel pedig egy vadonatúj szinkronnal ör... lepte meg nézőit. Steve Martin legalább a legjobb hangot kapta meg. De ezt most hagyjuk. Inkább csatlakozzunk Ron Howard filmjéhez, ami olyan zseniális jelenettel indított, amit egyszerűen öröm volt nézni. Bár a film nem mai, és lassúnak is elég lassú, de nagyon kellemes vígjáték.
A főszereplő Steve Martin egy olyan apát alakít, aki mindent túlzásba visz, hogy tökéletes apa lehessen. A modern családi életben zajló kacagtató gyermeknevelési jelenetekben fantasztikus szereplőgárda csatlakozik hozzá.
Az még nem lenne baj, hogy a szülőknek meglehetősen magas elvárásaik vannak magukkal és családjukkal szemben. A baj csak az, hogy ezeket meg is akarják valósítani. Így lehetséges az, hogy a Buckman család feje, Gil olyan apává válik, aki mindent túlzásba visz. Túlzásai kacagtatóak, ám ő halálosan komolyan veszi célkitűzését: tökéletes szülő szeretne lenni, akárcsak testvérei, akik a legkülönfélébb módszerekkel próbálnak gyerekeiknél célt érni.

Akarva akaratlanul is folyamatosan összehasonlítottam a sorozattal. Rengeteg sok hasonlóság van, sőt igazából a legtöbb alapmotívum teljesen azonos, csak itt kicsit más. Teljesen más az irányvonal. Itt kicsit könnyedebb a hangulat, sokkal inkább vígjáték jellegű volt a történet. Talán ebben különbözik az új tévésorozat - persze, nekem a modernverzió jobban jön be. Steve Martin hatalmasakat tud domborítani ebben a több generációs Ron Howard moziban - mekkora volt már a film vége felé, amikor győzött a csapata. A legnagyobb különbség, hogy ebbe a moziba belefért némi mozi feeling, azaz időnként már-már túl filmszerű lett. Persze miután ezeket a drámai helyzeteket igyekezett vidáman venni ez legyen a legnagyobb bajunk.

Hullámvasút. Azt hiszem a Nagyinak sikerült a lehető legjobban megfogalmaznia, hogy miért is ejt állandóan újra és újra rabul a sorozat, és miért tetszett a film. Az egy dolog, hogy van mondanivalója, de elsősorban ez mégis csak az életről szóló történet. A hétköznapokról, a családról és azokról a pillanatokról szól, amikért élni érdemes. Számomra első sorban erről szól ez a film. Azokért, amelyek még a legkilátástalanabb pontokon is képesek mosolyt csalni az arcodra. Legyen az egy őrültség, a gyermeked boldogsága, vagy egy megnyert meccs. És persze időnként tudni kell, hogy hiába tűnik minden olyan kiszámíthatatlannak és drámainak minden szituáció magában hordozza a humort, a könnyedséget és tudni kell mikor hogyan kell bánni

Megküzdhetünk, hogy most akkor jó-e a szinkron, vagy sem. Az én álláspontom az, hogy Steve Martinhoz imádom Barbinek Pétert, és ebből kifolyólag sokkal jobban tetszettek a rá vonatkozó részek. Szerintem azon irányú véleményem is már kismilliószor hangoztattam, hogy a Mary Steenburgen-Kovács Nóra páros olyan pazar, hogy már bekéne tiltani. Jó, Kovács Nórának sajnos ez a jóságos, minden igazi anyához való jósága miatt képtelen arra, hogy ne legyen elbűvölő. Keanu Reeves-nek Szabó Máté még viccnek is rossz volt, annak ellenére, hogy Máté Keanu külseje miatt abszolút adta magát, hiszen nem nagyon vannak most hozzáfogható hangok. Úgy összeségében élvezhető volt a szinkronja, úgyhogy nincs okom különösebben belekötni.

Az elektromos fültisztító esete a modernkori nagy családos élet tükörképével. Ez egy olyan film, ami egészen elképesztő. Valahol természetes, valahol életszagú, mégis sokkal könnyedebben veszi az egész életet, mint az új generációs sorozat - ami éppen ezért áll hozzám közelebb is. Tetszett a történet, tetszett, hogy mind a négy testvérre és a gyerekeikre, a családi életükre jutott elegendő idő. Azt hiszem ezt a filmet, pláne ennyi szereplővel nem is igen lett volna érdemesebb két óránál kevesebb játékidővel elmesélni. Egyetértek a Nagyival és az élet-hasonlatával, mert a film magam is valami ilyesmi volt. Mégis nagyon szerethető alkotás, amit jó újra megnézni. 80%


Magyarhangok: Barbinek Péter, Kovács Nóra
További magyarhangok: Versényi László, Varga Gábor, Szabó Máté, Csondor Kata,
Msz:
Sz.R.:
Universal - SDIHozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék