Amy-nek ítélve

A Gray családot nemrég ismertem meg. Amy, éppen akkor vált el a férjétől, és hat éves kislányával Lauren-nel, édesanyjánál Maxine-nél húzták meg magukat, úgy tűnt csak átmenetileg. Amy felhagyott ügyvédi praxisával, és a városi bíróságon fiatalkorúakkal foglalkozó bíróként folytatta karrierjét. Már az első nap beleütközött asszisztensébe Bruce-ba, aki tapasztalt bírósági munkásként igyekezett kioktatni a kezdő bírót.

Hirdetések

Ez a néhány dolog is elég volt ahhoz, hogy felkeltse érdeklődésemet Gray-ék mindennapjainak nyomon követése. Ebben nagy segítségemre volt a Hallmark Channel, amely minden hétköznap bemutatott egy-egy jellemző pillanatot a zajos családi életükből. Egy idő után azonban valami másra is kíváncsi lettem. A sok szereplős családi sorozat minden epizódjában rengeteg ember fordult meg, és sokan sokfélét beszéltek. Gondoltam, ennek a szinkronizálása nem lehet egyszerű feladat. Persze a fentiek mellett férfiúi kiváncsiságom is közrejátszott az érdeklődésben. Mivel a címadó Amy bírónő első látásra megtetszett, így kíváncsi voltam, hogy igaz-e az a régi mondás, amely szerint a magyarhangok hasonlítanak az eredeti figurához.

Így elmentem a MasterFilm Digital műtermébe, ahol Dobay Brigitta szinkronrendező és Igor Lattes hangmérnök dolgozott a legújabb részek magyarosításán. A hangmérnöki szobába lépve meg is hallottam a keresett színésznő, Spilák Klára hangját, aki éppen egy nehéz szöveggel birkózott. A rendező tanácsait követve, és némi írói vénát is felhasználva, hamar egyszerűsítették az eredeti változatot, így már sokkal könnyebb volt a feladat megoldása.

– Nagyon kellemes sorozat, aminek „főszerepében” jól érzem magam – mesélte a színésznő két tekercs közötti szünetben. Nyugodt történet, ahol igazi karakterek vannak megrajzolva, és a szájukba adott párbeszédek legtöbbje is hiteles, a néző számára élvezhető pillanatokat szerez.
Kíváncsi voltam arra is, hogy vajon a sok jogi szöveg, a rengeteg szakkifejezés, és egyáltalán a bírói munka mennyire lett a színésznő számára szimpatikus.

– Nem könnyű szakma – válaszolta rövid gondolkodás után. Komoly döntéseket kell hozni, amelyek során emberek élete változhat meg, alakulhat át. Nem irigylem azokat, akik a való életben kényszerülnek ilyen helyzetekben felelősen dönteni, de talán egy kicsit jobban át tudom érezni a felelősség súlyát, amely egy-egy bíróra hárulhat, döntsön bármilyen típusú ügyben. A szöveggel nincs probléma, mert jó dramaturg, fordító írja, így könnyű a szinkronokat elkészíteni.

– No, és Amy karaktere mennyire áll közel Önhöz – kiváncsiskodtam tovább.

– Meglepő módon sok hasonlóságot fedeztem fel kettőnk életének alakulása között – meséli mosolyogva. Az én magánéletemben is nagyjából akkor történt egy negatív fordulat, amikor elkezdtem a sorozatot szinkronizálni. Ám Amy-vel ellentétben nekem nem egy, hanem három gyermekről kell gondoskodnom, amely nem könnyű feladat. Több éves anyaság után úgy érzem, hogy a bírónő nem mindig kezeli helyesen gyermeke sorsát. Amennyi komoly és megfontolt döntést tud, hozni másokkal szemben, annyira felületesen viszonyul kislányához. Talán, ha nem ilyen karizmatikus anyukája lenne, mint Maxine, még nehezebb helyzetben lennének.

Közben megérkezik az „anyuka” is, Illyés Mari. Rögtön felismerem, bár még soha nem találkoztunk. Viszont pont úgy viselkedik, mint sorozatbeli alteregója.

– Első pillanatban sikerült megtalálni a megfelelő hangot – mesél a kezdetekről a színésznő. Maxine egy családsegítő szolgálat munkatársa, ahol sok emberrel akad dolga, akiknek a problémáját, az ő teljesen egyedi és határozott módján oldja meg. Ezzel bár számos konfliktust okoz, de az esetek legnagyobb részében kiderül, hogy neki van igaza. Persze, ha nem akkor igyekszik javítani a hibáján.

Én is hasonló helyzetben vagyok. A színházi munka befejezése után megkerestek annak a háznak a lakói, ahol párommal élünk, hogy lássam el én a közösképviselői teendőket. Bár soha nem csináltam ilyet, de úgy gondoltam a szinkronizálás mellett lesz még erre is energiám.
Amíg beszélgetünk, a művésznő több telefont is elintéz, szól néhány kedves szót minden arra járó kollégához, segít a szintén színész férjének – Holl Jánosnak – megoldani egy problémát, no és közben figyel arra, amit kérdezek. Például, hogy tudott-e a saját életében hasznosítani valamit az itt látottakból?

– Leginkább az emberekkel való bánásmód finomítását. Maxine-nek hihetetlen érzéke van a megfelelő hangvétel megtalálásához – amely nekem nem mindig sikerül. Igaz, neki könnyű mivel egy komplett forgatókönyvíró csapat írja az ő szövegeit. Ráadásul a szerepet alakító amerikai színésznő is nagyon jól játszik, és éppen ezért kellemes őt szinkronizálnom.
Ugyanezt mondja a bírósági asszisztenst megszólaltató Kárpáti Levente, aki szintén kedveli a sorozatot.

– Bruce nem egy egyszerű figura. Látszólag nagyon zárkózott, érzelemmentes, csak a munkájának élő valaki, de aztán kiderül, hogy neki is van szíve, ami néha nem is kicsi – mondja.
A színész évekig volt a Duna TV hangja, havonta jelentkező ifjúsági műsort is vezetett a csatornán, majd szerepelt az RTL Klubon vetített Szeress most című sorozatban. Évekig játszott az akkor még Bodrogi Gyula irányította Vidám Színpadon, a múlt évben Dosztojevszkij Karamazov testvérek című regényéből rendezett előadást a Szkéné Színházban, amelyben az egyik főszerepet is eljátszotta. Tévés és szinkronszerepeinek egyrésze gonosz, akiket kiválóan tud megszólaltatni, sajátos rezignált stílusában.

– Nem érzem azt, hogy be lennék skatulyázva, mivel szeretem a negatív hősöket megszólaltatni, amely színészi szempontból néha élvezetesebb is, mint a jó szerepének megformálása. Emellett játszom és rendezek is, amely sok elfoglaltságot ad, ugyanakkor teljessé is teszi a szakmai életemet.

Ehhez kapcsolódva próbálom megtudakolni, hogy a színészként milyennek találja a „kollégája” játékát.

– Szerintem jól játssza a szerepét – feleli. Igaz, hogy nem túl nehéz feladat a karakter megformálása, de úgy gondolom, hogy az amerikai színész mindent megtett a figura lehetőségein belül a „mélységek” kialakítására.

Mivel nem sok időm van tévézni, így csak azokat a jeleneteket látom, ahol a fickó is szerepel, de úgy gondolom, hogy kellemes családi mozizást biztosít minden tévénézőnek.

Nem sokkal ezután egy alig tizenéves kislány érkezik a műterembe. Ahogy belép, már látszik, hogy pontosan tudja mi a feladata. Bár még messze van a nagykorúságtól, de már több éves színházi, filmezési és szinkronizálási tapasztalattal rendelkezik. Ráadásul szépségversenyeken is sikerrel szerepelt. Most ugyan vonza ez a világ, de okos „felnőttként” úgy érzi, ráér még dönteni. Kántor Kitty adja a hangját Amy kislányának.

– Nagyon helyes kislány Lauren – meséli. Bár majdnem kétszer annyi idős vagyok már, mint ő, de nem okozott gondot megtalálni a karakteréhez megfelelő hangot. Csináltam már csecsemőtől kezdve tizennyolc-húszéves lányokig szinte mindenkit. Ezt a sorozatot azért szeretem, mert jó a csapat. Nemcsak a színészek, de a rendező és hangmérnök is sokat segít, ha szükségem van rá. Sajnos nem sok részt láttam a sorozatból, de amit igen, az tetszett.

Amíg beszélgetünk, a műteremben Maxine másik gyermeke, Peter és Gillian vitatkozik éppen. Ahogy kiveszem a szavaikból egy gyerek elhelyezésével kapcsolatos a probléma.

– Komoly próbatétel elé lesznek állítva – világosít fel Árkosi Kati, aki „férjével” Megyeri Jánossal együtt dolgozik a páros magyarváltozatán. Gillianről először mindenki azt hiszi, hogy egy gyenge nő, de aztán hoz néhány olyan döntést, amely még talán őt is meglepi. Elsőre kiegyensúlyozott házasságnak tűnik a Peterrel való kapcsolata, de azért majd kiderül, hogy a felszín alatt bizony bőven akad kettőjüknek problémája. Talán ezek miatt érzem úgy, hogy könnyen tudok azonosulni Gillian figurájával.

Azért, itt közbevetem, hogy szerintem Gillian túlságosan lelkizős alkat, aki azt is a szívére veszi, ami talán meg sem történt.

– Én nem így látom – válaszolja a színésznő. Nem könnyű a helyzete, mert egy olyan családba kell beilleszkednie, ahol egy igen kemény anyuka, és három gyermeke között kialakult szoros kapcsolat ezt nagyon megnehezíti. Ám látszik, hogy szereti a férjét, és mindent meg tesz azért, hogy minél jobban elfogadja a Gray család.

– Ezzel én is teljesen egyet értek – egészíti ki a férjet szinkronizáló kollégája. Peter-ek kapcsolata jónak tűnik számomra, egy olyan házasságnak, amely kibírja a rájuk váró megpróbáltatásokat. Peter figuráját egyébként egy clown-nak érzem, akinek az egyik feladata, hogy a maga stílusával, egyéniségével néha megossza az egyébként igen egységes Amy és Maxine kapcsolatát. Biztosítási ügynökként igen szigorú rendben és rendszerben éli az életét, amelyet nem mindig tolerálnak az ettől eltérő felfogású családtagjai.

Mint, a harmadik gyerek, Vincent – jut eszembe, aki a történet elején meg nem értett zseniként, pénzkereset hiányában kutyamosóként keresi kenyerét. Számomra sokáig úgy tűnt, hogy ő az egyetlen, aki soha nem lesz képes önálló életet kezdeni.

– Én könnyen megértettem – mondja Dányi Krisztián, akinek a sorozat szempontjából az egyik legfeltűnőbb tulajdonsága, hogy szinte megszólalásig hasonlít filmbeli megfelelőjére.
Vincent író, aki vár az ihletre, a nagy fellángolásra, de úgy érzi, hogy nem szabad elsietnie semmit, mert akkor nem lesz igazán jó a kész műve. Igaz, egy kicsit sokáig halogatja a sorsdöntő lépéseket, de talán majd később meg lesz ennek a jutalma.

Másrészt, én is hasonló alkat vagyok, mert amit nem muszáj azt megpróbálom nem elkapkodni, hanem inkább többször átgondolom, mielőtt lépek. Nagyon szeretek például horgászni, amely szintén nem a sok mozgást igénylő emberek sportja.

Azért bennem felmerül, hogy vajon a „testvérével” Spilák Klárával, és „édesanyjával” Illyés Marival milyen lehetett így a munkakapcsolata.

– Egészen remek – mondja huncut mosolygással. Mind a két színésznő kiváló a szakmában, akik pontosan tudják, mikor, mit, és hogyan kell csinálni szinkronizálás közben. Rengeteg segítséget is kaptam tőlük.

No, és mi a helyzet a filmbeli szereplőkkel – vágom közbe.

– A figurámat játszó színésszel most „találkoztam” először. Mivel nincs összehasonlítási alapom más munkáival kapcsolatban, így amit itt láttam engem megelégedéssel töltött el. Tompított színészi eszközökkel játszik, nem nagy érzelmeket visz az alakításába, de azt hiszem pont ezért lesz igazán hiteles az általa életre keltett figura.

Éppen ellentételesen, mint a sorozat igazi „bohóca” Donna, akit Simon Eszter szólaltat meg magyarul. A bohókás bírósági titkárnő, magyarhangja már külsejében sem tagadhatná le „Donna”-ságát. Vidám színű kabátja, a szivárvány színeiben pompázó ruhája, és mosolygós arca számomra rögtön egyértelművé teszi a szinkronrendező választásának helyességét.

Hirdetések

– Donna igazán komoly személyiség, akire érdemes odafigyelni – meséli a színésznő. A sorozatban kiderül, hogy nehéz gyermekkora volt, ezért vannak gondjai, de igyekszik mindenhol a legjobbat nyújtani. Vannak ugyan néha furcsa dolgai – például egy börtönlakó gyilkosba szeret bele – de ennek ellenére nem gondolnám, hogy nagyon elütne a többi szereplőtől. A színésznő is ügyesen alakítja a szerepét, mert figyel arra, hogy ne vigye túlzásba a karakter lelki kilengéseit. Jópofa a Vincent-tel kialakított viszonya is, amely merőben ellentétes tulajdonságaik dacára kevés párosnál lehetne olyan harmonikus, mint náluk.

Igaz, hogy ebben a forgatókönyvíróknak is nagy szerepük volt – gondolom hazafelé menet. A sorozat szép képei, az igazán jó emberekből álló család ellenére komoly konfliktusok, és életszerű, néhol megrázó konfliktusok terhelik meg a szereplők életét. Ám talán éppen ezért ajánlhatom bátran mindenkinek a Hallmark Channel új sorozatát, amely számtalan Emmy díjat besöpörve, megérkezett végre Magyarországra is!

2 thoughts on “Amy-nek ítélve

Comments are closed.

Next Post

Magyarszöveg: Vajda Evelin

sze nov 19 , 2008
Már többszáz részen van túl, mégsem unja a munkát. Évek óta dolgozik fordítóként, de McLeodék az egyik „szive csücskének” számítanak, mivel az első nagymunkák között volt a sorozat magyar változatának elkészítése.