Beszélgetés Seder Gáborral a Café Stone-ban

Seder Gáborral készítettünk interjút a Budavári Schönherz Stúdió szakmai és személyes segítségével. Gábort leginkább szinkronhangként ismerhetnek a nézők  – ő Quagmire vagy A helyszínelők Warwick Brownjának magyarhangja, de A nevem Earlben meg a Veronica Marsban is hallhatták. A beszélgetés apropója az volt, hogy Seder Gábor a színészet mellett rajzolással is foglalkozik és néhány művét kiállították a Cafe Stone-ban a Wesselényi utcában.
A rajzokat október közepéig tekinthetik meg, közben pedig a kedves pincérnők finom kávét szolgálnak fel, ízlés szerint.

Hirdetések

„Elkezdtem hozzá hangban lefelé csúszni” – mesélt első kiállításán Seder Gábor, színművész

– Most is egy szinkronstúdióból jössz. Mit forgattatok?

– Az Umi-zumi című nagysikerű, óvodásoknak szánt rajzfilmet.

– Egy nap általában hány stúdióban fordulsz meg?

– Ez nagyon változó. Ma egy helyen voltam, de három munkán. Néhány évvel ezelőtt volt egy időszak, mikor nagyon sokat forgattam, akkor egy napra kijött 11 stúdió. Akkor össze-vissza rohangáltam. Ebben benne voltak két órás felvételek, meg az is, mikor csak annyit kellett mondanom, hogy „Jó reggelt! Parancsoljon, a kávéja”.

– A Family Guyban Quagmire-t szinkronizálod. Milyen volt először megpillantani ezt a figurát?

– Az elején nem tudtam, hogy ez a figura állandó szereplője ennek a sorozatnak. Úgy hívtak be, hogy mivel nekem úgyis van sokféle hangom, próbáljak különböző hangszínt adni egy-egy pártekercses szereplőhöz, amik az első epizódokban voltak. Quagmire is egy ilyen karakter volt, két-három mondata lehetett. Akkor kitaláltam hozzá egy hangot. Majd jött a telefonhívás, hogy „Hú, Gabi, ez egy állandó szereplő lesz. Emlékszel még, hogy milyen hangot adtál neki?” Vicces volt, hogy mikor újra megláttam őt a képernyőn, akkor egyből beugrott, milyen hangot csináltam előtte. Lényegében így alakult ki a hangja; hogy ne hasonlítson a többi figurára.

– Mi a véleményed a témákról, melyeket érint ez a sorozat?

– Szaftosak. Én ennél szolidabb ember vagyok, tehát viszonylag ritkán szoktam ilyen jellegű filmeket nézni, de szórakoztató volt a munkafolyamat. Jó a társaság, a kollégák. Érdekesek a szituációk.

– Szokták kérni tőled a nézők, hogy beszélj Quagmire-ösen?

– Igen. (nevet) Az embereknek megvan ez a berögződése, hogyha valaki olyannal találkoznak, akit csak névről ismernek, hogy: „Beszélj úgy, mint a figurád!”

Egyszer játszottunk alsó tagozatosoknak egy darabot egy iskolában. Az előadás után pedig odajött egy felső tagozatos azzal, hogy „Maga a Seder Gábor? A Quagmire hangja? Bocsánat, lehetne egy fényképet csinálni?” És aztán hirtelen megjelentek nyolcadikosok, hetedikesek és mondták, hogy „És mi miért nem nézhettük meg ezt az előadást?” Nagyon édesek voltak. Ők javarészt pont emiatt a figura miatt ismerték a hangomat.

– A családod hogyan szokott reagálni, mikor meghallanak a tévében?

– Már megszokták. De azért így is előfordul, hogy felmegyek anyukámhoz és mondja, hogy „Fiam, láttalak a tévében. Valami fekete fiú voltál, aki egy szőke lánnyal.” „Sok ilyen film volt már, anyuka, nem tudom, melyik az.” „Hát tudod, amiben az a vörös lány gonosz.” „Nem tudom.” „Jól van, hagyjuk. De jó volt!”

Beregszászon, Kárpátalján születtem. Édesanyám később újra férjhez ment itt Budapesten, a nevelőapámhoz, így 1980-ban költöztem Magyarországra.

– Ha ott maradtok, akkor is színész lett volna-e belőled?

– Valószínűleg nem. A csoda tudja, mi lettem volna, de valószínűleg nem színész! Pici gyerekkoromban néztem a fekete-fehér operett közvetítéseket. Mondtam, hogy egyszer majd én is ott leszek és énekelni fogok a színpadon. Anyám nem próbált eltéríteni ettől a vágyamtól. Bármikor, ha elgondolkoztam, hogy inkább mozdonyvezető, hajóskapitány vagy pilóta lennék, akkor anyám mindig szólt, hogy „De te nagyon szereted a színházat és az éneklést, ugye? Hát akkor min gondolkozol édes fiam?”

Először a Magyar Rádió Gyermekkórusában énekeltem és ott lehetett hangszeren tanulni és én a zongorát választottam. Aztán hat év után meguntam.

Anyukám kérésének megfelelően az általános iskola után elvégeztem a Villamosenergiai Technikumot. Közben pedig játszottam a Harlekin Gyerekszínpadon az érettségiig, amíg a technikusi minősítést meg nem szereztem. Ötször felvételiztem a Színművészetire. A harmadik rostáig jutottam el, de mivel ötödjére sem vettek fel, így gondoltam, semmi értelme, hogy tovább próbálkozzam.

– Hogy kezdted a szinkronizálást?

– A Független Színpadon játszottam. Mivel elég szolid volt a fizetésünk, gondoltam elmegyek statisztálni és felkeresek különböző ügynökségeket. Két kollégám a színházban – Földi Tomi és Janovics Sanyi – már akkor is szinkronizált. Ők mondták, hogy „Ne bolondozz, Gabi! Kimennél a hidegbe és órák vagy napok hosszat ott fagyoskodnál? Ne viccelj már, próbálkozz meg a szinkronnal!” Ők adtak elérhetőséget egy-két stúdióhoz és így indult el a pályafutásom.

– Akkoriban még könnyebben be lehetett illeszkedni ebbe a szakmába?

– Ennek mindig is megvolt a maga sorrendje. Annak idején engem a Rexfilm stúdióba hívott először Pálinkó Mária gyártásvezető, ő próbált ki először. Akkor még abszolút kezdő voltam, előtte még soha nem foglalkoztam szinkronnal. Minden teljesen új volt, mindent meg kellett tanulni. Addig nem is mertem tovább menni, míg nem ment rendesen. Ha egyszer-egyszer volt valami tömegezési feladat, akkor már boldog voltam, hogy hívtak. Ráadásul eléggé lámpalázas vagyok, ha valami új dologba kezdek bele.

– Mi volt az első komolyabb szinkronszereped?

– Az első szerepem az HBO-nál volt, egy filmben. Nikodém Zsigmond rendezte, a címére már nem emlékszem, de megvan videókazettán.

– Ezután könnyebben jöttek a nagyobb szerepek?

– Igen, ez egy vízválasztó volt. Onnantól egyre nagyobb feladatokat is kaptam a tömegezés mellett.

– Szoktad nézni a sorozatokat, amelyekben szerepelsz?

– Régebben direkt kerestem, mert kíváncsi voltam a végeredményre. Mostanság már csak akkor látom ezeket, ha véletlenül elkapom a tévében. Illetve olyan is volt, hogy megvettem a DVD-t, mert kimondottan érdekelt, hogy milyen lett az egész. Hiszen én csak annyit láttam belőle, amennyit én szinkronizáltam, és látni szerettem volna, hogy milyen lett az egész film.

– Sok animében hallani a hangodat? Mennyire szereted ezt a műfajt nézőként?

– Egy időben sok animét csináltam, aztán valahogy ez abbamaradt. Némelyik jó munka. Viszont nagyrészük a japán gondolkodásmódból eredően szerves része a harc, a kiabálás, az erőszak. Ezeket én nem nagyon szeretem, tehát nem nézem az anime rajzfilmeket.

– A helyszínelőkben és a Gyilkos elmékben is nyomozót alakítasz. Mennyire állnak hozzád közel ezek a karakterek? Egyáltalán számít az, hogy mi a figuráid foglalkozása?

– Számít, mert az hozzájárul a figura jellegéhez. Hogy az eredeti színész hogyan játssza, milyen eszköztárral, azt próbálom lemásolni. Kicsit önmagamban megtalálni és hangban megvalósítani. Tehát fontos a foglalkozása, az is meghatározza az embert.

– Állítólag meglepődtél, amikor A helyszínelőkben egy afro-amerikai karakterrel bíztak meg.

– Ez volt az első szerep, hogy – annak ellenére, hogy én szőke, kék szemű vagyok – egy afro-amerikai figurára hívtak. Előtte nem tudtak engem ilyen szerepben elképzelni. Dóczi Orsi, A helyszínelők szinkronrendezője volt olyan kísérletező, hogy behívott erre a szerepre. Az egészben az volt érdekes, hogy a Viasat annak idején kivitte Nagyváradra szinkronizáltatni a sorozatait, filmjeit. Hiszen az is megfelelt annak a követelménynek, hogy magyarul szóljon. Aztán a Star Trek fan club volt olyan kitartó, hogy minden fórumra, minisztériumot is megkerestek, hogy „Felháborító, hogy a kedvenc sorozatuk valamilyen általuk ismeretlen nagyváradi színész hangján szólaljon meg, akinek még a beszédstílusa is teljesen más. Így aztán a Viasat apránként visszahozta a szinkronmunkáit Magyarországra. A magyarra szinkronizált verziót kaptunk meg A helyszínelőkből és Dóczi Orsolya az alapján osztotta ki az új hangokat. Aztán megkaptuk az eredeti, amerikai változatot és kiderült, hogy akit én szinkronizáltam (Gary Dourdan) mégsem ezen a hangszinen beszél, hanem sokkal mélyebben. Úgyhogy ahogy hallgattam, elkezdtem hozzá hangban lefele csúszni.

– A szinkron mellett mennyire van időd a színházra?

– Van rá időm és játszom is a Batyu Színház társulatában. A barátom írja és rendezi a mesedarabokat és ketten a feleségével játszunk benne. Két darab van, amelyekben egészen más karaktereket játszom. Az egyik egy óvodásoknak, alsó tagozatosoknak való. A másik pedig egy olyan mese, mely a felnőtteknek talán még élvezetesebb, mint a gyerekeknek, bár ők is megtalálják benne, ami nekik való.

– Filmekben hogy-hogy nem láthatunk téged?

Talán nem vagyok annyira fotogén alkat. Egyszer forgattam a Barátok köztben egy napot és érdekes volt megtapasztalni, milyen is valójában egy forgatás profi körülmények között, profi emberekkel. Ott átérezhettem, milyen télen forgatni kinn a fagyban – hiába van a forró tea, közben pedig el kell játszani, hogy milyen gyönyörű napunk van. Az jó kaland volt, és kiderült, hogy alkalmas vagyok rá. De ez nem úgy működik, hogy én kitalálom, hogy szeretnék forgatni, és erre meg valaki felkér, hogy forgassak vele. Valószínűleg nekem kéne jobban utána járnom ennek.

– A szinkron és a színház mellett rajzolsz is. Volt már kiállítva műved ezelőtt?

– Makay Sándor kollégámnak volt egy kiállítása a Halásztelki Művészek Egyletével. Régebben, mikor gyakran találkoztunk a színészváróban, sokat rajzoltam és ő látta a műveimet és mondta, hogy tegyem ki én is két rajzomat a kiállításon.

– Miket szoktál rajzolni?

– Nagyon változó. Ez is egy mesterség és én mindenben törekszem arra, hogy a maximálisat hozzam ki magamból. Például a portrékon tudom lemérni azt, hogy „ehhez még mindig kevés vagyok”. Szeretem a természetről alkotott képeket. Odavagyok a művészetért, így aztán nagyon le tudok ragadni mások alkotásain egy múzeumban, hogy miket tudnak alkotni egyesek és, hogy mikor jön el az az idő, amikor én is tudni fogok hasonlót alkotni.

– Milyen eszközökkel rajzolsz?

Korábban nem mertem a színekhez nyúlni. Sokáig grafittal próbálkoztam. Meg imádom a fekete golyóstollat. Aztán eljött a pont, mikor rájöttem, hogy készen állok a színes rajzokhoz. Úgyhogy vettem pár könyvet, melyekben megmutatják, hogyan kell festeni. Csodálva néztem végig, hogy azok a művészek ezekben a könyvekben milyen fantasztikus alkotásokat tudnak készíteni. Inkább a realisztikus festészetet szeretem. Többek között Munkácsy, Benczúr Gyula a nagy klasszikusok a kedvenceim. De az is elképesztő, amit az impresszionisták, pl. Monet vagy Manet tudott. Hogy ezekből az apró pöttyökből mit lehet összehozni az valami fantasztikus!

Hirdetések

Gárdonyi Ágnes

Seder Gábor kállítását október közepéig láthatják a Café Stone-ban.

101 thoughts on “Beszélgetés Seder Gáborral a Café Stone-ban

 1. hey there and thank you for your information I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this site, since I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective intriguing content. Make sure you update this again soon.

   
 2. Appreciating the hard work you put into your site and in depth information you present. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed material. Excellent read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

   
 3. This is the right website for anyone who wants to find out about this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want toHaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that has been written about for a long time. Great stuff, just great!

   
 4. I must thank you for the efforts you have put in writing this blog. I’m hoping to see the same high-grade blog posts from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog now 😉

   
 5. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

   
 6. Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other sites? I have a blog centered on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my audience would value your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

   
 7. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

   
 8. Excellent, what a website it is! This blog provides useful data to us, keep it up.

   
 9. Познакомьтесь с Счастливчиком Джо на лаки джет сайте – вашем проводнике к большим выигрышам! Начните игру через букмекерскую контору 1win.

   
 10. Wow, that’s what I was looking for, what a data! present here at this webpage, thanks admin of this website.

   
 11. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My website has a lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any methods to help protect against content from being ripped off? I’d certainly appreciate it.

   
 12. Hello there! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My site goes over a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!

   
 13. A fascinating discussion is worth comment. I believe that you ought to write more on this subject, it might not be a taboo subject but usually people do not speak about such topics. To the next! Kind regards!!

   
 14. You’re so awesome! I don’t think I have read anything like this before. So good to find someone with a few original thoughts on this issue. Really.. thank you for starting this up. This site is something that is needed on the web, someone with some originality!

   
 15. you are in point of fact a good webmaster. The web site loading velocity is incredible. It sort of feels that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have performed a magnificent activity in this topic!

   
 16. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

   
 17. Нужна машинная штукатурка стен в Москве, но вы не знаете, какой подрядчик лучше выбрать? Обратитесь к нам на сайт mehanizirovannaya-shtukaturka-moscow.ru! Мы предоставляем услуги по механизированной штукатурке стен любой площади и сложности, а также гарантируем качество и надежность.

   
 18. Хотите получить идеально ровный пол без лишних затрат? Обратитесь к профессионалам на сайте styazhka-pola24.ru! Мы предоставляем услуги по стяжке пола м2 по доступной стоимости, а также устройству стяжки пола под ключ в Москве и области.

   
 19. It is not my first time to go to see this web site, i am visiting this web site dailly and get pleasant data from here everyday.

   
 20. An interesting discussion is worth comment. I believe that you ought to write more on this issue, it might not be a taboo subject but generally people don’t discuss such topics. To the next! Cheers!!

   
 21. of course like your website however you need to test the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to tell the truth on the other hand I will certainly come back again.

   
 22. Вы ищете надежное и захватывающее онлайн-казино, тогда это идеальное место для вас!

   
 23. Онлайн казино радует своих посетителей более чем двумя тысячами увлекательных игр от ведущих разработчиков.

   
 24. Это лучшее онлайн-казино, где вы можете насладиться широким выбором игр и получить максимум удовольствия от игрового процесса.

   
 25. If you desire to increase your familiarity simply keep visiting this site and be updated with the most up-to-date news posted here.

   
 26. Hello there, simply was aware of your blog thru Google, and found that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate when you continue this in future. Many other people will probably be benefited from your writing. Cheers!

   
 27. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have created some nice methods and we are looking to swap strategies with other folks, be sure to shoot me an e-mail if interested.

   
 28. You’re so cool! I don’t think I have read something like this before. So nice to find someone with a few original thoughts on this subject. Really.. thank you for starting this up. This site is something that is needed on the web, someone with some originality!

   
 29. What i do not realize is if truth be told how you’re not really a lot more well-liked than you may be right now. You are so intelligent. You understand therefore significantly relating to this topic, produced me for my part believe it from so many numerous angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it’s something to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs great. Always deal with it up!

   
 30. Nice post. I used to be checking continuously this blog and I am inspired! Very useful information particularly the ultimate part 🙂 I deal with such info a lot. I used to be seeking this particular info for a long timelong time. Thank you and good luck.

   
 31. Wonderful beat ! I wish to apprentice even as you amend your web site, how can i subscribe for a blog web site? The account aided me a appropriate deal. I were tiny bit familiar of this your broadcast provided bright transparent concept

   
 32. First off I want to say wonderful blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind. I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts before writing. I have had a tough time clearing my mind in getting my thoughts out. I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Kudos!

   
 33. Nice post. I used to be checking continuously this blog and I am inspired! Very useful information particularly the last part 🙂 I deal with such info a lot. I used to be seeking this particular info for a long timelong time. Thank you and good luck.

   
 34. Whats up this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

   
 35. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from. thank you

   
 36. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100% sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Thank you

   
 37. Wow, that’s what I was searching for, what a stuff! present here at this website, thanks admin of this web site.

   
 38. I used to be recommended this blog via my cousin. I am not positive whether this publish is written via him as no one else realize such distinct approximately my problem. You are wonderful! Thank you!

   
 39. I don’t even understand how I stopped up here, however I thought this post used to be good. I don’t recognise who you are however definitely you are going to a famous blogger when you are not already. Cheers!

   
 40. It’s actually very difficult in this busy life to listen news on TV, thus I only use internet for that purpose, and take the most up-to-date news.

   
 41. Why people still use to read news papers when in this technological world all is existing on net?

   
 42. I don’t know if it’s just me or if everyone else experiencing problems with your blog. It seems like some of the text on your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This might be a problem with my web browser because I’ve had this happen before. Thank you

   
 43. I do accept as true with all the ideas you have presented on your post. They are very convincing and will definitely work. Still, the posts are too brief for beginners. May just you please extend them a bit from next time? Thank you for the post.

   
 44. My spouse and I stumbled over here coming from a different website and thought I might as well check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking over your web page again.

   
 45. Can I just say what a relief to find an individual who truly knows what they’re talking about on the web. You certainly know how to bring an issue to light and make it important. More people ought to read this and understand this side of the story. I can’t believe you’re not more popular because you surely have the gift.

   
 46. I’m not sure why but this web site is loading extremely slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

   
 47. These are actually wonderful ideas in about blogging. You have touched some good points here. Any way keep up wrinting.

   
 48. Good day! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a extraordinary job!

   
 49. I feel this is one of the so much significant information for me. And i’m glad reading your article. However want to observation on few basic things, The website taste is great, the articles is actually excellent : D. Just right process, cheers

   
 50. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

   
 51. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too magnificent. I really like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can not wait to read far more from you. This is actually a great site.

   
 52. obviously like your website however you need to test the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come back again.

   
 53. If some one needs to be updated with most up-to-date technologies after that he must be pay a visit this website and be up to date daily.

   

Comments are closed.

Next Post

Meghallgatást hirdetünk minden érdeklődőnek

sze okt 24 , 2012
<div align="justify"> <p><img class="hopeimage" src="/pics/szinkron/hu/34797.jpg" border="0" alt="Magyarszinkron.hu" title="Magyarszinkron.hu" width="125" height="52" align="right" onclick="viewpic('pics/szinkron/hu/34797.jpg',508,213,'Magyarszinkron.hu')" />A <strong>Magyarszinkron.hu</strong> szervezésében <em><strong>MEGHALLGATÁST</strong></em> hirdetünk minden szinkronizálni vágyó számára. <em>November 18-án vasárnap 10 órától</em>  minden jelentkezőnek lehetősége nyílik arra, hogy kipróbálhassa magát a mikrofon mögött. Rendező, hangmérnök segítségével felmérheti tudását, képességét, tehetségét.</p> </div>