Terminátor 2 - Az ítélet napja

Terminátor 2 - Az ítélet napja
(rendezői változat)
(1991)

  Ahogy közeledett a Sarah Connor Krónikáinak premierje, úgy éreztem magamban egyre nagyobb vágyat arra, hogy beszerezzem a második Terminátor mozit. Fél éves vacilálás után úgy döntöttem megveszem karácsonyra. Jól döntöttem. A Legendák klubja sorozat keretein belül jelent meg, full extrásan és jóformán majdnem mindhez felirat is volt. Szóval nem volt mit tenni. Meg kellett nézni normálisan és audiókommentárral is.

Egyre inkább erősödik bennem a gondolat, hogy a Terminátor egy nagyszerű franchise, zseniális történettel. No persze a harmadik rész meg sem közelíti az első kettő színvonalát, csak látványban képes azokat felül múlni, ezek története azonban kifogástalan. Aki az első részben a rossz oldalon állt, azt most a jófiúk között láthatjuk újra viszont. A cél ugyanaz, mint mindegyik T-moziban, megvédeni John Connor-t. Bármiáron.

1997. augusztus 29-én kitört a harmadik világháború. Ennek a háborúnak 3 milliárd áldozata volt. Ami az emberiségből megmaradt, hamarosan újabb iszonyattal kell szembenézzen: a gépek elleni háborúval. S most a Skynet gépei egy új Terminátort terveztek, aminek csak egyetlen feladata van: elpusztítani John Connor-t, a gépek elleni harc vezetőjét. S minthogy a tervezés időpontjában a tudomány már képes az időutazásra, a Terminátort visszaküldik az időben, hogy John-t még gyerekkorában pusztítsa el. Az emberek azonban szintén felkészültek az eseményre. S ők is visszaküldtek egy Terminátort az időben, aminek az a feladata, hogy megvédje az ifjú John Connort. John Connor tehát tinédzser még, amikor életében megjelenik a két Terminátor, hogy végzetes összecsapásban számoljanak le egymással.

Kezdjük ott, hogy mennyi minden változott az első rész óta eltelt időben. Sarah elmegyógyban dekkol, a fia jóformán bűnözővé érik, nevelőszülőknél lakik. És ezt az idillt borítja fel a két Terminátor, akik azért jöttek... nos, mindegyik másért, de mindkettőnek köze van John Connor-hoz. Míg Sarah a SkyNet-et akarja elpuszítatni a gépek őket. De a sztorit mindenki ismeri, úgyhogy ezt nyugodt szívvel hagyhatjuk is.

A zenék, zörejek mind kifejezőek voltak, ami a technikai malőrek elnézésére készteti a nézőt. Furcsa ezt 2007-ben újra nézni, mert a mai ember nem ilyen "gagyi" technikához van már szokva, de ha hozzá tudunk szokni, akkor minden gond nélkül tudjuk élvezni a speciális effekteket is. Amikből érdekes mód nincs annyi, mint lehetne -de ez nem is probléma. Lényegébe véve csak akkor van szükség, mikor a T-1000-es akar/kell átalakulnia/változnia.

Az akció jelenetek természetesen emlékezetesek és profi kivitelezés jellemzi őket. Számomra két jelenet maradt emlékezetes kisgyermek korom óta. Az egyik, mikor John-t kamionban üldözi a rossz fiú és leugrat vele a hídon/felüljárón. A másik pedig, mikor a véghajrában az épületből a motorral ugrat ki. Ezen kívül az is emlékezetes, mikor Schwarzi előrántja a virágok közül a shotgunját, vagy amikor a kultikus dumáit nyomatja.

Amin a rendezői változatban jó sokat röhögtem az az volt, mikor John tanítja a jó termit mosolyogni. Schwarzi olyan pofákat volt ott képes vágni, hogy az valami elképesztően hihetetlen. És ha már a bővített jelenetekre tereltem a szót, akkor Sarah álomjelenetét kéne megemlíteni, a feka fickó mennyire másodlagossá tette a családját, és mikor John meg a Termi pakolgatják a lőszereket -na ott is levág egy mosolyot. De ezek csak a viszonylag fontosabb jelenetek voltak, ezen kívül akad még jócskán, hisz majd tíz perccel hosszabb változat ez, mint a mozis.

A szinkron egy roppant érdekes pont. Mivel akadtak új jelenetek és ezekhez a szinkron jópár évvel később el, ezért némelyik jelenetben például nem Minárovics Peti beszél, hanem Baráth István. Érdekes, mert bár ő ugyan nem rossz hangja John-nak, de mégis sokban különbözik az előbb említettől. Ez a változat mellesleg 2004-ben készült, és az eredeti szinkronból visszatért Gáti Oszkár és Fehér Anna a két főszereplő hangja, így nem nagyon lehet okunk a panaszra. De a fekete csávó hangja, Vass Gábor is újra belebújt a karakter bőrébe. Mindkét esetben a T-1000-es hangja, Józsa Imre volt. Ám a két szinkron között néha észr lehetett venni minőségbeli különbségeket, melyek érdekesebb módon az eredeti szinkron felé húzták a mérleget. Az eredeti szinkron Vajda István dirigálta, míg a bővített jelenetek felett Kozma Attila bábáskodott.

A Terminátor 2: Az ítélet napja egy roppant kellemes, hétvégi esti szórakozás, amit a fáradt munkanap után örömmel néz meg akár százszor is az ember. Abszolút klasszikus, a szó szoros értelmében. Csak óvatosan kell bánni vele, mert beszippant és akkor vége a világnak. Mert képes erre. Én már csak tudom...


NINCS VÉGZET, CSAK HA MAGAD IS BEVÉGZED.