Rockkedvelő Hamlet

Viczián Ottó egy sokoldalú, tehetséges színművész, aki Shakespeare lázadó dán királyfiját, Hamletet alakítja a Madách Stúdióban, és közreműködik Hatvani Balázs készülő új filmjében. Hangjával pedig nap, mint nap találkozhatunk számtalan szinkronszerepe, dokumentumfilmekbeli narrátorkodása és megannyi reklám-alámondása miatt.

Hirdetések

– Rögtön felvettek a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Hogyan emlékszel vissza erre az időszakra és a vizsgadarabokra? Ki volt az osztályfőnököd?

– Kerényi Imre volt az osztályfőnököm. Az első év nagyon nehezen ment, mert vidéki vagyok, és egyáltalán nem szoktam meg könnyen a várost, a környezetet; nehézkesen találtam meg a helyem. Majdnem kirúgtak az első esztendő végén; bár azt mondták nem művészi, sokkalinkább beilleszkedési problémák voltak velem. Viszont miután ez a rosszemlékű év véget ért, én is jobban éreztem magam, kezdtek jobban alakulni a dolgok.

A vizsgadarabok közül, amire szívesen emlékszek vissza, az William Shakespeare egyik elég ritkán játszott alkotása, a Periklész. A másik egy musicel, amit másodévesen csináltunk – bár nem szeretem a musiceleket, de ezt mégis; kicsi szerepem volt benne, én alakítottam a bérgyilkost. Ez a Sztárcsinálók volt.

– A Főiskola után azonnal a Madách Színházhoz szerződtél?

– Igen, és ott 1996-tól három évig voltam tag. Azóta szabadúszó vagyok, de tulajdonképpen csak itt játszom.

– Alapvetően miért választottad ezt a pályát?

– Nem gondoltam soha, hogy más legyek. Mindig is ezt akartam csinálni, semmi más nem érdekelt, csak ez.

– Shakespeare Hamletjének álarca nagyon illik hozzád és remekül is alakítod. Mennyire kedveled ezt a karaktert?

– Nagyon. Idáig azt hiszem ezt szeretem a legjobban. Az Édes fiaimat is kedvelem, nem akarom azt mondani, hogy melyiket jobban, mert két nagyon különböző szerep. Igaz most csak kettő van, de legalább két ennyire különböző.

– Nem okozott nehézséget a megformálásában, hogy előtted már jó néhányan színpadra vitték a dán királyfi figuráját?

– Persze, nehézséget okozott, mert arra gondoltam, hogy az emberek úgy ülnek be a színházba, hogy ’na, vajon tudnak-e még újat mutatni ezzel kapcsolatban’. Azt, hogy „Lenni vagy nem lenni” nagyon sokféleképpen lehet előadni, és mindenkinek már elve van egy elképzelése róla.

Amikor mi ezt bemutattuk, három Hamlet ment egyszerre. Én megmondom őszintén, nem láttam a másik kettőt, mert nem akartam, hogy ez bármilyen szempontból is befolyásoljon engem. Csak híreket hallottam arról, hogy milyenek voltak, és tudom, hogy egészen mások. Ahány ember játsza, annyiféle Hamlet van. És ez így van rendjén.

– A Madách Stúdió, ahol sokat játszol, egy kisszínház. Szerinted kisszínpadon vagy nagyközönség előtt nehezebb játszani?

– Az az igazság, hogy úgy vettem észre, prózai darabokat mostanában inkább kisszínpadon játszanak. Nemcsak nálunk, máshol is. Régen Gábor Miklós a Madách Színházban nagyközönség előtt játszotta a Hamletet háromszázszor egymás után. Mintha erre mostanság már nem lenne igény. Ami persze nem olyan nagy baj, de azért ne nyomjanak teljesen el bennünket.

– Van olyan ideál-személy, akit szívesen megformálnál, ha lenne rá lehetőséged, hogy válassz?

– V. Henrik. Persze nagyon sok van még, de mostanában ez foglalkoztat. Egyszer szinkronizáltam egy filmben, ahol Kenetth Branagh játszotta V. Henriket. Azóta jár a fejembe, hogy ezt én is nagyon szívesen megcsinálnám.

– Mi a véleményed a mostani társulatról? Mennyire könnyű velük együtt dolgozni?

– Sajnos társulatról nem beszélhetünk, mert mindenki darabra szerződik. De azt a társaságot nevezném társulatnak, akik a jelenlegi darabokban (az Édes fiaimban és a Hamlet, a dán királyfiban) játszanak. Ez egy nagyon jó kis csapat. Ott van: Huszti Péter, Piros Ildikó, Pusztaszeri Kornél, Kökényesi Ági, Crespo Rodrigo, aki osztálytársam volt, vagy Balogh Anna, aki egy rendkívül tehetséges, fiatal színésznő. Erre a néhány emberre lehetne építeni még többet, mert sokféle karakter van bennük. De úgy veszem észre, hogy a színházunknak nincs szüksége arra, hogy még több prózát játszunk. Van egy jó emberanyag, rendező is lenne hozzá, de sajnálatos módon nem használják őket. Ez nagyon szomorú.

Őszintén szólva, én nem emberekben szoktam gondolkodni, hanem inkább szerepekben és színdarabokban. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindegy, hogy kivel dolgozol együtt, mert nem az. De ha jó a feladat, akár. Ezzel a társasággal – akiket az előbb említettem – még lehetne nagyon sokféle mást is előadni, akármit, nemcsak Shakespeare-t meg Arthur Millert. Ha lenne egy színházunk valahol, amibe csak ezek az emberek mennének, akkor az már egy nagyon jó kezdet volna.

– Különleges énekhanggal rendelkezel. Nem fordult meg soha a fejedben, hogy musicelszínész legyél?

– Nem, mert szerintem ez a műfaj inkább az énekeseké és a táncosoké. Amivel persze nem azt akarom mondani, hogy egy musicelben nem kell játszani, de, véleményem szerint sokkal kevesebbet, mint mondjuk egy Shakespeare-műben. Énekeltem én már zenés darabban, és egyszer voltam egy rock-zenekar énekese is. De egyrészt az én hangterjedelmem kicsi a rockzenéhez, musicelhez meg pláne. Másrészt, nem az én műfajom. Inkább a próza.

– A zenekarnak jelent meg esetleg albuma?

– Nem, nem jelent meg albuma, mert ez egy amatőr együttes, bár már régóta fennáll. Én két évig voltam a tagja. Nagyon nagy élmény volt, de most már vége van annak is.

– Drámai vagy komikus szerepet játszol szívesebben?

– Inkább a drámaiakat. Szerintem nekem igazán nincs komikus vénám. A drámai szerepek jobban illenek hozzám, és jobban is szeretem csinálni őket.

– Számtalan külföldi színésznek kölcsönözted már a hangod. Melyiket kedveled jobban: felvenni valaki más stílusát, vagy színpadra vinni egy klasszikust?

– Mindkettőt kedvelem, hiszen két teljesen különböző dolog. Nem is lehet összehasonlítani a kettőt. Mi, akik a nagy musicelekben nem szerepelünk, inkább a szinkronizálással keressük a pénzt. Így sokszor találkozunk olyan feladattal, ami szakmailag nem igazán kielégítő. De persze akad olyan is, ami kihívás, amit szívesen csinálunk; olyankor nem nyűg, nem csupán pénzkereset, hanem egy remek lehetőség. A szinkronszerep néha nehezebb is, mint a színházi, mert a szerepet már a külföldi kolléga megcsinálta. Ilyenkor az embernek utána kell járni. Ez legalább annyira érdekes tud lenni, mint színpadon játszani. Arra, hogy melyiket kedvelem jobban, nem tudnék választ adni.

– Volt olyan karakter, akivel nagyon nehéz volt azonosulni?

– Azonosulni nem volt nehéz senkivel sem. Viszont az ellenkezőjére tudnék példát hozni:
Nem mondom, hogy én nem szoktam televíziót nézni, mert szoktam. Mindenkinek megvan a maga kedvence. Nekem ilyen az X-Akták. Egyszer, mikor hívtak dolgozni és megtudtam, hogy benne leszek az X-Aktákban, akkor borzasztóan örültem, mert oda vagyok érte. Szóval ilyenkor nem arra gondol az ember, hogy mennyi pénzt kap ezért, hanem arra, hogy ’úristen, benne leszek az X-Aktákban!’

Így voltam a Gyűrűk Urával is; pici szerepem volt, alig kellett beszélni, de mégis nagyon örültem neki.

– Mennyire zavar, hogy a legtöbben a Rex felügyelő vagy az Elveszett világ ismert hangjaként azonosítanak, ahelyett, hogy felismernének például a Hamlet miatt?

– Nem nagyon tehetnek róla, mert valószínűleg az emberek kevesebbet járnak színházba, mint amennyi tv-t néznek. Én is jobban örülnék, ha több darabom lenne, mert akkor nem kellene elvállalni akármit.

– Két magyar filmben is szerepeltél: a Szalmabábúk lázadásában és a Boldogság színében.

– Volt még egy harmadik is, a Véletlen zenéje. De ezt én magam sem láttam.
Jelenleg is forgatunk egy filmet. Egy nagyon fiatal, tehetséges rendező, Hatvani Balázs rendezi. Ha minden igaz, az lesz a címe, hogy Sorsvonalak.

– Mit szóltál hozzá, mikor elolvastad a Szalmabábuk lázadása című mese forgatókönyvében, hogy az egyetlen, aki meghal a kaotikus csatajelenetben az az általad megformált karakter lesz?

– Nagyon örültem neki. Ez parádés szerep; a figura a szalmabábuk hadseregének élére áll és meghal. Gondoltam majd mindenki sajnálni meg sírni fog. Nagyon szerettem.

– Hogy emlékszel vissza a Boldogság színére?

– Ha ezt kimondom, akkor az jut eszembe, hogy novemberben állni kellett a hideg utcán és hatszor leönteni magamat egy vödör kék festékkel. A Boldogság színe nem hagyott bennem olyan mély nyomokat. Jobban kedveltem a Szalmabábuk lázadását.

– Rendkívül sokoldalú ember vagy. Úgy tudom, tanulsz arabul. Hogy jött az arab?

– Már csak tanultam. Persze nem úgy értem, hogy már mindent tudok, de sajnos a tanárom hazament. Az arab úgy jött, hogy nagyon szép az írásképe, és elkezdett érdekelni, hogy vajon mi lehet mögötte. Érdekesnek tartom az iszlám kultúrát is. Jelenleg japánul tanulok. De az az igazság, hogy a japánnal többet haladtam fél év alatt, mint az arabbal eddig. Valahogy könnyebb.

Nekem szerencsére nem nyűg a nyelvtanulás. Nagyon szeretem, ahogy egy nyelv kinyílik előttem, és egyszer csak érteni kezdem, hogy mit, miért és hogyan. Az valami gyönyörű tud lenni. A nyelvekkel azt hiszem, mindig szeretnék foglakozni.

– Beszélsz még esetleg valamilyen nyelvet?

– Angolul, németül. Franciául kevesebbet. Arabul már el tudok adni bárkit néhány tevéért. Remélem lassan a japánnal is eljutok ilyen szintre.

– Mennyire szoktad követni a kritikákat?

– Soha! Életemben egyszer, mikor 1996-ban, a Madách Színházban az első komolyabb főszerepét játszottam, Rostand Sasfiók című darabjában. Ennek november 29-én volt a bemutatója, és másnap vettem újságot, hogy elolvassam mit írtak róla. Ez aztán elvette az élettől a kedvem. Akkor idősebb kollégák elmagyarázták, hogy hogyan kell ezekhez a dolgokhoz hozzáállni, és, ha jót akarok magamnak, akkor ne olvassam őket. Van egy olyan hozzáállás, hogy színész csak rosszat csinálhat. Egyszer én magam hallottam, hogy egy kritikus, aki mögöttem ült, azt mondta, hogy „hű, de tehetséges!” miközben nézte az előadást. Aztán borzasztó kritikát írt. Hogy jön ahhoz bárki, hogy valaki másnak elvegye a kedvét egy előadástól?! Miért nem alkothat mindenki véleményt? Nem értem, hogy mi szükség van egyáltalán kritikára!

– Nem nehéz hónapról-hónapra ugyan azt a szerepet játszani?

– Nem. Sőt, jobb volna, ha több előadás lenne, mert akkor nem lenne egyfajta „intellektuális kaland”, hogy az ember egyáltalán emlékszik-e a szövegre. Egy Hamletet havonta kétszer játszani, szerintem nagyon kevés. Egyébként nem, mert ez által minden előadás egy kicsit más. Van egy váz, a rendezői elképzelésen ne változtassunk, de apróságokban lehet mindig az újat keresni. Ettől olyan szép a színészet.

– A rock zenét kedveled. Van időd koncertekre járni?

– Azon belül is a heavy metalt leginkább. Hát, utoljára körülbelül egy éve voltam koncerten. Az utóbbi időben nem igazán jutott idő rá.

Hirdetések

– Az, hogy mostanában nem túlságosan foglalkoztatják a hozzád hasonló prózai színészeket, nem veszi el a kedved a szakmától?

– A színészettől nem vették el a kedvem. Koltai János (akivel sokat dolgoztunk együtt) egyszer azt mondta nekem, hogy ezzel nem szabad foglalkozni. Ha öten vannak, akkor öt embernek kell úgy játszani, mintha tele lenne a színház. Nehéz így hozzáállni, de másként nem lehet.

187 thoughts on “Rockkedvelő Hamlet

 1. Hiya! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My site discusses a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!

   
 2. Whats up very nice blog!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your web site and take the feeds also? I am glad to find numerous useful information here in the post, we’d like develop more strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

   
 3. Hi there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

   
 4. Open minded girl looking for her knight ! are you?

   
 5. Hey, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, wonderful blog!

   
 6. My relatives all the time say that I am wasting my time here at net, but I know I am getting knowledge everyday by reading such good articles or reviews.

   
 7. Thanks for your personal marvelous posting! I really enjoyed reading it, you might be a great author. I will make sure to bookmark your blog and will often come back later in life. I want to encourage one to continue your great posts, have a nice holiday weekend!

   
 8. Почему стоит играть в Lucky Jet? Это уникальная возможность сочетать развлечение с заработком, используя стратегии для повышения шансов на успех! Отыщите свое везение в игре Lucky Jet на сайте 1win! Простая регистрация открывает мир быстрых ставок и радости победы.

   
 9. Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, awesome blog!

   
 10. This is a good tip especially to those new to the blogosphere. Brief but very accurate information Thank you for sharing this one. A must read article!

   
 11. You really make it seem so easy with your presentation however I in finding this topic to be really something which I think I would never understand. It sort of feels too complicated and very wide for me. I am looking forward in your next submit, I will try to get the hold of it!

   
 12. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

   
 13. Howdy very nice website!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your web site and take the feeds also? I am glad to seek out so many useful information here in the post, we need develop more strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

   
 14. Its like you read my mind! You seem to know so much approximately this, like you wrote the guide in it or something. I think that you could do with some p.c. to force the message house a bit, however other than that, this is magnificent blog. A great read. I’ll definitely be back.

   
 15. Nice blog here! Also your site a lot up fast! What host are you using? Can I am getting your associate link on your host? I desire my website loaded up as fast as yours lol

   
 16. Fantastic beat ! I wish to apprentice even as you amend your web site, how can i subscribe for a blog web site? The account aided me a applicable deal. I have been tiny bit familiar of this your broadcast provided vibrant transparent concept

   
 17. Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my viewers would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e mail.

   
 18. Современный рынок предлагает нам множество уникальных решений, включая штукатурку механизированную. Проверьте mehanizirovannaya-shtukaturka-moscow.ru для получения подробной информации.

   
 19. Having read this I thought it was extremely informative. I appreciate you finding the time and effort to put this information together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

   
 20. Hiya! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My website goes over a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

   
 21. Ищете надежного подрядчика для устройства стяжки пола в Москве? Обратитесь к нам на сайт styazhka-pola24.ru! Мы предлагаем услуги по залитию стяжки пола любой сложности и площади, а также гарантируем высокое качество работ.

   
 22. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

   
 23. Awesome blog! Do you have any recommendations for aspiring writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally confused .. Any ideas? Thanks a lot!

   
 24. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

   
 25. hi!,I really like your writing so much! percentage we communicate more approximately your post on AOL? I need an expert in this area to solve my problem. May be that is you! Taking a look forward to see you.

   
 26. Онлайн казино отличный способ провести время, главное помните, что это развлечение, а не способ заработка.

   
 27. For most up-to-date news you have to visit world wide web and on internet I found this website as a best website for newest updates.

   
 28. You’re so awesome! I don’t think I’ve read anything like this before. So great to find someone with a few original thoughts on this topic. Really.. thanks for starting this up. This site is something that’s needed on the web, someone with some originality!

   
 29. Greetings from Los angeles! I’m bored to death at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, awesome site!

   
 30. Hi! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through a few of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely pleased I discovered it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

   
 31. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on numerous websites for about a year and am anxious about switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!

   
 32. Hi there! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when viewing from my iphone4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this problem. If you have any suggestions, please share. Appreciate it!

   
 33. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My website has a lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any techniques to help protect against content from being ripped off? I’d definitely appreciate it.

   
 34. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Thank you!

   
 35. It’s going to be end of mine day, except before end I am reading this enormous post to increase my experience.

   
 36. I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be exactly I’m looking for. Does one offer guest writers to write content available for you? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on some of the subjects you write regarding here. Again, awesome blog!

   
 37. Hi there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Exceptional blog and excellent style and design.

   
 38. Currently it sounds like Drupal is the best blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

   
 39. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

   
 40. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have created some nice methods and we are looking to swap methods with other folks, why not shoot me an e-mail if interested.

   
 41. This is very fascinating, You are an overly professional blogger. I have joined your feed and look ahead to in the hunt for more of your magnificent post. Also, I have shared your web site in my social networks

   
 42. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appearance. I must say you have done a fantastic job with this. Additionally, the blog loads very fast for me on Chrome. Outstanding Blog!

   
 43. Hi there would you mind letting me know which hosting company you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a honest price? Kudos, I appreciate it!

   
 44. fantastic submit, very informative. I’m wondering why the other experts of this sector do not understand this. You should continue your writing. I am sure, you have a huge readers’ base already!

   
 45. Hello! I’ve been following your web site for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Porter Tx! Just wanted to mention keep up the fantastic job!

   
 46. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I am going to return once again since I book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

   
 47. I am in fact happy to read this weblog posts which consists of lots of helpful information, thanks for providing these information.

   
 48. I think this is one of the most significant information for me. And i’m glad reading your article. But wanna remark on few general things, The website style is perfect, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

   
 49. After exploring a number of the blog posts on your website, I honestly like your way of blogging. I book marked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Take a look at my web site as well and let me know what you think.

   
 50. of course like your website however you need to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to tell the truth then again I will certainly come back again.

   
 51. Greetings from Los angeles! I’m bored to death at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I really like the info you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, fantastic site!

   
 52. Undeniably consider that that you stated. Your favourite justification appeared to be at the internet the simplest thing to keep in mind of. I say to you, I definitely get irked whilst other folks consider worries that they plainly do not recognise about. You controlled to hit the nail upon the top as welland also defined out the whole thing with no need side effect , folks can take a signal. Will likely be back to get more. Thank you

   

Comments are closed.

Next Post

Akinek Lorelai csacsogása sem akadály

pén nov 28 , 2008
Sokan a Szívek szállodája cserfes Lorelai-aként ismerik, a színpadon egészen rendkívüli, gyönyörű énekhanggal rendelkezik, és elbűvölően kedves stílusával Kölyökként is mindenkit elvarázsol. Ő Pápai Erika.